Πα. Μαρ 29th, 2024

Τα 6+1 μέτρα για φθηνότερη στέγη σε νέους – Δάνεια έως 150.000 ευρώ για αγορά πρώτης κατοικίας – Άτοκο στεγαστικό σε τρίτεκνους και πολύτεκνους

6+1 μέτρα για φθηνότερη στέγη περιλαμβάνει η στρατηγική κοινωνικής στέγασης της κυβέρνησης που παρουσιάστηκε από τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη, τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, τον Υπουργό Επικρατείας, Άκη Σκέρτσο και τον Διοικητή της Δ.ΥΠ.Α (Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης), Σπύρο Πρωτοψάλτη.

Τα μέτρα αυτά είναι:

1. Άτοκα ή χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια για νέους 25-39 ετών

2.Μαζική ανακαίνιση κενών κατοικιών

3. Αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου μέσω του θεσμού κοινωνικής αντιπαροχής

4. Επιδότηση για ενεργειακή αναβάθμιση ιδιοκατοικούμενης κατοικίας για νέους 18-39 ετών

5. Επιδότηση ανακαίνισης κατοικιών για μακροχρόνια μίσθωση

6. Δημιουργία νέων σύγχρονων φοιτητικών εστιών

7. Αύξηση φοιτητικού επιδόματος

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα κόστους 500 εκατομμυρίων ευρώ, θα χρηματοδοτηθεί κατά 375 εκατ. ευρώ από το κράτος και κατά 125 εκατ. ευρώ από τις τράπεζες. Τα δάνεια, δηλαδή, θα είναι κατά τα ¾ άτοκα καθώς τα χρήματα θα προέρχονται από τον ΟΑΕΔ ενώ κατά ¼ θα προέρχονται από τις τράπεζες με αποτέλεσμα το τελικό επιτόκιο να είναι περίπου 1%.

Το συνολικό στεγαστικό πρόγραμμα ύψους 1,8 δισ. που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ θα απευθύνεται σε πάνω από 100.000 ωφελούμενους (νέους και φοιτητές) προκειμένου να αποκτήσουν ή να μισθώσουν φθηνότερο σπίτι. Οι δράσεις θα ξεκινήσουν από τον επόμενο μήνα, ενώ εκείνες που προϋποθέτουν νέες κατασκευές προφανώς θα αναπτύσσονται σταδιακά.

Τον λόγο πήρε πρώτος ο Άκης Σκέρτσος και τόνισε μεταξύ άλλων πως βασικός μας στόχος ήταν η πολιτεία να γίνει πιο δίκαιη. Και εν συνεχεία, παρουσίασε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το 37% των εισοδημάτων πηγαίνει για κάλυψη στεγαστικών αναγκών, η ιδιοκατοίκηση παρουσιάζει φθίνουσα πορεία (74%) ενώ υπάρχουν και 770.000 κλειστές κατοικίες εκ των οποίων οι 200.000 σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Παράλληλα σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Σκέρτσος το 95% των κατοικιών στην Ελλάδα είναι άνω των 15 ετών, το 85% άνω των 20 ετών ενώ η ηλικία στεγαστικής ανεξαρτητοποίησης είναι στα 31 έτη στην Ελλάδα όταν στην ΕΕ είναι τα 26 έτη.

Οι έξι στόχοι του προγράμματος «Σπίτι μου»

-η μείωση του υψηλού κόστους στέγασης
-η αύξηση της ιδιοκατοίκησης νέων
-η στήριξη σε νέα ζευγάρια
-ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμιση παλαιών κατοικιών
-η άμβλυνση στρεβλώσεων στην αγορά ακινήτων
-η αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος

Από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης σχετικά με τη χορήγηση άτοκων ή χαμηλότοκων στεγαστικών δανείων ανακοίνωσε:

  1. Δάνεια έως 150.000 ευρώ για αγορά πρώτης κατοικίας έως 120 τ.μ. και έτος κατασκευής έως το 2007
  2. Ωφελούμενοι θα είναι έως 10.000 νέοι ή νέα ζευγάρι 25-39 ετών
  3. Το κατώτατο εισοδηματικό όριο θα είναι 10.000 ευρώ και το ανώτερο θα είναι αντίστοιχο με αυτό για το επίδομα θέρμανσης
  4. Η δόση θα είναι πολύ χαμηλότερη από το ενοίκιο και θα φτάνει τα 276 ευρώ για σπίτι αξίας 100.000 ευρώ με τα σημερινά δεδομένα
  5. Άτοκο στεγαστικό δάνειο σε τρίτεκνους και πολύτεκνους ή αν ο δικαιούχος αποκτήσει όσο αποπληρώνει 3+παιδιά
  6. Πρόβλεψη για διπλασιασμό του προϋπολογισμού σε περιπτώσεις εξάντλησης των διαθέσιμων πορων

