Πα. Απρ 26th, 2024

Δημοσκοπήσεις: Προβάδισμα ΝΔ και ενίσχυση τάσης για αυτοδυναμία δείχνουν τα πρώτα γκάλοπ του 2023 – Τρία εκλογικά μηνύματα από Μητσοτάκη

*Πένυ Αβραμίδη

Με μεγαλύτερη σαφήνεια προσδιόρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τoν χρόνο των εθνικών εκλογών του 2023, μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση της εκτελεστικής γραμματείας με το διαγραμματικό της Νέας Δημοκρατίας, τη Δευτέρα. Ο πρωθυπουργός για πρώτη φορά αναφέρθηκε με ακρίβεια στο χρονοδιάγραμμα των εκλογών, σημειώνοντας ότι οι πρώτες κάλπες θα πραγματοποιηθούν τον Απρίλιο ή τον Μάιο και οι επαναληπτικές θα διεξαχθούν τέσσερις ή πέντε εβδομάδες μετά.

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στα στελέχη του κόμματός του απηύθυνε ισχυρές προειδοποιήσεις ενόψει της επικείμενης προεκλογικής περιόδου, ζητώντας να μεταδώσουν σε ολόκληρη την επικράτεια το μήνυμα της Νέας Δημοκρατίας και το πρόγραμμά της ενόψει της επόμενης τετραετίας, τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμό. Προειδοποίησε τα στελέχη της ΝΔ ότι στον δρόμο προς τις κάλπες θα αντιμετωπίσουν κλίμα τοξικότητας και αναταράξεις, δίνοντας μάλιστα το στίγμα της στάσης που θα τηρήσει η ΝΔ προεκλογικά και αυτή εστιάζει στην προώθηση του κυβερνητικού έργου και της μεταρρυθμιστικής πολιτικής της κυβέρνησης και παράλληλα στην παρουσίαση εμπεριστατωμένου προεκλογικού προγράμματος για την επόμενη τετραετία με κεντρικό σύνθημα καλύτερους μισθούς για τους εργαζομένους και βασικό στόχο την αναβάθμιση της δημόσιας υγείας.

Κοινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας και του Διαγραμματειακού Οργάνου υπό τον Πρωθυπουργό και πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη

Παρότι, ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος για τις εκλογικές αναμετρήσεις που βρίσκονται μπροστά το επόμενο διάστημα, ο ίδιος τόνισε πως ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος της αλαζονείας και της προεξόφλησης του εκλογικού αποτελέσματος.

Στην παρέμβασή του στα όργανα της ΝΔ ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα διλήμματα των εκλογών του 2023 και το διακύβευμα της πρώτης κάλπης, στέλνοντας το μήνυμα ότι δεν υπάρχει περιθώριο χαλαρής ψήφου, καθώς η πρώτη κάλπη θα καθορίσει ποιος θα κυβερνήσει τον τόπο την επόμενη ημέρα.

«Μην έχουμε καμία αμφιβολία ότι το αποτέλεσμα των πρώτων εκλογών είναι αυτό το οποίο θα καθορίσει τελικά τις εξελίξεις και θέλουμε να έχουμε ένα αποτέλεσμα τόσο ισχυρό που να μην αμφισβητείται καθ’ οποιονδήποτε τρόπο η δυνατότητά μας να πετύχουμε την αυτοδυναμία στη δεύτερη κάλπη. Αυτός είναι ο στόχος» τόνισε στην τοποθέτησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τι δείχνουν τα πρώτα γκάλοπ του 2023

Την ίδια ώρα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ευρήματα των πρώτων μετρήσεων για τη νέα χρόνια που παρουσιάζουν σαφές προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ παρατηρείται σταδιακή αύξηση του ποσοστού των πολιτών που επιθυμούν αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, στη δημοσκόπηση της Opinion Poll για λογαριασμό της ιστοσελίδας TheTOC το κυβερνών κόμμα διατηρεί προβάδισμα της τάξεως των 8,2 ποσοστιαίων μονάδων έναντι του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει ο δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός με 48,2 % θετικές και μάλλον θετικές απόψεις.

Σύμφωνα με την ίδια μέτρηση, οι Έλληνες φαίνεται ότι εμπιστεύονται τον σημερινό πρωθυπουργό για τη διαχείριση κρίσιμων ζητημάτων όπως αυτά της εξωτερικής πολιτικής, μεταναστευτικό, στα θέματα οικονομίας και ανάπτυξης στην αντιμετώπιση των φαινομένων βίας και εγκληματικότητας. Στο δείκτη της καταλληλότητας για την πρωθυπουργία το 45,4% των ερωτηθέντων επιλέγει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, έναντι του 22,9% που προτιμά τον Αλέξη Τσίπρα και του 29,6% που επιλέγει τον «Κανένα».

Στη δημοσκόπηση της Alco που διενεργήθηκε για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού Alpha το ενδιαφέρον εύρημα είναι ότι το ποσοστό των πολιτών που επιθυμεί αυτοδύναμη κυβέρνηση φτάνει πλέον το 41% από 37% που ήταν τον Σεπτέμβριο, ενώ το ποσοστό εκείνων που ζητούν κυβέρνηση συνεργασίας έπεσε στο 46% από 49% που ήταν πριν από τέσσερις μήνες. Το 33% των ερωτηθέντων μάλιστα απαντά ότι θα πρέπει να δοθεί δεύτερη ευκαιρία στον Κυριάκο Μητσοτάκη, έναντι του 24% που δηλώνει ότι θα πρέπει να δοθεί δεύτερη ευκαιρία στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Για την πρόθεση ψήφου στις δεύτερες εκλογές, αν δεν σχηματιστεί κυβέρνηση από τις πρώτες κάλπες, στο γκάλοπ της Opinion Poll η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 35,1%, ο ΣΥΡΙΖΑ 26,2% και το ΠΑΣΟΚ 8,8%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο ερώτημα στο ερώτημα της Alco πως θα ήταν σήμερα η κατάσταση αν κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ, το 41% δηλώνει χειρότερα, ίδια το 27% και μόλις 23% αναφέρει καλύτερα.