Πα. Μαρ 29th, 2024

Σοκαριστικές αποκαλύψεις: Άφησαν να καούν Κύθηρα και Μάνη – Διεκδικεί αποζημιώσεις ο δήμαρχος Κυθήρων

Δεν έχουν τέλος οι αποκαλύψεις για τα πεπραγμένα των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ, καθώς μετά τις αποκαλύψεις της «Καθημερινής της Κυριακής» για τη συγκάλυψη που επιχειρήθηκε για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, δια στόματος του τότε υπαρχηγού της Πυροσβεστικής, Βασίλη Ματθαιόπουλου, αποκαλύπτεται ότι σκοπιμότητες και κόντρες μεταξύ αξιωματικών της Πυροσβεστικής είχαν σαν αποτέλεσμα να καούν τα Κύθηρα και η Μάνη το 2017.

Ειδικότερα, στο ηχητικό ντοκουμέντο από τη συνομιλία του κ. Ματθαιόπουλου με τον επικεφαλής των ερευνών για τη φωτιά στο Μάτι, Δημήτρη Λιότσιο, ακούγεται ο πρώην υπαρχηγός της Πυροσβεστικής να λέει πως το 2017 το αρχηγείο της Πυροσβεστικής άφησε αβοήθητους τους κατοίκους στα Κύθηρα και στη Μάνη και δεν έστειλε εναέρια μέσα για την κατάσβεση της φωτιάς, με σκοπό να εκθέσει τον επικεφαλής στις περιοχές αυτές.

«Έτσι έγιναν πέρυσι τα παιχνίδια με Καπέλιο (σ.σ. αρχηγό της Πυροσβεστικής)-Βασιλειάδη (σ.σ. υπαρχηγό της Πυροσβεστικής). Για να καθαρίσει ο Καπέλιος τον Βασιλειάδη, τον άφησε και στα Κύθηρα χωρίς εναέρια και στη Μάνη χωρίς εναέρια. Τόσοι είναι οι φάκελοι στις εισαγγελίες του Γυθείου και του Πειραιά» ακούγεται να λέει ο κ. Ματθαιόπουλος.

Οργή από τον δήμαρχο Κυθήρων: «Θα διεκδικήσουμε αποζημιώσεις»

Κάθε νομικό περιθώριο σκοπεύει να εξαντλήσει ο δήμαρχος Κυθήρων, Στράτος Χαρχαλάκης, σχετικά με την καταστροφική πυρκαγιά του 2017 στο νησί, μετά τους αποκαλυπτικούς διαλόγους που ήρθαν στη δημοσιότητα για τη διαχείριση της τραγωδίας στο Μάτι.

«Θα κληθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι να λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη», είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ και πρόσθεσε ότι οι νομικές υπηρεσίες εξετάζουν τα νομικά περιθώρια για την διεκδίκηση αποζημιώσεων για τις μεγάλες καταστροφές στα Κύθηρα.

«Είναι πάρα πολύ σοβαρές αυτές οι αποκαλύψεις και δεν αρμόζουν σε χώρα της ΕΕ και της δύσης. Αυτά δε συμβαίνουν ούτε στην Ουγκάντα είναι λυπηρό πραγματικά», τόνισε ο κ. Χαρχαλάκης.

Ο δήμαρχος τόνισε ότι πήγαινε το μυαλό του ότι κάτι δεν πάει καλά με την διαχείριση της πυρκαγιάς από την πρώτη στιγμή.

«Το Σάββατο το πρωί 5 Αυγούστου (του 2017), έλαβα εγώ προσωπικά τη διαβεβαίωση ότι η φωτιά έχει οριοθετηθεί. Ο υπαρχηγός όμως τότε, ο κ. Βασιλειάδης που ήταν παρών δεν είχε την ίδια άποψη, ζητούσε εναέρια μέσα για να έρθουν να εξασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξουν αναζωπυρώσεις αυτό δεν έγινε, τα αποτελέσματα είναι τα γνωστά, κάηκαν περίπου 32.000 στρέμματα», είπε ο κ. Χαρχαλάκης.

Πρόσθεσε επίσης, ότι ερωτηματικά του προκάλεσε και το ότι τα αεροσκάφη που πραγματοποιούσαν ρίψεις πήγαιναν για ανεφοδιασμό στην Ανδραβίδα και όχι σε κοντινότερες περιοχές όπως στην Καλαμάτα ή τη Σούδα.


 Στάχτη πάνω από 20.000 στρέμματα στα Κύθηρα

Περισσότερα από 20.000 στρέμματα αγροτοδασικής έκτασης κάηκαν από την πυρκαγιά στα Κύθηρα το 2017.

Οι εικόνες που είχαν κάνει τότε το γύρο του διαδικτύου από τα σημεία που πέρασαν οι φλόγες είναι ενδεικτικές της καταστροφής που προκάλεσαν σε ένα αρκετά μεγάλο κομμάτι του νησιού.

Μνήμες και από την φωτιά στη Μάνη

Μνήμες από την μεγάλη φωτιά σε Κότρωνα και Σκουτάρι στη Μάνη ανασύρει τρία χρόνια μετά, ο δήμαρχος Ανατολικής Μάνης Πέτρος Ανδρεάκος που είδε το αυτοκίνητο του να τυλίγεται στις φλόγες.

«Εκείνο που παρατήρησα εκείνη την χρονιά από την πρώτη κιόλας στιγμή, από όπου περνούσα, έβλεπα παρατημένες σωλήνες της Πυροσβεστικής. Αυτό μου προξένησε μεγάλη εντύπωση, ενώ την επόμενη μέρα διαπίστωσα ότι υπήρχε κόντρα της Πυροσβεστικής με τον τότε υπουργό. Δυστυχώς όταν έρχονται άλλοι αξιωματικοί σε μια άγνωστη για εκείνους περιοχής για να κάνουν κουμάντο, γίνονται πολλά λάθη. Θα πρέπει ο τοπικός αξιωματικός σε συνεργασία με τον ανώτερο του να κάνουν την δουλειά. Κάποιος που έρχεται για πρώτη φορά δεν μπορεί να γνωρίζει πως είναι η περιοχή. Αυτή ήταν από τότε η άποψη μου», εξηγεί ο δήμαρχος ανατολικής Μάνης και αποκαλύπτει πως κατάφερε να σωθεί από τις φλόγες που είχαν τυλίξει το αυτοκίνητο του.

«Πηγαίναμε από τον Κότρωνα προς το Σκουτάρι που ήταν το άλλο μεγάλο πύρινο μέτωπο, με αποτέλεσμα να περάσουμε μέσα από τις φλόγες. Ήταν ανοιχτό και το air condition κι έτσι το κακό δεν άργησε να γίνει. Κάλεσα το πυροσβεστικό όχημα από τον Κότρωνα και δεν ήρθε. Τυχαία ήρθε ένα όχημα από το Σκουτάρι, αλλά τι να το κάνεις από την φωτιά του αυτοκινήτου μου εξαιτίας των ανέμων άρπαξε και το βουνό. Είναι ακριβώς όπως σας τα λέω».