Πε. Απρ 25th, 2024

Κουκάς από Στρασβούργο – Ομιλία για τα fake news: Η ρητορική μίσους βλάπτει τη δημοκρατία και την κοινωνία

Στην 43η Σύνοδο Ολομέλειας του Κογκρέσου των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης συμμετέχει ο δήμαρχος Μυκόνου Κωνσταντίνος Κουκάς ως αντιπρόεδρος του Οργάνου. Εκεί ο Έλληνας δήμαρχος τοθετήθηκε για την καταπολέμηση της ρητορικής μίσους και την αντιμετώπιση των ψευδών ειδήσεων.
Συγκεκριμένα ανέφερε: “Η ρητορική μίσους είναι άκρως βλαπτική όχι μόνο για την δημοκρατία, αλλά για την κοινωνία ευρύτερα. Χαρακτηριστικά ανέφερα την περίπτωση της Μυκόνου που αρκετές φορές έχει αποτελέσει αντικείμενο fake news με στόχο τη φήμη της ως κορυφαίου τουριστικού προορισμού”.
Κατά την ομιλία μου επεσήμανα την ανάγκη εκσυγχρονισμού του υφιστάμενου νομικού πλαισίου και τη διαμόρφωση και υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών για την καταπολέμηση φαινομένων που προσβάλουν τις θεμελιώδεις αρχές και αξίες του ευρωπαϊκού πολιτισμού, αλλά και τον κρίσιμο ρόλο της ευρύτερης κοινωνίας για την αποτροπή της εξάπλωσης του μίσους.
Ο κ. Κουκάς τόνισε ότι “με διαφάνεια, λογοδοσία και εμπειρία μέσω της συμμετοχής των πολιτών στα τοπικά και περιφερειακά όργανα, θα καταφέρουμε να διασφαλίσουμε το προνόμιο ενός ισότιμου διαλόγου και μιας ελευθερίας λόγου και κριτικής, που δεν θα στοχοποιεί, αλλά αντίθετα θα προστατεύει τις ευρωπαϊκές μας αρχές”.