Πα. Απρ 19th, 2024

Μπακογιάννης: Ο λόφος Λυκαβηττού παύει να είναι σε ομηρία – Με απόφαση δημοτικού συμβουλίου παραχωρείται στον δήμο Αθηναίων

Με απόλυτη πλειοψηφία εγκρίθηκε από το δημοτικό συμβούλιο Αθηνών η παραχώρηση στο δήμο της έκτασης 35.608 τ.μ. στο Λόφο του Λυκαβηττού που ανήκει στην Εταιρία Ακινήτων Δημόσιου (ΕΤΑΔ Α.Ε) που βρίσκεται επί του Λόφου Λυκαβηττού, στο Δήμο Αθηναίων.

Έπειτα από χρόνια υπηρεσιακών κολλημάτων, λόγω και του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του λόφου, ανοίγει ο δρόμος για την ανάπλαση του, στο σύνολο του χώρου και των υποδομών του. Ένας χώρος στον οποίο η παραδοξότητα της Δημόσιας Διοίκησης θέλει περίπου 407 στρέμματα του λόφου να ανήκουν στον δήμο Αθηναίων και 35 στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου.

Πρόκειται για μια απόφαση που επιτρέπει στον δήμο να προχωρήσει στην ενεργοποίηση παλαιότερων μελετών που έμεναν αναξιοποίητες αλλά και να προχωρήσει σε έργα που θα αναβαθμίσουν το λόφο στο σύνολό του.

Με τη μίσθωση της έκτασης, η εισήγηση της Δημοτικής Αρχής πήρε το πράσινο φως ώστε να μπουν επιτέλους σε τροχιά υλοποίησης οι παρεμβάσεις που αφορούν στην ανακαίνιση και τον εκσυγχρονισμό του εμβληματικού θεάτρου του Λυκαβηττού, την συντήρηση και την αναβάθμιση των μονοπατιών και του πλατώματος του λόφου αλλά και να λυθεί ένα χρόνιο πρόβλημα που αντιμετώπιζαν οι γύρω περιοχές από τις πλημμύρες, με αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα.

«Σπάμε τα δεσμά του Λυκαβηττού, παύει να είναι ο λόφος σε ομηρία και περιέρχεται στον Δήμο Αθηναίων» τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης στην τοποθέτηση του.

Απαντώντας στις αιτιάσεις παρατάξεων της αντιπολίτευσης διαβεβαίωσε ότι «δεν υπάρχει κανένα μα κανένα ζήτημα ανάθεσης σε ιδιώτη της διαχείρισης του θεάτρου». Σημειώνοντας ότι παραμένει κλειστό από το 2009 και «μια ολόκληρη γενιά Αθηναίων το έχει στερηθεί».

Μέχρι τώρα, είπε ο κ. Μπακογιάννης “ο Δήμος Αθηναίων έχει το μεγαλύτερο ποσοστό του λόφου με εξαίρεση τα 30 – 35 στρέμματα που είναι το πάρκινγκ στην κορυφή και το θέατρο”. Αποτέλεσμα τούτου, πρόσθεσε, ήταν ο δήμος να μην μπορεί “να διαχειριστεί το λόφο οργανωμένα, να τον προστατέψει, να τον αναδείξει, να του δώσει τη θέση που του αξίζει”. Αλλά “για να γίνουν τα αναγκαία έργα θα πρέπει να περάσει ο Λυκαβηττός στον Δήμο Αθηναίων”, είπε.

Ακόμη υπογράμμισε ότι ο δήμος διαθέτει δύο μελέτες που αφορούν την αποκατάσταση του θεάτρου και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου. Επίσης ο δήμαρχος Αθηναίων ανάφερε ότι ήδη ο Δήμος έχει δρομολογήσει και σημαντικά έργα που θα αρχίσουν να υλοποιούνται τις επόμενες εβδομάδες, όπως η διαμόρφωση του δρόμου που οδηγεί στο πάρκινγκ, 3 χιλιόμετρα μονοπάτια και τα αναγκαία αντιπλημμυρικά.

Από την «Ανοιχτή Πόλη», ο δημοτικός σύμβουλος, Ρήγας Αξελός υπογράμμισε ότι “τα κόστη ανταλλάγματος είναι πολύ μεγάλα”. Επίσης ανάφερε “προαισθανόμαστε ότι το θέατρο θα δοθεί σε ιδιώτη” τονίζοντας ότι η διαχείριση πρέπει να γίνεται μόνο από το Δήμο.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Αθήνα είσαι εσύ», Παύλος Γερουλάνος τόνισε ότι είναι «σημαντικό να περιέλθει ο χώρος στο δήμο και να έχει εκείνος τη διαχείριση του». Την αντίθεση του «σε παραχώρηση μετ΄ανταλλαγμάτων» εξέφρασε από τη «Λαική Συσπείρωση» ο δημοτικός σύμβουλος, Στέλιος Λάμπρου.