Πε. Απρ 18th, 2024

Κοροναϊός : Οι νεκροί στην Ιταλία μολύνθηκαν σε νοσοκομείο – Η Ελλάδα σε συναγερμό

Ο απολογισμός της επιδημίας πνευμονίας που προκάλεσε ο κοροναϊός, έφθασε ως τα μεσάνυχτα της Κυριακής τους 2.592 νεκρούς στην ηπειρωτική Κίνα, αυξημένος κατά 150 θανάτους από την προηγουμένη, με όλα τα θύματα πλην ενός να καταγράφονται στη Χουμπέι, ανακοίνωσε σήμερα η Εθνική Επιτροπή Υγείας.

Ο αριθμός σηματοδοτεί επιδείνωση της κατάστασης ως προς τη θνησιμότητα του COVID-19, καθώς χθες Κυριακή ανακοινώθηκαν 97 θάνατοι.
Η Εθνική Επιτροπή (το υπουργείο) Υγείας έκανε επίσης λόγο για 409 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα τις προηγούμενες 24 ώρες, στην συντριπτική πλειονότητά τους στη Χουμπέι, κάτι που αυξάνει σε τουλάχιστον 77.150 τον συνολικό αριθμό των ανθρώπων που προσβλήθηκαν από τον κοροναϊό. Πάντως, ο αριθμός τους είναι μειωμένος από τα 649 κρούσματα που καταγράφηκαν το Σάββατο.
Στο ημερήσιο δελτίο της για την επιδημιολογική κατάσταση, η Επιτροπή επισήμανε ότι ο αριθμός των ανθρώπων που αποθεραπεύτηκαν ξεπέρασε αυτόν των νέων κρουσμάτων για έκτη συναπτή ημέρα, με τους ασθενείς που πήραν εξιτήριο να ανέρχεται σε 1.846. Συνολικά, 24.734 ασθενείς έχουν βγει από τα νοσοκομεία.

Σήμερα επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα του κοροναϊού στο Μπαχρέιν, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του εμιράτου, επικαλούμενο το υπουργείο Υγείας.
Σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές στη Μανάμα, το πρώτο κρούσμα είναι υπήκοος Μπαχρέιν που επέστρεψε στη χώρα από το Ιράν.
Στο μεταξύ, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Κουβέιτ μετέδωσε ότι τρεις άνθρωποι — ανάμεσά τους και ένας υπήκοος Σαουδικής Αραβίας — που επέστρεψαν στο μικρό κράτος από το Ιράν επαληθεύτηκε επίσης πως έχουν μολυνθεί από τον COVID-19.
Το KUNA ανέφερε ότι τα τρία κρούσματα επαληθεύτηκαν μεταξύ των 700 ανθρώπων οι οποίοι απομακρύνθηκαν εσπευσμένα από την ιρανική Μασχάντ την περασμένη εβδομάδα.

Ο κοροναϊός στην Ιταλία
Οι ιταλικές αρχές έχουν βρεθεί αντιμέτωπες με εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων του COVID-19, τα οποία ξεπέρασαν τα 150 το Σάββατο, τέσσερα εκ των οποίων αποδείχθηκαν θανατηφόρα. Οι αρχές ανακοίνωσαν πως αποφάσισαν να αποκλειστούν οι περιοχές που πλήττονται περισσότερο, οι βόρειες περιφέρειες Λομβαρδία και Βένετο.
Ο υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας Καρλ Νίχαμερ ανακοίνωσε χθες ότι η ειδική ομάδα διαχείρισης της κρίσης του κοροναϊού θα συγκληθεί σήμερα Δευτέρα για να συζητήσει το ενδεχόμενο να επιβληθούν έλεγχοι στα σύνορα με την Ιταλία.
Σε επιφυλακή βρίσκεται τις τελευταίες ώρες καθώς το πρωί της Δευτέρας επιβεβαιώθηκε και ο τέταρτος θάνατος στη χώρα. Τα θύματα του ιού προσβλήθηκαν ύστερα από επίσκεψη στο νοσοκομείο για άσχετους λόγους. Οι ιταλικές αρχές λαμβάνουν μέτρα προστασίας, ενώ περίπου 50.000 άνθρωποι βρίσκονται σε καραντίνα από το βράδυ της Παρασκευής.

