Πε. Μάι 2nd, 2024

Επίδομα πρώτου παιδιού στις οικογένειες του Ηρακλείου Αττικής

 Ο δήμαρχος Ηρακλείου Αττικής, Νίκος Μπάμπαλος μιλάει για όλες τις αλλαγές που θα προσφέρουν στους δημότες την ποιότητα ζωής που τους αξίζει.

Συνέντευξη στον Περικλή Καπετανόπουλο

Οι δημότες του Ηρακλείου Αττικής εμπιστεύθηκαν για τρίτη συνεχή φορά τον Νίκο Μπάμπαλο και τον ανέδειξαν δήμαρχο για την πενταετία 2024-2028. Η δημοτική αρχή καλείται να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της  καθημερινότητας, όπως η  ελεγχόμενη στάθμευση στο εμπορικό κέντρο και κοντά στο σταθμό του ΗΣΑΠ. Παράλληλα, ο Δήμος έχει ψηφιοποιήσει το μεγαλύτερο μέρος των υπηρεσιών του διευκολύνοντας τους πολίτες, ενώ ενισχύει την οικογένεια με 1.000 ευρώ για την γέννηση του πρώτου παιδιού.

 

Ποια είναι τα μεγάλα προβλήματα που έχετε εντοπίσει και θα επιχειρήσετε να βρείτε λύση τη νέα δημοτική θητεία;

Επειτα από όλα αυτά τα χρόνια στη διοίκηση του Δήμου Ηρακλείου Αττικής και ξεκινώντας αυτή τη νέα θητεία θεωρώ ότι ο Δήμος μας δεν έχει αυτό που παραδοσιακά ονομάζουμε «μεγάλο πρόβλημα». Αλίμονο, πώς θα γινόταν να μας εμπιστευτούν σε τρίτη συνεχόμενη εκλογική μάχη οι συμπολίτες μας, χωρίς να έχουμε λύσει τα σημαντικότερα εκ των προβλημάτων του παρελθόντος, χωρίς να έχουμε αλλάξει την εικόνα της πόλης μας; Εντούτοις, η διαχρονική επαφή με την τοπική κοινωνία με έχει οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι οι πολίτες περιμένουν σήμερα από εμάς, όχι τόσο τα μεγάλα έργα, όσο να έχουμε αποφασιστικό ρόλο στην βελτίωση της καθημερινότητάς τους. Να εργαζόμαστε κάθε ημέρα, κάθε στιγμή, ώστε οι κάτοικοι της πόλης μας να έχουν γειτονιές καθαρές, με υποδομές, με πράσινο, με χώρους που θα μπορούν να περνούν τον ελεύθερό τους χρόνο, αλλά και υπηρεσίες που θα τους εξυπηρετούν άμεσα και θα τους στηρίζουν όταν το έχουν ανάγκη. Με απλά λόγια, οι δημότες μας θέλουν την ποιότητα ζωής που τους αξίζει και εμείς έχουμε απόλυτη προτεραιότητά μας να τους την παρέχουμε.

Ο Δήμος σας στερείται χώρων στάθμευσης, ιδιαίτερα στο εμπορικό κέντρο. Πως σχεδιάζεται να  επιλύσετε το θέμα;

Αυτό είναι ένα ζήτημα που αντιμετωπίζουν σήμερα όλοι οι σύγχρονοι αστικοί δήμοι, προφανώς και ο δικός μας. Τι κάνουμε για να το λύσουμε; Έχουμε προχωρήσει και ολοκληρώνουμε ένα μεγάλο project έργων ανάπλασης στρατηγικών δρόμων της πόλης μας, όπου, ακολούθως, θα εφαρμόσουμε σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης με προτεραιότητα στους κατοίκους. Το πρόβλημα της στάθμευσης στο δικό μας Δήμο το προκαλεί η ύπαρξη του σταθμού ΗΣΑΠ στο κέντρο της πόλης, με όσες και όσους έρχονται με το όχημά τους, ακόμα και από γειτονικές πόλεις, για να χρησιμοποιήσουν τον Ηλεκτρικό. Για αυτό και εμείς προγραμματίζουμε να δώσουμε κίνητρα για να μένει το αυτοκίνητο στο σπίτι, επεκτείνοντας τη λειτουργία της δημοτικής μας συγκοινωνίας, εφαρμόζοντας παράλληλα εναλλακτικές πρακτικές κινητικότητας.

Σε ποιο βαθμό έχει ολοκληρωθεί η αντιπλημμυρική προστασία του Δήμου σας;

Ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής έχει τρία ρέματα στα οποία, μπορώ να πω, έχουμε προσδώσει όλες εκείνες τις απαραίτητες υποδομές ώστε να μην προκαλείται πρόβλημα από τις βροχοπτώσεις. Για αυτό και ποτέ δεν είχαμε κίνδυνο για την ανθρώπινη ζωή ή την περιουσία. Αντίθετα, είχαμε εντός του αστικού ιστού περιοχές που στερούνταν αντιπλημμυρικής θωράκισης. Στα πρώτα χρόνια κιόλας της διοίκησής μας, θέσαμε αυτά τα έργα σε προτεραιότητα και πλέον το Ηράκλειο είναι ένας δήμος που αντέχει ακόμα και στα πιο έντονα καιρικά φαινόμενα. Ακόμα και σήμερα, στις παρεμβάσεις που προανέφερα, προχωράμε σε ενίσχυση της αντιπλημμυρικής θωράκισης στους δρόμους που αναπλάθουμε με διεύρυνση και επέκταση των αγωγών όμβριων.

Σε ποιο βαθμό έχει προχωρήσει η ψηφιοποίηση στις δημοτικές σας υπηρεσίες;

Έχουμε διασυνδέσει το μεγαλύτερο ποσοστό των υπηρεσιών μας με το gov.gr ώστε ο πολίτης να μπορεί να εξυπηρετείτε εύκολα και απλά με τη χρήση της κεντρικής πλατφόρμας. Οι υπηρεσίες που δεν εντάσσονται στο gov.gr έχουν τις δικές τους πλατφόρμες onlineεξυπηρέτησης στην ιστοσελίδα του δήμου μας iraklio.gr, η οποία σύντομα θα πάρει και νέα μορφή, με πιο σύγχρονα και εύχρηστα εργαλεία για την διεκπεραίωση των καθημερινών ζητημάτων της πόλης και των πολιτών.

Υπάρχει κάποια υπηρεσία ή δομή στον Δήμο σας που ξεχωρίζει και θα μπορούσε να αποτελέσει παράδειγμα καλής πρακτικής και για τους άλλους ΟΤΑ;

Ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής είναι ο πρώτος δήμος στην χώρα – και από όσο ξέρω, παραμένει ο μοναδικός – που χορηγεί δικό του επίδομα για την γέννηση του πρώτου παιδιού στις οικογένειες των κατοίκων της πόλης. Είναι μια πρωτοβουλία της δημοτικής μας αρχής που εφαρμόζουμε από το 2020. Χορηγούμε εφάπαξ επίδομα 1000 ευρώ σε οικογένειες της πόλης με χαμηλά εισοδήματα για να τους βοηθήσουμε στα πρώτα τους βήματα, όταν φέρνουν στον κόσμο το πρώτο τους παιδί. Είναι μια ουσιαστική βοήθεια, αλλά και ένα μήνυμα στους συνδημότες μας ότι θα είμαστε δίπλα τους σε ό,τι χρειαστούν και μπορούμε να προσφέρουμε, ειδικά στην εποχή που το δημογραφικό είναι από τα πλέον σημαντικά προβλήματα της χώρας μας.