Πα. Απρ 19th, 2024

Πέτσας: Στηρίζουμε την Αυτοδιοίκηση και τους πολίτες – Ικανοποιούμε δίκαια αιτήματα, έπειτα από πολλά χρόνια ταλαιπωρίας και ομηρίας

Τους πέντε άξονες του σχεδίου νόμου αρμοδιότητας του Υπουργείου Εσωτερικών, οι οποίοι σχετίζονται μεδιατάξεις για α) την ενίσχυση της ρευστότητας και της κυβερνησιμότητας των δήμων β) την υλοποίηση του θεσμικού πλαισίου που διαμορφώθηκε με τον πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο για την προστασία των ζώων συντροφιάς, γ) την ενίσχυση δράσεων αντιπυρικής προστασίας, δ) τη στήριξη της Αυτοδιοίκησης απέναντι στις οικονομικές επιπτώσεις της Covid-19 και ε) την παροχή σημαντικών διευκολύνσεων προς τους δημότες, ανέπτυξε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Αυτοδιοίκησης Στέλιος Πέτσας, κατά την ομιλία του στη Βουλή των Ελλήνων στη συζήτηση και ψήφιση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου, με τίτλο «Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Καταπολέμησης της Διαφθοράς, διατάξεις για θέματα ανθρώπινου δυναμικού & ΟΤΑ, νομοθετικό πλαίσιο εκπαίδευσης ΕΣΔΔΑ για ένταξη Π.Ε. Επιτελικών Στελεχών, διατάξεις για ολοκλήρωση μεταφοράς δασικών υπηρεσιών στο Υπ.Περιβάλλοντος και Ενέργειας, διατάξεις για την εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας “Ελλάδα 2.0”, Εθνική Σύνταξη Ομογενών και άλλες επείγουσες διατάξεις».

Στην αρχή της ομιλίας του, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε στο πνεύμα και τη φιλοσοφία που διέπει το παρόν σχέδιο νόμου, σημειώνοντας ότι πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο νομοθέτημα που συμπυκνώνει μία σειρά σημαντικών διατάξεων και όχι τροπολογίες της τελευταίας στιγμής. Εν συνεχεία, ο κ. Πέτσας παρουσίασε τις διατάξεις εκείνες που σχετίζονται πρωτίστως με το χαρτοφυλάκιο της Αυτοδιοίκησης.

«Στηρίζουμε την εύρυθμη λειτουργία και ενισχύουμε αποφασιστικά τη ρευστότητα των Δήμων»

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε στα άρθρα 9 και 32 του σχεδίου νόμου, με τα οποία καλύπτονται κενά που άφηνε το προηγούμενο πλαίσιο στη λειτουργία των Περιφερειακών Συμβουλίων. «Κάνουμε παρεμβάσεις ξανά για την κυβερνησιμότητατων Δήμων, γιατί, δυστυχώς, το νομοθέτημα Σκουρλέτη έφερε πολλά προβλήματα στη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας.

Ακολούθως, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών ανέπτυξε το άρθρο 13 για τα χρεωστικά ανοίγματα των Δήμων στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και το άρθρο 15 που αφορά στους προϋπολογισμούς των ΟΤΑσε σχέση με το πώς μπορούν να καλύψουν περιστασιακά –χωρίς επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού– τα ανοίγματα που μπορούν να έχουν από επενδυτικές δαπάνες έναντι των ανταποδοτικών τους τελών. Τα άρθρα αυτά –όπως υπογράμμισε– βοηθούν τη ρευστότητα των Δήμων και την ενισχύουν με δύο επιπλέον παρεμβάσεις: α) τον μόνιμο μηχανισμό αποτροπής συσσώρευσης ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τρίτους από τους ΟΤΑ, όπως αυτός προβλέπεται στο άρθρο 3 της τροπολογίας που κατατέθηκε και β) το άρθρο 4 της ίδιας τροπολογίας σχετικά με την επιχορήγηση των ΟΤΑ για την εξόφληση υποχρεώσεών τους, με το οποίο προβλέπεται η δυνατότητα ενίσχυσης των Δήμων και των Περιφερειών με το ποσό των έως 60 εκατ. ευρώ για την αποπληρωμή υποχρεώσεων από διαταγές πληρωμής και δικαστικές αποφάσεις.

