Μήνυση κατά πάντων για τη φωτιά του 2017 κατέθεσε ο δήμαρχος Κυθήρων

Μήνυση κατά παντός υπευθύνου κατέθεσε στον Πειραιά ο δήμαρχος Κυθήρων, Ευστράτιος Χαρχαλάκης, μετά τις αποκαλύψεις για την καταστροφική φωτιά στο νησί το 2017.

Στα ηχητικά ντοκουμέντα που δημοσίευσε η «Καθημερινή της Κυριακής», εκτός από τις αποκαλύψεις για την τραγωδία στο Μάτι το 2018 το φως είδαν επίσης και κόντρες αξιωματικών που άφησαν τις κρίσιμες ώρες πληγείσες περιοχές (Κύθηρα και Μάνη) χωρίς εναέρια μέσα. Σημειώνεται ότι οι Εισαγγελικές Αρχές έχουν διατάξει ήδη εκ νέου το «άνοιγμα» των φακέλων για τις δύο πυρκαγιές.

«Ζητάμε να εξεταστεί αν υπήρξε δόλος στον τρόπο που αντιμετωπίστηκε η πυρκαγιά στα Κύθηρα» τόνισε, μεταξύ άλλων, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «ΑΝΤ1», κάνοντας λόγο για αδυναμία συντονισμού της Πυροσβεστικής, ιδίως όσον αφορά το ζήτημα των εναέριων μέσων.

«Θα γίνει πολύ βαθιά έρευνα», εκτίμησε ο Ε. Χαρχαλάκης και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αξίωσης αποζημίωσης, όμως τόνισε ότι προτεραιότητα είναι η άσκηση ποινικών διώξεων.

«Δεν υπήρχε συντονισμός ούτε των επίγειων δυνάμεων. Τα εναέρια μέσα έκαναν τέσσερις ώρες να επιστρέψουν. Αδιανόητα πράγματα», κατέληξε ο δήμαρχος.

Υπενθυμίζεται ότι στο ηχητικό ντοκουμέντο που αφορά τη φωτιά στο Μάτι και την προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών για την τραγωδία με τους 102 νεκρούς του 2018 ακούγεται ο τότε αρχηγός της Πυροσβεστικής Βασίλης Ματθαιόπουλος να εξηγεί με το παράδειγμα των Κυθήρων γιατί οι απειλές του προς τον εμπειρογνώμονα Δημήτρη Λιότσιο έχουν βάση.

«Έτσι γίνονται τα παιχνίδια. Έτσι έγιναν πέρυσι τα παιχνίδια με τον Καπέλιο (σ.σ. πρώην αρχηγό του Π.Σ.) και τον Βασιλειάδη (σ.σ. πρώην υπαρχηγό Επιχειρήσεων). Για να καθαρίσει ο Καπέλιος τον Βασιλειάδη τον άφησε και στα Κύθηρα χωρίς εναέρια και στη Μάνη χωρίς εναέρια. Τόσοι είναι οι φάκελοι στους εισαγγελείς του Γυθείου και του Πειραιά… Έτσι παίζεται το παιχνίδι» είχε ειπωθεί.

Να σημειωθεί ότι στα Κύθηρα το 2017 που η φωτιά έκαψε πάνω από 20.000 στρέμματα αλλά και στη Μάνη το ίδιο καλοκαίρι όπου η φωτιά είχε μπει σε οικισμούς καταστρέφοντας σπίτια.

Και στις δυο πυρκαγιές υπήρχαν καταγγελίες για λανθασμένη διαχείριση των εναερίων μέσων.

Εισαγγελικές παραγγελίες για επανέλεγχο δικογραφιών
Οι κατά τόπους αρμόδιες εισαγγελίες Πειραιά και Καλαμάτας έδωσαν ήδη σχετικές παραγγελίες προκειμένου να επανεξαταστούν οι υποθέσεις για τις φωτιές στα Κύθηρα και την Μάνη, το 2017, και να επανελεγχθούν οι δικογραφίες υπό το φως των πρόσφατων αποκαλύψεων του αξιωματικού της πυροσβεστικής.

Αφορμή για την επανεξέταση των δύο υποθέσεων αποτέλεσε η ηχογραφημένη συνομιλία που κατέθεσε στους λειτουργούς της Θέμιδας ο πραγματογνώμονας της Πυροσβεστικής, στην οποία ο πρώην αρχηγός του Σώματος Βασίλης Ματθαιόπουλος κάνει λόγο για «ξεκαθάρισμα λογαριασμών» μεταξύ αξιωματικών, με μεθοδεύσεις που θέτουν σε κίνδυνο ζωές και περιουσίες.