Πα. Μάι 3rd, 2024

Θεόδωρος Λιβάνιος:Καταργούνται τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου των Δήμων

Του Περικλή Καπετανόπουλου

Η κατάργηση των Νομικών Προσώπων των Δήμων θα θέσει τέλος στην διάσπαση των ανθρώπινων και οικονομικών πόρων και θα επιφέρει οικονομία κλίμακας στους 332 Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης(ΟΤΑ). Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος παρουσίασε στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο σχέδιο νόμου με τρία σκέλη:

-Την αναμόρφωση του συστήματος διακυβέρνησης της Αυτοδιοίκησης Α και Β Βαθμού,

-Την κατάργηση των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου των Δήμων (Ν.Π.Δ.Δ),

-Την καθιέρωση των δημοσίων δεικτών ποιότητας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Στην εισήγηση του ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι τα περισσότερα Ν.Π.Δ.Δ είναι υποστελεχωμένα ακόμα και σε κρίσιμους τομείς όπως είναι η διεύθυνση οικονομικού, ενώ υπάρχει διάσπαση των ανθρώπινων και οικονομικών πόρων. Οι μονάδες αυτές διαχειρίζονται σημαντικούς τομείς του δημοτικού έργου (πολιτισμό, αθλητισμό, κοινωνική πρόνοια) με ανεπαρκή οργάνωση και αμφίβολα αποτελέσματα. Ειδικά οι σχολικές επιτροπές, είναι χωρίς το απαραίτητο και ειδικευμένο προσωπικό και δεν είναι ουσιαστικά «τύποις» Ν.Π.Δ.Δ, και δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τις σχολικές μονάδες. Η ύπαρξη 600 περίπου Ν.Π.Δ.Δ. και κοινωφελών επιχειρήσεων των δήμων και ισάριθμων περίπου σχολικών επιτροπών έχει δημιουργήσει σημαντικά ζητήματα λειτουργίας.

Η κατάργηση των Ν.Π.Δ.Δ., των κοινωφελών επιχειρήσεων και των σχολικών επιτροπών, σύμφωνα με τον Θοδωρή Λιβάνιο, θα επιφέρει άμεσα:

-Σημαντικές οικονομίες κλίμακας.

-Καλύτερη οργάνωση του ανθρώπινου δυναμικού των δήμων.

–Καλύτερη οικονομική διαχείριση.

-Αναβάθμιση του ρόλου του δημοτικού συμβουλίου.

-Ενοποίηση προμηθειών και υπηρεσιών με τελικό αποτέλεσμα καλύτερες τιμές, προς όφελος εν τέλει των δημοτών.

Παράλληλα το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου, ως αποφασιστικό όργανο, θα μπορεί να συγκροτήσει επιτροπές (χωρίς αμοιβή των μελών τους) για την καλύτερη διαχείριση των θεμάτων αθλητισμού, πολιτισμού, κοινωνικής πολιτικής στην οποία θα μπορούν να συμμετάσχουν και πολίτες με εξειδίκευση στο αντικείμενο.

Αυξάνεται ο αριθμός των αντιδημάρχων

Για καλύτερη λειτουργία του δήμου, για κάθε Ν.Π.Δ.Δ. και κοινωφελή επιχείρηση που καταργείται και εφόσον είχε μέσο όρο προϋπολογισμού άνω του 1 εκ. € την τελευταία πενταετία, αυξάνεται κατά έναν ο αριθμός των αντιδημάρχων των δήμων (περίπου 200 σε όλη την Ελλάδα).

Πάγια προκαταβολή στα σχολεία

Για τις σχολικές επιτροπές για πρώτη φορά θεσπίζεται πάγια προκαταβολή για τους διευθυντές των σχολικών μονάδων για την κάλυψη των μικροδαπανών.

Τέλος, ενδεικτικό της αδυναμίας των Δήμων να διαχειριστούν τα νομικά τους πρόσωπα, είναι ότι οι 5 νέοι Δήμοι που δημιουργήθηκαν το 2029, δεν κατόρθωσαν μέχρι σήμερα να διαχωρίσουν λειτουργίας και περιουσιακά στοιχεία με αποτέλεσμα και τα Ν.Π.Δ.Δ. τους να λειτουργούν ανεπαρκώς ως «διαδημοτικά Ν.Π.Δ.Δ.».