Δε. Φεβ 26th, 2024

ΕΝΤΑΞΗ ΕΡΓΟΥ 255.000 € ΣΤΟ LEADER + ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΛΙΜΝΗΣ ΠΛΑΣΤΗΡΑ

Με την αριθ. 102/12.1.2024 απόφαση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Δ. Κουρέτα, εντάχθηκε στο πρόγραμμα Leader+, έργο προϋπολογισμού 255.000 €, το οποίο χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Το φυσικό αντικείμενο αφορά την β φάση υποδομών όπου σταδιακά αναπτύσσεται το Υπαίθριο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Περιλαμβάνονται έργα ανάδειξης του περιβάλλοντος χώρου, παρεμβάσεις δασικής αναψυχής, λιθόστρωτα μονοπάτια, πρόσβαση στα ΑμεΑ, πετρόκτιστες θέσεις θέασης, βρύσες, κ.α. Οι παρεμβάσεις ανάδειξης και προστασίας της περιοχής έχουν ήπιο χαρακτήρα, ενώ οι κατασκευές θα γίνουν με υλικά φιλικά προς το περιβάλλον, (ξύλο, πέτρα), σε πλήρη  αρμονία με το τοπικό οικοσύστημα. Την μελέτη συνέταξε η μηχανικός κ. Θέη Κανδύλα, ειδική συνεργάτιδα του δημάρχου Λίμνης Πλαστήρα.

Με την ένταξη του συγκεκριμένου έργου ολοκληρώνονται οι βασικές υποδομές του Υπαίθριου Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Λίμνης Πλαστήρα. Θυμίζουμε ότι η ά φάση εξασφαλίστηκε από το πρόγραμμα «Α.Τρίτσης», προϋπολογισμού 240.000 €,  έργο το οποίο τέθηκε υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 21». Η πρώτη συμβολική παρέμβαση στο χώρο έγινε με την ύψωση της προ-επαναστατικής σημαίας των Αγράφων (9/5/2021) 200 χρόνια από την έναρξη της Επανάστασης στα Άγραφα 10/5/1821.

Το καλοκαίρι του 2023 ξεκίνησε η εικαστική ανάπτυξη, με δύο έργα σπουδαίων εικαστικών: το πρώτο έργο Έλληνα καλλιτέχνη είναι του αείμνηστου Γιάννη Τρούκη, το οποίο δώρισε η οικογένειά του. Το δεύτερο έργο είναι του Γερμανού γλύπτη Rainer Fest, τον οποίο κάλεσε ο Δήμος Πλαστήρα και με χορηγό την εταιρία «Γερανολιμενική ΑΕ». Ήταν μία συμβολική κίνηση με αφορμή το κάψιμο των χωριών της Λίμνης Πλαστήρα από τους Ιταλούς και Γερμανούς κατακτητές το 1943. Η δημοπράτηση και ολοκλήρωση της β φάσης του έργου αναμένεται εντός του 2024.