Πε. Απρ 25th, 2024

Η ψηφιοποίηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης: Πρωτοβουλίες Θεοδωρικάκου για μεταρρυθμίσεις εν μέσω πανδημίας

Σημαντικές μεταρρυθμίσεις στον τομέα της Δημόσιας Διοίκησης έχει προωθήσει η κυβέρνηση εν μέσω πανδημίας, υλοποιώντας, έστω και σε δύσκολες συνθήκες, μια ατζέντα που ήδη είχε περιγράψει προεκλογικά η «γαλάζια» παράταξη για την αναμόρφωση του ευρύτερου Δημοσίου. Στην κατεύθυνση αυτή ήταν και οι αποφάσεις του υπουργού Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου, καθιερώνοντας διαδικασίες για την «άντληση» από τους πολίτες επτά βασικών πιστοποιητικών (που ζητούν από τους δήμους και τα ληξιαρχεία) μέσω Διαδικτύου.

Όπως διαβάζουμε στο Secret της εφημείρδας Παραπολιτικά, έπειτα από πρωτοβουλία του υπουργείου Εσωτερικών, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, η Τοπική Αυτοδιοίκηση εκσυγχρονίζεται και ψηφιοποιείται, δίνοντας τη δυνατότητα σε όποιον επιθυμεί να παίρνει πλέον το έγγραφο που χρειάζεται με το πάτημα ενός κουμπιού. Πρόκειται για τα πιστοποιητικά γέννησης, γάμου, βάπτισης, θανάτου, οικογενειακής κατάστασης, μόνιμης κατοικίας και εγγυτέρων συγγενών.

Όλα αυτά, φυσικά, μέσα από την ενιαία πλατφόρμα για το Δημόσιο gov.gr, που ήδη λειτουργεί με επιτυχία τον τελευταίο μήνα. Πέρα από τους πολίτες, η εξέλιξη αυτή, που θα δρομολογηθεί μέσα στον Μάιο, ευνοεί και τις δημόσιες υπηρεσίες, καθώς αποφεύγονται οι ουρές και οι άσκοπα χαμένες εργατοώρες, ενώ υπάρχει και μία σημαντική παράμετρος ακόμα: κάθε δημόσια υπηρεσία θα μπορεί να αντλεί αυτά τα επτά πιστοποιητικά για οποιονδήποτε πολίτη, εφόσον αυτό απαιτείται, επιταχύνοντας κατά πολύ ορισμένες διαδικασίες. Για παράδειγμα, αν σε κάποιον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ ένας υποψήφιος δηλώνει ότι είναι πολύτεκνος, κάτι που δίνει επιπλέον μόρια, το ΑΣΕΠ θα μπορεί να παίρνει το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης αυτόματα από τη βάση δεδομένων, χωρίς να ζητάει από τον υποψήφιο να προσκομίσει το σχετικό έγγραφο.

«Το ψηφιακό κράτος μπαίνει σταδιακά στη ζωή μας και από τον επόμενο μήνα σχεδόν το σύνολο των δικαιολογητικών που χρειάζονται οι πολίτες θα μπορούν να λαμβάνονται ηλεκτρονικά, μέσω Διαδικτύου, περιορίζοντας τη γραφειοκρατία και διευκολύνοντας το σύνολο των Ελλήνων», δήλωσε χαρακτηριστικά προ ημερών ο κ. Θεοδωρικάκος. Η πρωτοβουλία αυτή έρχεται ως συνέχεια της μετάβασης του υπουργείου Εσωτερικών στη νέα ψηφιακή εποχή, μέσω της ηλεκτρονικής κατάθεσης αίτησης για τα αδήλωτα τετραγωνικά και της ψηφιοποίησης εκλογικών διαδικασιών.

Με την επιστροφή στην κανονικότητα, εξάλλου, θα ολοκληρωθεί και η ηλεκτρονική πλατφόρμα του υπουργείου Εσωτερικών για την εγγραφή και κατάθεση δικαιολογητικών των Ελλήνων του εξωτερικού που επιθυμούν να ψηφίζουν στις εθνικές εκλογές και στις ευρωεκλογές από τον τόπο κατοικίας τους. Ο Έλληνας που κατοικεί στο εξωτερικό θα υποβάλλει ηλεκτρονικά την αίτησή του, χωρίς να απαιτείται η κατάθεσή της στο προξενείο, ενώ τα δικαιολογητικά που έχει στη διάθεσή του το ελληνικό Δημόσιο θα αντλούνται αυτεπάγγελτα, εφόσον είναι διαθέσιμα, χωρίς ταλαιπωρία του πολίτη. Στις δε εθνικές εκλογές, στο εξής η χειρόγραφη συλλογή αποτελεσμάτων αντικαθίσταται από τα tablets που θα διανέμονται σε όλα τα εκλογικά τμήματα, ώστε γύρω στις 10 το βράδυ το υπουργείο Εσωτερικών να μπορεί να κάνει μια ασφαλή εκτίμηση του τελικού εκλογικού αποτελέσματος, ενώ διαρκούσης της ψηφοφορίας θα ανακοινώνεται και το ποσοστό της συμμετοχής.