Πρόκειται για κρίσιμες παρεμβάσεις που έρχονται να ανακουφίσουν τους Δήμους, σε μία ιδιαίτερη περίοδο –όπως τόνισε ο κ. Πέτσας– λόγω και των κραδασμών που προκαλούνται από την αύξηση του ενεργειακού κόστους των ΟΤΑ λόγω της εισαγόμενης κρίσης.

«Κάνουμε βήματα μπροστά για να εφαρμόσουμε το θεσμικό πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς»

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε, επίσης, στο άρθρο 7 του σχεδίου νόμου για τηστελέχωση του τμήματος «Προστασίας Ζώων Συντροφιάς», το οποίο με το αρ.1 του π.δ. 40/2021 (Α’ 100), μεταφέρθηκε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στο Υπουργείο Εσωτερικών, προκειμένου να εποπτεύει τη λειτουργία του νέου πλαισίου για την ευζωία και την προστασία των ζώων συντροφιάς. Ο κ. Πέτσας στάθηκε ιδιαίτερα σε όλα τα βήματα που έχουν γίνει πρόσφατα για την εφαρμογή του νέου νόμου, με αιχμή το πρόγραμμα «Άργος» –συνολικού ύψους 40 εκατ. ευρώ, στο οποίο περιλαμβάνεται πλέον και ένα ειδικό μαζικό πρόγραμμα στειρώσεων ύψους 5 εκατ. ευρώ– με το οποίο προικοδοτούνται οι Δήμοι όλης της χώρας, προκείμενου να αποκτήσουν τις απαραίτητες υποδομές και να ανταποκριθούν στις νέες υποχρεώσειςπου έχουν αναλάβει ως προς τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς. «Βήμα βήμα, κάνουμε όλες τις ενέργειες που απαιτούνται, για να αποκτήσει σάρκα και οστά όλα όσα προβλέπονται στο νέο θεσμικό πλαίσιο. Δεν είμαστε υπέρ της αδράνειας, η οποία βόλευε μία κατάσταση που ήταν απαράδεκτη. Για πρώτη φορά, στη χώρα μας, θα έχουμε μία πλήρη εικόνα για το ζήτημα αυτό. Και θέλει μεγάλη προσοχή για να μπορέσουμε να εκφράσουμε και τη φωνή εκείνων που δεν μπορούν να μιλήσουν, που είναι τα ίδια τα ζώα», επισήμανε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών.

«Ενισχύουμε τη αντιπυρική προστασία της φετινής περιόδου πολύ νωρίτερα από πέρυσι»

Εν συνεχεία, ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε στο άρθρο 22 του σχεδίου νόμου, με το οποίο  προβλέπεται η παράταση για το 2022 της δυνατότητας απευθείας διάθεσης πιστώσεων από τους Κ.Α.Π. των δήμων στους συνδέσμους τους, για την κάλυψη αποκλειστικά δράσεων πυροπροστασίας. «Η σχετική υπουργική απόφαση θα εκδοθεί τις αμέσως επόμενες εβδομάδες –πολύ νωρίτερα δηλαδή από πέρυσι– και αφορά την διάθεση ποσού από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, συνολικού ύψους 16,9 εκατ. ευρώ προς τους Δήμους και περίπου 1,5 εκατ. ευρώ προς τους Συνδέσμους Δήμων της Αττικής, για κάλυψη δράσεων πυροπροστασίας. Για όλες εκείνες, δηλαδή, τις δράσεις που συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος, της ζωής και των περιουσιών των πολιτών», τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών.

Παράλληλα, στάθηκε και στο άρθρο 5 της τροπολογίαςπου κατατέθηκε, με το οποίο παρέχονται διευκολύνσεις προς τους Δήμους, προκειμένου να προβαίνουν στον αυτεπάγγελτο καθαρισμό των οικοπέδων, των οποίων οιιδιοκτήτες δεν επιδεικνύουν τη δέουσα επιμέλεια για τον καθαρισμό τους (σε περίπτωση μη ανεύρεσης ή μη συμμόρφωσης των υπόχρεων). «Με την ρύθμιση αυτή αντιμετωπίζονται φαινόμενα αβελτηρίας ή ανευθυνότητας λίγων, με γνώμονα την προστασία των πολλών», δήλωσε ο κ. Πέτσας.    

