Πε. Μαρ 28th, 2024

Πέτσας: Σε δήμους και περιφέρειες ο ΕΝΦΙΑ – Ανοίγει η συζήτηση για μεταφορά αρμοδιοτήτων

Στο σχέδιο για την μεταφορά αρμοδιοτήτων και πόρων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση α΄ και β΄ βαθμού αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας από το βήμα του 9ου περιφερειακού αναπτυξιακού συνεδρίου στην Πάτρα μιλώντας με τον Δημοσιογράφο του Dnews Γιάννη Χρηστάκο. Mεταξύ άλλων προανήγγειλε και την μεταφορά των εσόδων του ΕΝΦΙΑ σε Δήμους και Περιφέρειες.

Ο κ. Πέτσας ανακοίνωσε ότι το επόμενο δεκαήμερο θα ξεκινήσει η συζήτηση με τους θεσμικούς φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για το νομοσχέδιο της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και την μεταφορά των εσόδων του ΕΝΦΙΑ σε Δήμους και Περιφέρειες.

Στόχος είναι, όπως ανέφερε ο υπουργός, να γίνει μία συζήτηση χωρίς ταμπού, και η αύξηση του ΚΑΠ σκοπεύει να φτάσει σε αύξηση της τάξης του 15% σε πρώτη φάση ανάλογα με τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας.

Ο κ. Πέτσας ανέφερε επίσης οτι η αύξηση αυτή θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται από την 1/1/2023 ενώ η σχετική συζήτηση που θα ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες θα καταλήξει στη νομοθετική πρόταση στις αρχές του φθινοπώρου.

Η αύξηση αυτή θα είναι γνωστή από τις αρχές του 2023 ώστε στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές το καλοκαίρι του ίδιου έτους οι υποψήφιοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες να γνωρίζουν ακριβώς πόσα χρήματα θα έχουν στα χέρια τους ώστε να σχεδιάσουν το προεκλογικό τους πρόγραμμα ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας.

Ακόμα, ο υπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία του οτι η χώρα θα μπει σε αναπτυξιακή τροχιά και θα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις συνέπειες της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία.