Δε. Απρ 29th, 2024

Καλλιθέα: Προμήθεια βυθιζόμενων οικολογικών συστημάτων αποθήκευσης απορριμμάτων, με χρηματοδότηση  4,6 εκατ. από την Περιφέρεια  Αττικής

Υπογραφή προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη και Δημάρχου Καλλιθέας Δημήτρη Κάρναβου

 Ο Δήμος Καλλιθέας εξασφάλισε την προμήθεια Βυθιζόμενων οικολογικών συστημάτων αποθήκευσης απορριμμάτων, με χρηματοδότηση 4,6 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Αττικής, μετά την υπογραφή της σχετικής προγραμματικής σύμβασης από τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη και τον Δήμαρχο Καλλιθέας Δημήτρη Κάρναβο.

Συγκεκριμένα στο  Δήμο Καλλιθέας, ο οποίος συμμετέχει στο έργο με 3.963,64 ευρώ  θα τοποθετηθούν σε 61 σημεία,  41 συστήματα κάθετης διαβαθμισμένης συμπίεσης απορριμμάτων και 20 βυθιζόμενα συστήματα συλλογής και αποθήκευσης απορριμμάτων.

Πρόκειται για ένα εμβληματικό  έργο στον τομέα της καθαριότητας,  επίλυσης του προβλήματος της υπερχείλισης των απορριμμάτων,  που θα    βελτιώσει   την καθημερινότητα των δημοτών της Καλλιθέας,  ενώ θα αναβαθμίσει αισθητικά τους κοινόχρηστους χώρους της πόλης και θα συμβάλλει στην αύξηση των θέσεων στάθμευσης.

Με τα συστήματα αυτά ο Δήμος  Καλλιθέας θα συμβάλλει στη βελτίωση των περιβαλλοντικών όρων, στην ενεργειακή εκμετάλλευση των αστικών απορριμμάτων με καινοτόμες δράσεις διαχείρισης οικιακών απορριμμάτων μέσω της υπογειοποίησης των κάδων οικιακών απορριμμάτων και προώθησης της ανακύκλωσης.Ταυτόχρονα διαμορφώνονται νέοι ελεύθεροι κοινόχρηστοι χώροι στην Καλλιθέα, ενισχύεται η ανακύκλωση για την αντιμετώπιση της ρύπανσης και βελτιώνεται το αστικό μικροκλίμα.

Ακόμη απομακρύνονται οι κοινοί κάδοι απορριμμάτων και με την τοποθέτηση των υπόγειων, ελευθερώνονται έως και 10 θέσεις στάθμευσης  στην πόλη.

Στο σύστημα αυτό τοποθετούνται εντός του εδάφους δυο κοινοί κάδοι αποκομιδής απορριμμάτων, χωρητικότητας 1.100 λίτρων ο καθένας, ένας με σύμμεικτα και ένας με ανακυκλώσιμα.

Με τα συστήματα υπογειοποίησης αποφεύγεται η οπτική όχληση, δημιουργούνται διακριτικά σημεία συλλογής χωρίς οσμές και  αντιαισθητική όψη, ώστε να μην δημιουργούνται αρνητικές επιπτώσεις στην εμπορική δραστηριότητα της πόλης και σε κεντρικά σημεία με μεγάλη επισκεψιμότητα (πλατείες, πεζόδρομοι κλπ.)

Το προσδοκώμενο οικονομικό όφελος εκτιμάται να είναι πλησίον του 60% του σημερινού κόστους αποκομιδής.

Όλες οι λειτουργίες των εξωτερικών στελεχών του συστήματος για την συλλογή ανακυκλώσιμων και σύμμεικτων απορριμμάτων είναι προσιτές για τους χρήστες, ενώ οι υποδοχείς θα είναι ένα  αισθητικά καλαίσθητο και μικρών διαστάσεων υπέργειο τμήμα, στο επίπεδο του δρόμου, της  πλατείας, του πεζοδρομίου. Το ύψος εμφανές και κατάλληλο για άτομα με ειδικές ανάγκες, ηλικιωμένους και παιδιά.

Ο Δήμαρχος Καλλιθέας Δημήτρης Κάρναβος δήλωσε:«Εξασφαλίσαμε ένα σημαντικό έργο για την καθαριότητα στην Καλλιθέα, που αλλάζει αισθητικά την φυσιογνωμία της πόλης μας και βελτιώνει την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας.

Προτεραιότητά μας είναι οι οικογένειες των δημοτών μας, όσοι ζουν και εργάζονται εδώ αλλά και οι επισκέπτες, να απολαμβάνουν μια καθαρή, πράσινη, βιώσιμη πόλη.

Οι βυθιζόμενοι κάδοι αυξάνουν τις θέσεις στάθμευσης, αφού μειώνονται οι συμβατικοί κάδοι, μειώνεται η κίνηση  στους δρόμους της Καλλιθέας λόγω του περιορισμού    δρομολογίων  των απορριμματοφόρων  και αποκτάμε περισσότερο χώρο στους κοινόχρηστους χώρους μας.

Η Καλλιθέα γίνεται μία όμορφη, καθαρή και σύγχρονη πόλη».