Πα. Απρ 26th, 2024

Δήμος Αθηναίων: Ο Λόφος του Στρέφη περνάει από το σκοτάδι στο φως

Η ανάπλαση που θα δώσει ξανά ζωή στον εμβληματικό λόγο 

Η αντίστροφη μέτρηση για τη «μεταμόρφωση» του Λόφου Στρέφη έχει ξεκινήσει. Μετά από πολλά χρόνια πλήρους εγκατάλειψης, ο κατάφυτος λόφος, που στο παρελθόν..συντρόφευε τους κατοίκους των Εξαρχείων σε ατέλειωτες ώρες παιχνιδιού, ψυχαγωγίας και περιπάτου, μπαίνει σε τροχιά αναβάθμισης.

Ο στόχος που έχει θέσει ο Δήμος Αθηναίων είναι αυτή η ξεχωριστή «όαση» πρασίνου, που βρίσκεται μια “ανάσα” από την καρδιά της πόλης,  να περάσει από το σκοτάδι στο φως. Να αφήσει στο παρελθόν τη θλιβερή εικόνα που παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια. Να επανενταχθεί στη γειτονιά των Εξαρχείων, να γίνει ξανά κομμάτι της καθημερινότητας των κατοίκων της περιοχής.

Οι πολυεπίπεδες παρεμβάσεις που περιλαμβάνονται στο…πλάνο εργασιών της σημερινής δημοτικής αρχής, θα καταστήσουν τον λόφο ξανά ασφαλή, ενώ θα τον αναβαθμίσουν σημαντικά τόσο σε αισθητικό, όσο και σε λειτουργικό επίπεδο.

Περισσότερο πράσινο, σύγχρονος αστικός εξοπλισμός και νέες υποδομές

Στο πλαίσιο του «λίφτινγκ» που έχει δρομολογηθεί θα πραγματοποιηθούν έργα αντιπυρικής προστασίας και μέτρα αντιπυρικής οργάνωσης για την προστασία του Λόφου από τις πυρκαγιές. Το δίκτυο όμβριων υδάτων θα αναβαθμιστεί, ώστε να υπάρχει πλήρης αντιπλημμυρική προστασία, ενώ θα διενεργηθούν οι απαραίτητες γεωτεχνικές εργασίες και αντιδιαβρωτικά έργα για την ασφάλεια του χώρου και την προστασία των επισκεπτών και των κατοίκων από διάβρωση και καταπτώσεις.

Ένας από τους βασικούς στόχους που έχει τεθεί είναι η αναβάθμιση και η ενίσχυση της βιοποικιλότητας του Λόφου. Προς αυτή την κατεύθυνση θα πραγματοποιηθούν ουσιαστικές φυτοτεχνικές παρεμβάσεις, που θα ενισχύσουν το «πράσινο χρώμα» του εμβληματικού λόφου. Θα φυτευτούν περισσότερα από 130 δέντρα διαφόρων ειδών και πάνω από 500 θαμνώδη, ποώδη και αναρριχώμενα φυτά, επίσης διαφόρων ειδών. Όλα τα φυτά που έχουν επιλεγεί είναι είτε αυτοφυή στην Αττική, είτε προσαρμοσμένα στις τοπικές βιοκλιματικές συνθήκες και στις ειδικές συνθήκες της πόλης. Επίσης, πέραν των επιπλέον φυτεύσεων προβλέπεται να γίνει και εκτεταμένη φροντίδα της υφιστάμενης βλάστησης.

Είναι κοινά αποδεκτό ότι η συμβολή του φωτισμού στο αίσθημα ασφάλειας των πολιτών είναι μεγάλη. Γι΄ αυτό το λόγο θα γίνουν σημαντικά έργα αναβάθμισης του νυχτερινού φωτισμού, ώστε οι πολίτες να μπορούν  να απολαύσουν, χωρίς φόβο, το πάρκο τις νυχτερινές ώρες.

Η παιδική χαρά που για πολλά χρόνια έχει αφεθεί στη μοίρα της θα αποκτήσει ξανά ζωή. Θα ανακατασκευαστεί και θα επιστρέψει φτιαγμένη με τα πιο σύγχρονα πρότυπα ασφαλείας, με νέο δάπεδο αλλά και σύγχρονο εξοπλισμό. Την ίδια στιγμή, με τα έργα αναβάθμισης που θα πραγματοποιηθούν, τα όρια της παιδικής χαράς θα διευρυνθούν, γεγονός που θα επιτρέψει την φιλοξενία περισσότερων παιδιών.

Το έργο περιλαμβάνει, επίσης, την αποκατάσταση φθορών και την αναβάθμιση των υφιστάμενων μονοπατιών και των φιλοξενούμενων υπαίθριων εγκαταστάσεων, όπως το υπαίθριο αμφιθέατρο, την αποκατάσταση των υφιστάμενων κτιρίων wc και αναψυκτηρίου, καθώς και την ανανέωση του αστικού εξοπλισμού.

Δήμος Αθηναίων και Prodea ενώνουν δυνάμεις για την «μεταμόρφωση» του Λόφου

Η ανάπλαση του Λόφου του Στρέφη είναι ένας ακόμη κρίκος στην αλυσίδα των παρεμβάσεων του Δήμου για τη σταδιακή μεταμόρφωση της Αθήνας και η Prodea, μέσω του προγράμματος «Υιοθέτησε την πόλη σου», γίνεται μέρος αυτής της μεγάλης προσπάθειας.

Με μια σημαντική δωρεά, το ύψος της οποίας φτάνει το 1 εκατ. ευρώ,  αναλαμβάνει  τη χρηματοδότηση μέρους των απαιτούμενων εργασιών, αλλά και την εκπόνηση των απαιτούμενων μελετών για το σύνολο των κατασκευαστικών εργασιών συντήρησης και αναβάθμισης υποδομών του λόφου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα «Υιοθέτησε την Πόλη σου»,  αποτελεί ένα από τα σημαντικά «όπλα» που έχει στη φαρέτρα του ο Δήμος Αθηναίων, καθώς μέσω αυτού έχουν γίνει πράξη μερικά από τα σημαντικότερα έργα στην Αθήνα. Από το Πρότυπο Πολυδύναμο Κέντρο Φιλοξενίας Αστέγων, που δημιουργήθηκε το 2020, για να φιλοξενεί έως και 400 άστεγους σε συνθήκες αξιοπρέπειας, μέχρι την πλατεία Ομονοίας, η οποία άλλαξε ριζικά όψη, αποκτώντας πάλι τον εμβληματικό χαρακτήρα της. Παρεμβάσεις που έχουν τεράστια αξία, διότι βελτίωσαν σημαντικά την ποιότητα ζωής των Αθηναίων.