«Απαλύνουμε τους δημότες από σημαντικά βάρη»

Αναφορικά με άλλες ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου που σχετίζονται με την παροχή διευκολύνσεων προς τους δημότες, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών στάθηκε ιδιαίτερα:

Στο άρθρο 18 για την παράταση έως τις 30 Ιουνίου 2022 της ρύθμισης για τα αδήλωτα τετραγωνικά (με μία προσαύξηση της τάξης του 20%).
Στο άρθρο 19, με το οποίο προβλέπεται μία νέαδιαδικασία – εξπρές για την έκδοση βεβαιώσεων Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (Τ.Α.Π.), η οποία είναι απαραίτητη για τις μεταβιβάσεις ακινήτων και η οποία αναμένεται να επιταχύνει σημαντικά –τις μέχρι σήμερα εξαιρετικά χρονοβόρες– διαδικασίες που, σε κάποιες περιπτώσεις, έφταναν έως και τους τρεις μήνες.
Στα άρθρα του σχεδίου νόμου που σχετίζονται με παρατάσεις ρυθμίσεων για την COVID19, όπως θέματα δημοσίων συμβάσεων και προμηθειών. «Δίνουμε αυτή την παράταση, γιατί δυστυχώς ο κορονοϊός εξακολουθεί να είναι εδώ», υπογράμμισε ο κ. Πέτσας.
Στο άρθρο 6 της τροπολογίας που κατατέθηκε για την παράταση έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2022 της δυνατότητας ατελούς παραχώρησης πρόσθετου κοινόχρηστου χώρου, στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, για τραπεζοκαθίσματα, προκειμένου –όπως είπε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών– να καταστεί βιώσιμη η λειτουργία τους και να τηρηθούν οι προβλεπόμενες αποστάσεις.

«Ιστορικής σημασίας οι διατάξεις για την Εθνική Σύνταξη των Ομογενών»

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών σε δύο ακόμη άρθρα του νομοσχεδίου, τα οποία χαρακτήρισε κομβικά.

Συγκεκριμένα, ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε στις διατάξεις για την Εθνική Σύνταξη των Ομογενών από την Αλβανία και την πρώην Σοβιετική Ένωση (άρθρο 60),με τις οποίες –όπως τόνισε– υλοποιείται μία δέσμευση της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού και ικανοποιείται ένα δίκαιο αίτημα των ομογενών μας.    

Το άλλο άρθρο σχετίζεται με τους δασωθέντες αγρούς(άρθρο 80). Πρόκειται για ένα τεράστιο πρόβλημα, ανέφερε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, υπογραμμίζοντας ότι με το σχέδιο νόμου αναπτύσσονται πλέον σημαντικές δικλείδες ασφαλείας. «Το πρόβλημα θα λυθεί όχι μόνο στις περιπτώσεις της Πελοποννήσου, αλλά ακόμα και στην Ανατολική Αττική για παράδειγμα, που υπάρχουν πάρα πολλά τέτοια ζητήματα, αλλά και σε άλλες περιοχές παντού στη χώρα. Και είναι μια γενναία πρωτοβουλία, που δίνει μια λύση μετά από πολλά χρόνια ταλαιπωρίας και ομηρίας», πρόσθεσε ο κ. Πέτσας.

«Δεν λειτουργούμε ευκαιριακά, αλλά θεσμικά»

Απαντώντας, τέλος, σε μία αποστροφή της τοποθέτησης του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του Κινήματος Αλλαγής, κ. Κώστα Σκανδαλίδη, σχετικά με πρόσφατη δήλωση του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών σετηλεοπτική του συνέντευξη, ο κ. Πέτσας επανέλαβε ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2023, όπως έχει επισημάνει πολλές φορές και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. «Δεν κάναμε εκλογές το 2020. Δεν κάναμε εκλογές το 2021. Θα κάνουμε εκλογές το 2023. Αυτό ήταν και το περιεχόμενο της δήλωσής μου, εφόσον μιλάμε πολιτικά. Γιατί εμείς,δεν λειτουργούμε ευκαιριακά, αλλά θεσμικά», σημείωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών.