Η μεταρρυθμιστική πολιτική στην Αυτοδιοίκηση δίνει «πόντους» στην κυβέρνηση Μητσοτάκη
Με άριστα βαθμολογούν οι πολίτες τους χειρισμούς της κυβέρνησης Μητσοτάκη στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Ειδικότερα σύμφωνα με δημοσκόπηση της Opinion Poll, από την αξιολόγηση του Κυβερνητικού έργου προκύπτει ότι οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες στον χώρο της Αυτοδιοίκησης , η ψηφιοποίηση του Κράτους, και η πολιτική που ακολουθείται στον χώρο της Υγείας και αναδεικνύονται ως τα πιο ισχυρά «χαρτιά» της Κυβέρνησης, με τους πολίτες να αξιολογούν με θετική γνώμη κατά 78,5% το κυβερνητικό έργο στα ζητήματα Αυτοδιοίκησης.
Άλλωστε με βάση τα ευρήματα της συγκεκριμένης δημοσκόπησης για την αξιολόγηση της απόδοσης, του έργου, αλλά και της συνολικής παρουσίας των υπουργών στις δύο πρώτες θέσεις εμφανίζονται ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος με 58.4% και 55.5% αντίστοιχα.
Οι μεταρρυθμίσεις στους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας αναδείχθηκαν από την πρώτη στιγμή προτεραιότητες στην ατζέντα στην κυβέρνησης, καθώς το υπουργείο Εσωτερικών προχώρησε σε δραστικές πρωτοβουλίες και νομοθετικές ρυθμίσεις για την ενίσχυση της Αυτοδιοίκησης με αρμοδιότητες, πόρους και ανθρώπινο δυναμικό. αλλά και τη ριζική βελτίωση της διαδικασίας προσλήψεων.
Παράλληλα το μεγαλόπνοο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» αποτελεί βασικό χρηματοδοτικό εργαλείο των δήμων και περιφερειών της χώρας, καθώς έχει διασφαλισμένους πόρους τουλάχιστον 2,5 δισ. ευρώ, περιλαμβάνει περί τα 5.000 έργα από την εκτέλεση των οποίων εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν περί τις 40.000 θέσεις εργασίας.
Άλλωστε ο πρωθυπουργός στην παρουσίαση του αναπτυξιακού πλάνου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση εξέφρασε την πίστη του στον θεσμό τονίζοντας πως το πρόγραμμα είναι ένας οδικός χάρτης ανάπτυξης και ταυτόχρονα ένας οδικός χάρτης κοινωνικής φροντίδας, σχολιάζοντας πως παρά τα πενιχρά μέσα πολλές φορές η Αυτοδιοίκηση «έβαλε τα γυαλιά» στην κεντρική διοίκηση.
Επιπλέον στις δραστικές μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης περιλαμβάνεται η μεταφορά και το ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων των ΟΤΑ και του κεντρικού κράτους και την μεταφορά της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στους δήμους.
Στις κινήσεις της κυβέρνησης στο πλαίσιο ενίσχυσης των δήμων εντάσσεται ως επί το πλείστον η πρόσληψη 3.000 μόνιμων υπαλλήλων για την ενίσχυση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» η χρηματοδότηση του οποίου έχει εξασφαλιστεί, ως ανάδειξη της σημασίας του έργου κοινωνικής πολιτικής.