Τε. Απρ 24th, 2024

Ο δήμαρχος Ζωγράφου Βασίλης Θώδας στο e-ota: Σηκώσαμε μανίκια και πιάσαμε δουλειά

* Στον Σωτήρη Πολύζο

«Με έργα αλλάζουμε τον Δήμο Ζωγράφου», αναφέρει ο δήμαρχος Ζωγράφου Βασίλης Θώδας

Ο δήμαρχος Ζωγράφου Βασίλης Θώδας μιλάει στο e-ota για την μέχρι τώρα πορεία του στον δημαρχιακό θώκο, για τη σχέση εμπιστοσύνης με τους συνδημότες του και φυσικά για τα έργα πνοής που «τρέχουν» ήδη καθώς και για όσα δρομολογούνται με βασικό γνώμονα το όραμα του να αλλάξει σημαντικά την περιοχή του.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη:

Κύριε Βασίλη Θώδα, συμπληρώσατε δύο χρόνια διοίκηση στο Δήμο Ζωγράφου. Είστε ικανοποιημένος από την πορεία σας μέχρι σήμερα;

Το όνομα της παράταξης μας ήταν «Ζωγράφου ώρα για δουλειά» και από την πρώτη μέρα σηκώσαμε μανίκια και πιάσαμε δουλειά για να φανούμε αντάξιοι της εμπιστοσύνης των συμπολιτών μας. Και μπορώ να πω τώρα, ότι ήδη έχουμε να παρουσιάσουμε σημαντικά αποτελέσματα, ενώ παράλληλα μελετήσαμε και σχεδιάσαμε έργα, που θα αλλάξουν την εικόνα του Ζωγράφου, βελτιώνοντας σημαντικά την καθημερινότητα των δημοτών.

Ποια είναι τα έργα που έχετε δημιουργήσει στον Δήμο του Ζωγράφου;

Παρότι για τη λειτουργία του Δημόσιου τομέα, τα δύο χρόνια είναι διάστημα που δεν προλαβαίνεις να πραγματοποιήσεις μεγάλα έργα, εμείς ξεκινήσαμε ήδη και τοποθετούμε φωτισμό τεχνολογίας led σε κάθε δρόμο και γειτονιά του Ζωγράφου. Η ολοκλήρωση του έργου ως τον επόμενο Μάρτιο θα προσφέρει στους δημότες καλύτερης ποιότητας φωτισμό για μία ασφαλή πόλη,  φωτισμό φιλικό προς το περιβάλλον και με αρκετά μικρότερη ενεργειακή κατανάλωση, εξοικονομώντας με αυτό τον τρόπο χρήματα προς όφελος των πολιτών.

Παραδώσαμε ήδη από την πρώτη χρονιά επτά νέες αίθουσες Παιδικών Σταθμών ενώ τον Σεπτέμβριο εφαρμόσαμε την προσχολική εκπαίδευση, παρότι δεν παραλάβαμε κάποιο σχέδιο, μία πρόταση για έναν χώρο που θα μπορούσε να γίνει νηπιαγωγείο.

Ξεκινήσαμε τις αναπλάσεις πεζοδρομίων που άλλαξαντην όψη της πόλης αισθητικά και λειτουργικά και κυρίωςβελτίωσαν την ποιότητας ζωής των κατοίκων του Ζωγράφου.

Προχωρήσαμε στην ανάπλαση της πλατείας «Άνοιξη»προσφέροντας ένα νέο όμορφο χώρο στους Δημότες μας.

Πραγματοποιήσαμε την αναμόρφωση δύο παιδικών χαρών, στην Πλατεία Μερκάτη και στη συμβολή των οδών Γαλήνης και Γρηγορίου Αυξεντίου.

Τέλος, ολοκληρώσαμε την ανακατασκευή τριών αθλητικών εγκαταστάσεων και ενός νέου ανοικτού χώρου μπάσκετ στην οδό Κοκκινοπούλου.

Και φυσικά, δεν παραμελήσαμε τα θέματα της καθημερινότητας όπως η καθαριότητα ή το πράσινο, ενώ δώσαμε βάρος, παρά την πανδημία, σε καλλιτεχνικές, πολιτιστικές και άλλες εκδηλώσεις που απέσπασαν εγκωμιαστικά σχόλια από όλους τους συμπολίτες μας.

