Πα. Απρ 26th, 2024

Συναγερμός στη Λάρισα: 20 κρούσματα σε καταυλισμό Ρομά- Κλείνουν οι λαϊκές αγορές

Νέα μέτρα για την προστασία των κατοίκων της Λάρισας ελήφθησαν σε σύσκεψη υπό τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά και τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα μετά τα κρούσματα κοροναϊού σε οικισμό Ρομά.

Ειδικότερα αποφασίστηκε η αναστολή της λειτουργίας όλων των λαϊκών αγορών ακόμα και σε όλη την Θεσσαλία μετά τον εντοπισμό τουλάχιστον 20 κρουσμάτων κοροναϊού σε οικισμό Ρομά.

Ο καταυλισμός των Ρομά αλλά και όλες οι περιοχές που χαρακτηρίζονται «κλειστοί» πληθυσμοί (όπως π.χ. τα κέντρα φύλαξης των προσφύγων και μεταναστών) έχουν μπει στο μικροσκόπιο καθώς υπάρχει φόβος μεγάλης διασποράς τη νόσου που θα θέσει σε κίνδυνο ολόκληρους νομούς.

«Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προστατεύσουμε τη Δημόσια Υγεία» ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς μετά την σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής στην έδρα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στη Λάρισα.

Το κυβερνητικό κλιμάκιο είχε διαδοχικές συσκέψεις με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κωνσταντίνο Αγοραστό και τον δήμαρχο Λάρισας, Απόστολο Καλογιάννη.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης ανέφερε πως «αποφασίστηκε να κλείσουν όλες οι λαϊκές αγορές, ενώ διαμορφώνονται στην περίμετρο της καραντίνας συγκεκριμένα σημεία τροφοδοσίας στην περιοχή».

Την τροφοδοσία αναλαμβάνει ο δήμος με κονδύλια του υπουργείου Εσωτερικών. Επίσης, έγινε μεγάλη συζήτηση για πιθανή καραντίνα και σε άλλους οικισμούς Ρομά.

Παράλληλα αποφασίστηκε να μπει επισήμως σε καραντίνα ο καταυλισμός στο Κουτσόχερο, και να επιστρατευτεί ξενοδοχείο στη Λάρισα σε περίπτωση που χρειαστεί για νέα κρούσματα που δεν θα χωρέσουν στο ιατρικό κέντρο «Αρωγή».

Ωστόσο, όπως διευκρίνισε ο κ. Καλογιάννης, δεν τέθηκε ως θέμα συζήτηση για ολική καραντίνα για την πόλη της Λάρισας.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με την ιστοσελίδα Larissa Net, μετά την ολοκλήρωση της αυτοψίας, κάποιοι Ρομά φωνάζοντας στο Νίκο Χαρδαλιά, ζητούσαν να μάθουν το λόγο που μπήκε ο οικισμός σε καραντίνα, με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων να τονίζει χαρακτηριστικά: «Να μείνετε σπίτι και να μην κάνετε τίποτα άλλο».

Επικράτησε ένταση προς στιγμήν καθώς οι Ρομά της περιοχής είναι κατά κύριο λόγο μικροπωλητές στις λαϊκές αγορές και πλέον δεν θα έχουν δουλειά. Ενώ θα είναι αναγκασμένοι να μπουν σε καραντίνα, γεγονός που θα πρέπει να κινητοποιήσει τις αστυνομικές αρχές. Οχι μόνο στη Λάρισα αλλά και όπου υπάρχουν αντίστοιχοι καταυλισμοί.