Τρ. Μάι 7th, 2024

Αντίστροφη μέτρηση για τις αυτοδιοικητικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου

Ο χρόνος που μας χωρίζει  από τις δημοτικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου, από σήμερα μετρά αντίστροφα. Οι νέες Δημοτικές και Περιφερειακές αρχές που θα εκλεγούν στις 8 και 15 Οκτωβρίου, θα έχουν μπροστά τους μια ολόκληρη πενταετία για να υλοποιήσουν το πρόγραμμα τους και την πλειοψηφία των 3/5 στο Δημοτικό Συμβούλιο, είτε εκλεγούν την πρώτη Κυριακή, είτε επαναληπτικές εκλογές της δεύτερης Κυριακής, όπου χρειαστεί και θα αναλάβουν καθήκοντα την 1η Ιανουαρίου 2024.

Στους 332 Δήμους της χώρας διεκδικούν την εκλογή τους 1.222 συνδυασμοί με 63.906 υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους που θα διεκδικήσουν 8.481 έδρες και 80.465 υποψήφιους για τις δημοτικές κοινότητες. Στους οικισμούς  με μόνιμο πληθυσμό έως 200 κατοίκους  θα εκλεγεί ο πλειοψηφών πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας. Στα μεγαλύτερα χωριά  με πληθυσμό μεταξύ 201 και 2000 κατοίκων εκλέγεται  τριμελές συμβούλιο, με βάση τα αποτελέσματα των εκλογών στο χωριό. Στις δημοτικές κοινότητες με πληθυσμό μεγαλύτερο των 2.000 κατοίκων ο δήμαρχος που εκλέγεται αποκτά και την πλειοψηφία στο Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας.

 

 

 

Πιο «μαζεμένα» είναι τα πράγματα στις 13 Περιφέρειες με 611 έδρες «κατεβαίνουν» 78 συνδυασμοί με 7.395 υποψήφιους.

Ψηφοφορία

Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 7 π.μ και παραμείνουν ανοιχτές για 12 ώρες, έως τις 7 μ.μ.

Σε όσους Δήμους και Περιφέρειες δεν συγκεντρώσει κανένας συνδυασμός το 43%+1 ψήφο, οι εκλογές θα επαναληφθούν στις 15 Οκτωβρίου.  «Κατώφλι» για την εκλογή έδρας στο Δημοτικό και Περιφερειακό Συμβούλιο είναι το 3% των εγκύρων ψηφοδελτίων.

Για πρώτη φορά, όσοι και όσες κληρωθούν ως μέλη εφορευτικών επιτροπών θα λάβουν αποζημίωση 40 ευρώ για την πρώτη Κυριακή και 30 για την δεύτερη Κυριακή.

Που ψηφίζουμε

Ολοι ψηφίζουν στον Δήμο βασικής εγγραφής τους. Σε αυτές τις εκλογές δεν υπάρχουν ετεροδημότες. Από την ηλεκτρονική πύλη του Υπουργείου Εσωτερικών  «Μάθε που ψηφίζεις» στο mpp.ypes.gov.gr μπορεί να ενημερωθεί όποιος έχει αμφιβολία για εκλογικό τμήμα που θα ψηφίσει. Πληροφορίες δίνουν επίσης  και τα ΚΕΠ καθώς και τα δημοτολόγια των Δήμων.

Απαραίτητα έγγραφα

Ψηφίζουμε με την αστυνομική μας ταυτότητα (φυσική ή ψηφιακή), το διαβατήριο, την άδεια οδήγησης και το βιβλιάριο υγείας.  Σε όσους/όσες  έχουν αλλάξει τα προσωπικά τους στοιχεία, θα πρέπει ο Δήμος ή κάθε άλλη αρμόδια υπηρεσία να  τους εκδώσει πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας. Όσοι υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις και στα Σώματα Ασφαλείας μπορούν να ψηφίσουν με την υπηρεσιακή τους ταυτότητα.

Ψηφοφορία

Κατά την είσοδο στο εκλογικό τμήμα γίνεται αναγνώριση του εκλογέα από την Εφορευτική Επιτροπή και επαληθεύεται η εγγραφή του στον εκλογικό κατάλογο. Αν δεν βρεθεί εγγεγραμμένος, τότε θα πρέπει να απευθυνθεί στον Δήμο που ανήκει. Η δικαστική αντιπρόσωπος του παραδίδει  στον εκλογέα σφραγισμένο φάκελο και όλα τα ψηφοδέλτια. Ο εκλογέας αποσύρεται στο παραβάν, όπου βάζει το ψηφοδέλτιο της επιλογής του στον φάκελο.  Στην δεύτερη κάλπη που υπάρχει εντός του εκλογικού καταστήματος ψηφίζουμε για τις περιφερειακές εκλογές.

ΑΜΕΑ

Ειδικά για τα ΑΜΕΑ από τις εθνικές εκλογές του Μαΐου 2023 έχουν δημιουργηθεί χώροι στο ισόγειο του εκλογικού κέντρου, με παραβάν για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος. Στο κατάστημα ψηφοφορίας και στον χώρο υποδοχής και υποστήριξης εκλογέων με αναπηρία και μειωμένη κινητικότητα επιτρέπεται η είσοδος σκύλων βοηθείας ΑμεΑ.

Πολίτες χωρών της Ε.Ε

Δικαίωμα ψήφου έχουν και οι πολίτες  των 26 χωρών της Ε.Ε εφόσον είναι πάνω από 17 ετών, είναι μόνιμοι κάτοικοι  Ελλάδας και έχουν προνοήσει να εγγραφούν στις ειδικούς εκλογικούς καταλόγους μέχρι τις 30 Ιουνίου 2023.

 

Σταυροί

Σε Δήμους που έχουν μέχρι 30.000 κατοίκους οι σταυροί προτίμησης είναι έως τρεις και 4 σε Δήμους άνω με πληθυσμό άνω των 30.000 κατοίκους. Το ίδιο και στις περιφερειακές εκλογές, οι σταυροί προτίμησης κυμαίνονται από 1 εως 4. Σε περίπτωση που κάποιος από λάθος βάλει περισσότερους σταυρούς, το ψηφοδέλτιο προσμετράται μόνο υπέρ του συνδυασμού.

Επίσης, σύμφωνα με το ΥΠ.ΕΣ οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν κανονικά στις εκλογές που επλήγησαν από τις πρόσφατες πλημμύρες, σε κτίρια που θα κριθούν κατάλληλα σε συνεργασία με τους Δήμους.

 Περικλής Καπετανόπουλος