Η εφαρμογή του προγράμματος είναι το 1ο τρίμηνο του 2023

Σύμφωνα λοιπόν, με τον κ. Χατζηδάκη, μιλάμε για το χαμηλότερο δάνειο που υπάρχει στην αγορά. Και εξήγησε πως αν κάποιος έχει πάρει δάνειο 100.000 ευρώ για σπίτι η αποπληρωμή θα είναι 275-285 ευρώ το μήνα και θα του μείνει και το σπίτι.

Αναφορικά με το πρόγραμμα «Κάλυψη» εξήγησε ότι σε πρώτη φάση θα αφορά την αξιοποίηση 1.000 ακινήτων του προγράμματος Εστία για 3 χρόνια, για τα οποία θα δοθεί προτεραιότητα σε πολύτεκνους, τρίτεκνους και μονογονεϊκές οικογένειες.

Θέλουμε να πάμε σε μια στεγαστική πολιτική που είναι σύγχρονη και χρησιμοποιεί βέλτιστες ευρωπαϊκές πολιτικές είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΔΥΠΑ, Σπύρος Πρωτοψάλτης. Για πρώτη φορά έγινε καταγραφή της ακίνητης περιουσία του οργανισμού η οποία περιλαμβάνει 2.543 ακίνητα εκ των οποίων 580 κατάλληλα προς αξιοποίηση. Η καταγραφή έδειξε επίσης 98 οικόπεδα εντός σχεδίου συνολικής επιφάνειας 627 στρεμμάτων με το 1/3 αυτών να είναι στην Αττική. Προέκυψαν επίσης 10 οικόπεδα με οικοδομική άδεια επιφάνειας 75 στρεμμάτων και 77 οικόπεδα εκτός σχεδίου συνολικής επιφάνειας 2.600 στρεμμάτων και 10 οικόπεδα μεικτής χρήσης.

Ο διοικητής της ΔΥΠΑ ανακοίνωσε και ενίσχυση του επιδόματος στέγασης των μαθητών των 50 Επαγγελματικών Σχολών Μαθητείας στα 240 από 120 ευρώ με διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια.

Από την πλευρά της η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, ανακοίνωσε αύξηση κατά 50% του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος στα 1.500 ευρώ ετησίως από 1.000 ευρώ ενώ αυξάνεται στα 2.000 ευρώ για φοιτητές που συγκατοικούν. Συνολικά αφορά 50.000 φοιτητές ΑΕΙ και σπουδαστές ΙΕΚ.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας έδωσε λεπτομέρειες για την ενεργειακή αναβάθμιση και ανακαίνιση κατοικιών για τη νέα γενιά με το πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Ανακαινίζω». Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δύο πυλώνες:

Επιδότηση έως 25.000 ευρώ για παρεμβάσεις βελτίωσης ενεργειακής απόδοσης για επιδότηση από 50% έως 90%. Αυτό αφορά το σύστημα θέρμανσης-ψύξης, τη μόνωση, την αντικατάσταση κουφωμάτων κ.α.

Επιδότηση έως 10.000 ευρώ για παρεμβάσεις ανακαίνισης με το ποσοστό επιδότησης έως 30% για όλους για το μπάνιο, τα είδη υγιεινής, ακόμα και την αγορά συσκευών όπως η κουζίνα ή το πλυντήριο.

Σκοπεύουμε το πρόγραμμα να ξεκινήσει τον Δεκέμβριο του 2022, είπε ο κ. Σκρέκας με τις προυποθέσεις να είναι:

Για το εξοικονομώ: έως 50.000 ευρώ οικογενειακό εισόδημα, ιδιόκτητο ακίνητο και ιδιοκατοικούμενο, πλήρη κυριότητα ή επικαρπεία για ενοικιαζόμενο ακίνητο

Για το ανακαινίζω: Έως 20.000 ευρώ οικογενειακό εισόδημα, ιδιόκτητο ακίνητο και ιδιοκατοικούμενο, πλήρη κυριότητα ή επικαρπεία για ενοικιαζόμενο ακίνητο