Ποια είναι τα έργα που θα ακολουθήσουν;

Έχουμε εξαγγείλει έναν πρότυπο σύγχρονο Παιδικό Σταθμό στο χώρο της Βίλας Αγλατζιά για 100 παιδιά και πιστεύω ότι γρήγορα θα ξεκινήσουν οι πρώτες εργασίες ώστε να φτάσουμε και στην υλοποίηση της υπόσχεσης μας, για κανένα παιδί εκτός παιδικών σταθμών, όταν η προηγούμενη διοίκηση άφηνε κάθε χρόνο περισσότερα από 300 παιδιά.

Επειδή ο στόλος οχημάτων του Δήμου είναι απαρχαιωμένος και έπρεπε πολλά οχήματα να έχουν ήδη αποσυρθεί, προχωρήσαμε μέσω leasing στην απόκτηση νέων οχημάτων, με τα περισσότερα από αυτά να είναι απορριμματοφόρα, τα οποία σύντομα θα βγουν ενώ σε αυτά θα προστεθούν και άλλα τέσσερα από το πρόγραμμα “Φιλόδημος ΙΙ” ύψους 1.000.000 ευρώ.

Μέσα στο 2022 θα εγκαταστήσουμε και τους νέους υπόγειους κάδους απορριμμάτων, 64 στο σύνολο, καθώς  έχει εγκριθεί η αγορά τους με  προϋπολογισμό 2,5 εκατομμύρια ευρώ.

Θα προχωρήσουμε και στη δημιουργία πάρκων γειτονιάς (pocket parks) που θα προσφέρουν ποιοτική και αισθητική αναβάθμιση των γειτονιών, έχοντας εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση από την περιφέρεια ύψους 1,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Ανακοινώθηκε πρόσφατα η χρηματοδότηση από το Υπουργείο Εσωτερικών στο Δήμο Ζωγράφου. Για πόσα χρήματα μιλάμε και τι θα τα κάνετε; 

Είναι πολύ σημαντικό και κομβικό σημείο για το Ζωγράφου η έγκριση του έργου αστικής αναζωογόνησης, στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Πρόκειται για τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση που έχει εξασφαλίσει ποτέ ο Δήμος Ζωγράφου τάξεως 12,5εκατομμυρίων ευρώ η οποία θα επιφέρει την ανάπλαση σχεδόν όλης της πόλης. Θα υλοποιηθούν τα όνειρά μας για μια πόλη ιδανική, πιο σύγχρονη, βιώσιμη και εντέλειόμορφη για εμάς και τα παιδιά μας.

Αν προσθέσουμε και τις υπόλοιπες χρηματοδοτήσεις, συνολικά έχουμε σχεδόν 20 εκατομμύρια ευρώ που θα δαπανηθούν για έργα στο Δήμο μας. Είναι ένα τεράστιο ποσό που θα αλλάξει για τα καλά τον Δήμο Ζωγράφου.

 

Υπάρχουν κάποια μεγάλα έργα που οραματίζεστε για τον Δήμο; 

Επειδή αγαπάω τον τόπο μου, έχω βάλει τον πήχη ψηλά καθώς θέλουμε να αλλάξουμε την πόλη μας προς το καλύτερο. Όπως η ενοποίηση του χώρου της Βίλλας Ζωγράφου με τη νέα πλατεία Σωτηρίου Ζωγράφου μπροστά από το Δημαρχείο στην οδό Μπισκίνη. Το έργοέχει πάρει έγκριση για αρχιτεκτονικό διαγωνισμό έτσι ώστε ν’ αναμορφωθεί όλος ο χώρος και να προσφέρει έναν υπέροχο ενιαίο «κέντρο» για όλους τους Δημότες. Επίσης, επειδή ένα από τα σημαντικότερα προβλήματατης Πόλης μας είναι η έλλειψη χώρων στάθμευσης. Έχουμε τη θέληση αλλά και το σχέδιο να το αλλάξουμε αυτό και προσπαθούμε να «τρέξουμε» τις διαδικασίες να γίνουν από ένα έως τρία υπόγεια ή και υπέργεια πάρκινγκ στο Δήμο μας, προσφέροντας την ανάσα που απαιτείται στο θέμα της στάθμευσης. Αυτά τα πάρκινγκ σε συνδυασμό με τα έργα της γραμμής 4 του Μετρό που ξεκινούν άμεσα, θα δημιουργήσουν νέες συνθήκες στον Δήμο Ζωγράφου.

 

* Δμοσιεύτηκε στο ένθετο e-ota της Εφημερίδας Παραπολιτικά