slider

«Αντώνης Τρίτσης»: Πώς θα ενταχθούν οι δήμοι στην Πρόσκληση «Ελλάδα 1821 – Ελλάδα 2021»

Το περιεχόμενο της πρόσκλησης του προγράμματος “Αντώνης Τρίτσης”, που αφορά τη χρηματοδότηση των δήμων για έργα και δράσεις για την επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εσωτερικών.

Πρόκειται για την πρόσκληση ΑΤ14, που έχει υπογράψει ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, με τίτλο “Ελλάδα 1821 – Ελλάδα 2021” και προϋπολογισμό 50 εκατ. ευρώ. Μέσω αυτής καλούνται οι δήμοι όλης της χώρας να υποβάλλουν αιτήσεις χρηματοδότησης, προκειμένου να ενταχθούν στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”, στον Άξονα Προτεραιότητας: “Παιδεία, Πολιτισμός, Τουρισμός και Αθλητισμός”. Κατά τη διαμόρφωση της Πρόσκλησης υπήρξε στενή συνεργασία με την Επιτροπή “Ελλάδα 2021”.

Σκοπός είναι η ανάδειξη του ιστορικού έπους, μέσω έργων και δράσεων, στο πλαίσιο της συμπλήρωσης 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Στην Ελλάδα του 2021, η αξιοποίηση των σύγχρονων Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας για την ψηφιοποίηση και αξιοποίηση των τεκμηρίων της σημαντικής πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας του 1821, συμβάλει στην προστασία, ανάδειξη και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς και στην ενίσχυση του πολιτιστικού τουρισμού.

Στο πλαίσιο των δράσεων προγραμματίζονται έργα επιστημονικής τεκμηρίωσης της πολιτιστικής κληρονομιάς για την παραγωγή ψηφιακών εικονικών εκθέσεων που θα απαρτίζονται από πολιτιστικά αντικείμενα που θα ανήκουν σε διαφορετικά μουσεία ή χώρους και θα διατίθενται είτε μέσω του διαδικτύου είτε με τη μορφή ηλεκτρονικών εκδόσεων. Επίσης, προβλέπεται η αξιοποίηση της τεχνολογίας για την ανάπτυξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων στους χώρους που συνδέονται με την ελληνική επανάσταση και αξιοποίηση του διαδικτύου και της τεχνολογίας για την προσέλκυση τουριστικού ενδιαφέροντος για την Ελλάδα μέσω πολυγλωσσικών εφαρμογών, με εικονικές πολιτιστικές διαδρομές στο διαδίκτυο. Παράλληλα, προωθείται η ενίσχυση του πολιτιστικού τουρισμού με τη χρήση καινοτόμων τεχνολογιών, συμβάλλοντας στην αύξηση της επισκεψιμότητας των προορισμών που συνδέονται με την ελληνική Επανάσταση.

Επιπλέον, η πρόσκληση δίνει τη δυνατότητα να υλοποιηθούν έργα βελτίωσης του αστικού περιβάλλοντος, για την ανάπτυξη πολιτιστικών, αθλητικών και περιβαλλοντικών δραστηριοτήτων, διαμορφώσεις υπαίθριων χώρων εκδηλώσεων και αναψυχής, καθώς και δράσεις που αφορούν στην αισθητική, λειτουργική και περιβαλλοντική αναβάθμιση υποδομών. Τέλος, επιλέξιμες δράσεις είναι η αξιοποίηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, η προώθηση της επαναχρησιμοποίησης, της ανακύκλωσης και η κυκλική οικονομία.

Τελευταία άρθρα

Σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση ο αντιδήμαρχος Πειραιά Γιάννης Βοϊδονικόλας – Διασωληνωμένος στη ΜΕΘ του Τζανείου

Μάχη για τη ζωή του δίνει ο αντιδήμαρχος Πειραιά και επικεφαλής της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης…

7 ώρες ago

Με κοινές προτάσεις στο συνέδριο της ΚΕΔΕ η ΠΕΔ Θεσσαλίας

Στις τελικές τους θέσεις αναφορικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φορείς της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης…

11 ώρες ago

Προχωρά η ψηφιοποίηση και στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις

Ο ψηφιακός εκσυγχρονισμός και των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων σε όλη τη χώρα ήταν το αντικείμενο της…

12 ώρες ago

Νέα παρέμβαση Β. Σίμου για τα αγριογούρουνα που έφτασαν στις γειτονιές

Επιστολή με την οποία ζητάει την επείγουσα λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της ανεξέλεγκτης κυκλοφορίας…

14 ώρες ago

Κυβέρνηση και ΚΕΔΕ στο στόχαστρο των μελών της ΠΕΔ νοτίου Αιγαίου

Σκληρή κριτική στις πολιτικές που εφαρμόζονται για την ενίσχυση και ανάπτυξη των νησιωτικών δήμων άσκησαν…

14 ώρες ago

Ο Δήμος Ν. Σμύρνης στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης: Microsoft 365 & Copilot για τους εργαζόμενους

Συνέντευξη του Αντιδημάρχου Ψηφιακού Μετασχηματισμού & ΚΕΠ, Ηλία Σώζου, στο e-ota.gr.

15 ώρες ago