Πε. Δεκ 7th, 2023

«Ανοιχτά Πανιά 2023»: Διήμερο εργαστήριο Προφορική ιστορία–Εργαλεία ενδυνάμωσης-Καλλιτεχνικός διάλογος

 

Συνεχίζεται με αμείωτο ενδιαφέρον ο τρίτος χρόνος του Φεστιβάλ πρωτότυπης καλλιτεχνικής δημιουργίας και πρωτογενούς παραγωγής του Δήμου Χανίων«Ανοιχτά Πανιά» 2023, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης,υπό την αιγίδα του Υπ. Πολιτισμού & Αθλητισμού.

Στο πλαίσιο του καλλιτεχνικού έργου «Αυτές τις ημέρες» προσκαλούμε άτομα και συλλογικότητες από την πόλη των Χανίων στο διήμερο εργαστήριο που θα λάβει χώρα το Σάββατο 4 & την Κυριακή 5 Νοεμβρίου, 10:30-14:00 και 15:00-18:30 (με διάλλειμα μίας ώρας ενδιάμεσα), στο Μεγάλο Αρσενάλι (KAM-2ος όροφος).

Στο εργαστήριο οι συμμετέχοντες/ουσες θα εισαχθούν στη μεθοδολογία της προφορικής ιστορίας προσεγγίζοντας βασικές έννοιες και τεχνικές, όπως η διεξαγωγή της συνέντευξης, δεοντολογικά και νομικά ζητήματα, η μνήμη, οι έννοιες της υποκειμενικότητας και της διυποκειμενικότητας και θα συζητηθούν παραδείγματα δημιουργικών εφαρμογών της προφορικής ιστορίας στην τέχνη.

Στην πρώτη συνάντηση το Σάββατο 4 θα παρουσιαστούν συνοπτικά τα στάδια της μεθοδολογίας της προφορικής ιστορίας και θα διεξαχθούν βιωματικές ασκήσεις για την κατανόηση της τεχνικής της συνέντευξης και συναφών ζητημάτων. Στη δεύτερη συνάντηση την Κυριακή 5 θα εξεταστούν παραδείγματα εφαρμογών της προφορικής ιστορίας στην τέχνη και στη συνέχεια οι συμμετέχοντες/ουσες θα πραγματοποιήσουν βιωματικές ασκήσεις, κατά τις οποίες θα έχουν την ευκαιρία να πάρουν τον ρόλο του συνεντευκτή/κτριας ή του αφηγητή/τριας και να καταγράψουν μια προσωπική ιστορία.

Το εργαστήριο απευθύνεται σε όλες/ους, ανεξαρτήτως προηγούμενης σχετικής εμπειρίας ή γνώσεων και σε όσες/ους επιθυμούν να αξιοποιήσουν νέα μεθοδολογικά εργαλεία ή και προφορικές μαρτυρίες στο εκπαιδευτικό, ερευνητικό ή καλλιτεχνικό τους έργο.

Περισσότερες πληροφορίες για το έργο «Αυτές τις ημέρες»: https://www.chania-culture.gr/anoixta-pania/avtes-tis-imeres/

Συντελεστές:

Το διήμερο εργαστήριο θα διεξαχθεί από την Μαριλένα Κουκούλη, την Ανθούλα Μαρινάκη και τον Θοδωρή Προδρομίδη.

Χρήσιμα:

Ημερομηνίες διεξαγωγής διήμερου εργαστηρίου:

Σάββατο 4 & Κυριακή 5 Νοεμβρίου

Ώρες διεξαγωγής εργαστηρίου:

10:30-14:00 & 15:00-18:30 (με διάλειμμα μίας ώρας ενδιάμεσα)

Τοποθεσία διεξαγωγής: Μεγάλο Αρσενάλι (ΚΑΜ-2ος όροφος)

Δωρεάν συμμετοχή με κράτηση θέσης στο email: events@anoixtapania.gr