Τρ. Απρ 16th, 2024

Μητσοτάκης: Δήμαρχος από την πρώτη Κυριακή με 43% – Επανέρχεται η πενταετής θητεία των αυτοδιοικητικών

Με φορτωμένη πολιτική ατζέντα συνεδρίασε για πρώτη φορά μέσα στη νέα χρονιά υπουργικό συμβούλιο, υπό την προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ένα από τα πέντε νομοσχέδια που παρουσιάστηκαν ήταν αυτό του υπουργείου Εσωτερικών, με αντικείμενο τις αλλαγές στο εκλογικό σύστημα για του ΟΤΑ και τις  ρυθμίσεις που καταργούν το σύστημα της απλής αναλογικής.

Ο πρωθυπουργός κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου αναφέρθηκε στην αλλαγή του τρόπου εκλογής δημοτικών και περιφερειακών αρχών, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για «μία ρητή προεκλογική μας δέσμευση που βάζει οριστικό τέλος στην ακυβερνησία στα όργανα της αυτοδιοίκησης».

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στο νέο εκλογικό σύστημα για τους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας τόνισε ότι επανέρχεται η πενταετής θητεία δημάρχων και περιφερειαρχών, ενώ ο δημοτικός συνδυασμός που θα εξασφαλίσει την πρώτη Κυριακή ποσοστό της τάξεως του 43%, θα καταλαμβάνει τα 3/5 των εδρών του συμβουλίου.

Συγκεκριμένα ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε: «Από τις τοπικές εκλογές του 2023 οι περιφερειάρχες και οι δήμαρχοι θα υπηρετούν και πάλι επί πενταετία με εξασφαλισμένη πλειοψηφία στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια.

Θα εκλέγονται από την πρώτη Κυριακή εάν συγκεντρώνουν ποσοστό 43% των ψήφων και ο συνδυασμός τους θα καταλαμβάνει τα 3/5 των εδρών του συμβουλίου».