Τε. Μάι 8th, 2024

Ένας στους τρεις εν ενεργεία δημάρχους δεν επανεκλέχθηκε στις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου

του Περικλή Καπετανόπουλου

Ένας στους τρεις δημάρχους δεν κατάφερε να επανεκλεγεί στις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου  και από 1 Ιανουαρίου 2024 περνά στην αντιπολίτευση. Συνολικά σε 117 από τους 332 Δήμους οι πολίτες «γύρισαν την πλάτη» στους νυν δημάρχους και επέλεξαν να δώσουν την ευκαιρία στους αντίπαλους  τους να κυβερνήσουν.  Αναλυτικά, στις δυο εκλογικές αναμετρήσεις της 8ης και της 15ης Οκτωβρίου υπήρξαν τα εξής αποτελέσματα: 53 δήμαρχοι καταψηφίστηκαν από τον α γύρο και 49 στον β γύρο. Χειρότερα είναι τα πράγματα για 15 δημάρχους που αποκλείστηκαν από την δεύτερη Κυριακή και κατετάγησαν με την ψήφο των πολιτών, στην ελάσσονα αντιπολίτευση. Δυο εκ των κορυφαίων δημάρχων που ηττήθηκαν στον δεύτερο γύρο  των δημοτικών εκλογών είναι ο Κώστας Μπακογιάννης στην Αθήνα και ο Κώστας Ζέρβας στη Θεσσαλονίκη από συνδυασμούς που συνέπραξαν με τους αποκλεισμένους του α γύρου.

Οι νέοι δήμαρχοι είναι συνολικά 163, ορισμένοι εκ των οποίων είχαν χρηματίσει και παλαιότερα «πρώτοι πολίτες» των πόλεων τους.

Οι πρωτοεκλεγμένοι δήμαρχοι ξεκινούν τις επόμενες μέρες την ενημέρωση για τα χαρτοφυλάκια που θα παραλάβουν από τις απερχόμενες δημοτικές αρχές, μαζί με τους συνεργάτες τους στους οποίους θα αναθέσουν θέσεις ευθύνης, όπως καθήκοντα αντιδημάρχου και εντεταλμένου συμβούλου. Ηδη, σε πολλά Δημαρχεία επικοινώνησαν σήμερα οι συνεργάτες των νέων δημάρχων και ζήτησαν να τους διατεθεί άμεσα γραφείο, προκειμένου να αρχίσει, εκ του σύνεγγυς, η ενημέρωση για τις εκκρεμότητες που αφήνει πίσω της κάθε απερχόμενη δημοτική αρχή, ώστε να υπάρχει συνέχεια, κυρίως στην εξέλιξη ζωτικών έργων για την ποιότητα ζωής των πολιτών και να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ από κοινοτικούς πόρους. Άμεσο καθήκον επίσης των νέων δημοτικών αρχών, θα είναι εντός του πρώτου εξαμήνου του 2024, να τροποποιήσουν τους οργανισμούς εσωτερικής υπηρεσίας των Δήμων, ώστε να εντάξουν το προσωπικό από τα καταργούμενα ΝΠΔΔ, σε προσωποπαγείς θέσεις, οι οποίες θα καταργηθούν με την συνταξιοδότηση του υπηρετούντος υπαλλήλου.

Ανάμεσα στους 332 δημάρχους μόνο οι 22 είναι γυναίκες, αριθμός που παραμένει εξαιρετικά μικρός για την συμμετοχή της γυναίκας στα κορυφαία θεσμικά όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Το ποσοστό των εκλεγμένων γυναικών δεν ξεπερνά το 7% του συνόλου των εκλεγμένων, ενώ καμιά δεν κατάφερε να εκλεγεί περιφερειάρχης. Το 2019 τα πράγματα ήταν εξίσου απογοητευτικά αφού τότε είχαν καταφέρει να εκλεγούν 17, ενώ το 2014 μόνο 15.

Οι γυναίκες που εξελέγησαν δήμαρχοι στον α γύρο  των δημοτικών εκλογών : Στον δήμο Αμφίκλειας-Ελάτειας επανεξελέγη η Αθανασία Στιβακτή με 55,07%, στον δήμο Γαύδου επανεξελέγη η Μανωλία Στεφανάκη με 59,03%,στον δήμο Σκύδρας επανεξελέγη η Κατερίνα Ιγνατιάδου, με 79,77%, στον δήμο Οιχαλίας επανεξελέγη η Παναγιώτα Γεωργακοπούλου με 51,79%, στον δήμο Κέας επανεξελέγη η Ειρήνη Βελισσαροπούλου με 54,76%, στον δήμο Τήλου επανεξελέγη η Μαρία Καμμά με 54,52%, στον δήμο Χαλκιδέων η Ελένη Βάκα με 43,17%, στον δήμο Σίφνου η Μαρία Ναδάλη με 56,41%.

Στον β γύρο εξελέγησαν: Ευανθία Πλιάκου στη Βισαλτία, Γερακίνα Μπισμπινά στο Δέλτα (Θεσσαλονίκη), Κατερίνα Μαϊχόσογλου  στο Διόνυσο, Τίνα Καφατσάκη Βλάχου  στου Ζωγράφου, Ανδριάνα Αλεβίζου Κουκουβίνου στο  Ίλιον, Χρυσή Αράπογλου  στην Καλαμαριά,  Αναστασία Χαλκιά Δημητροπούλου στην Κασσάνδρα, Νίκη Ανδρεάδου στον Λαγκαδά, Ελεονώρα Γεώργα  στη Λήμνο, Μαρία-Χριστίνα Αβέρωφ στο Μέτσοβο, Νατάσσα Κοσμοπούλου στην Πεντέλη, Δήμητρα Τσεβά Μήλα  στηνΡαφήνα/Πικέρμι, Βαρβάρα Μητλιάγκα στις Σέρρες και
Ευγενία Φραγκιά  στις Σπέτσες