Ύστερα από 24ωρη αναστολή, επαναλήφθηκαν τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα τα δρομολόγια των τρένων που διέρχονται από τις Άλπεις έπειτα από περίπου τετράωρη αναστολή τους, αφού δύο ταξιδιώτισσες εξετάστηκαν και εξακριβώθηκε ότι δεν έχουν προσβληθεί από τον κοροναϊό.
Η εξάπλωση του ιού έγινε η αιτία να ακυρωθεί το διάσημο βενετσιάνικο καρναβάλι, ευρωπαϊκές διοργανώσεις όπως οι αγώνες της Europa League, ενώ το σόου του Αρμάνι στην Εβδομάδα Μόδας του Μιλάνου πραγματοποιήθηκε χωρίς θεατές.

Τα κρούσματα εντοπίστηκαν σε πόλεις έξι περιοχών:
– 112 στη Λομβαρδία (συμπεριλαμβάνονται δύο θάνατοι)
– 22 στο Βένετο (συμπεριλαμβάνεται ένας θάνατος)
– 9 στην περιφέρεια Αιμίλια-Ρωμάνια (ή Εμίλια-Ρομάνια)
– 3 στο Πιεμόντε (ή Πεδεμόντιο)
– 3 στο Τρεντίνο-Άλτο Άντιτζε
– 3 στο Λάτσιο (ένας ασθενής έχει αναρρώσει)

Η Ελλάδα σε επιφυλακή – Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου

Οι έλληνες μαθητές που βρίσκονται στην Ιταλία για σχολική εκδρομή, θα επιστρέψουν χωρίς να μπουν σε καραντίνα, ύστερα από την απόφαση που έλαβε το Υπουργείο Υγείας, Ο Εθνικός Οργανισμός Δημοσίας Υγείας και το ΕΚΑΒ υπό την προεδρία του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια. Παρόμοιες προγραμματισμένες εκπαιδευτικές εκδρομές προς την Ιταλία δεν θα πραγματοποιηθούν, κατόπιν αποφάσεως της Υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως.
Σύσκεψη θα έχουν, σήμερα Δευτέρα, στο Μέγαρο Μαξίμου ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Βασίλη Κικίλια σχετικά με τον κορωνοϊό. Στη σύσκεψη αναμένεται να δώσουν το παρών η Νίκη Κεραμέως και ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.
Επίσης, κλιμάκιο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκεται τη Δευτέρα και την Τρίτη σε Πάτρα και Ηγουμενίτσα και θα ενημερώνει τα πληρώματα σε επιβατηγά και εμπορικά πλοία για τα μέτρα προφύλαξης. Το κλιμάκιο θα εφιστά επίσης την προσοχή σε επιβάτες και πληρώματα, ώστε να εντοπίσει εάν κάποιος έχει επισκεφτεί πρόσφατα, πριν από την καραντίνα, της πληγείσες από τον ιό περιοχές της Ιταλίας.

Για την ετοιμότητα του ελληνικού συστήματος υγείας μίλησε στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA, ο γιατρός και επιστημονικός συνεργάτης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας.
Όπως είπε ο κ. Τσιόδρας: «Κάνουμε ότι μπορούμε για να είμαστε όσο το δυνατόν περισσότερο έτοιμοι για τον Κοροναϊό. Με εκατοντάδες πτήσεις και ανθρώπους που ταξιδεύουν, για έναν ιό με ήπια συμπτώματα είναι δύσκολο να ελέγξεις τις πύλες εισόδου».
Ο κ. Τσιόρδας συνέστησε ψυχραιμία αλλά πρέπει να είμαστε σε «επαγρύπνηση καθώς είμαστε ένα δευτερόλεπτο πριν την πανδημία».

Οικονομικές επιπτώσεις
Η Κίνα μπορεί να ισοσταθμίσει τις οικονομικές επιπτώσεις από το ξέσπασμα του νέου κοροναϊού.

Η Κίνα έχει την ικανότητα να αντισταθμίσει τις οικονομικές επιπτώσεις από το ξέσπασμα του νέου κοροναϊού, με αρκετά εργαλεία νομισματικής πολιτικής, σύμφωνα με τον Λιου Γκουκιάνγκ, αντιπρόεδρο της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας.
Ο ίδιος εκτίμησε ότι η πίεση από την εξάπλωση της επιδημίας του νέου κοροναϊού στην κινεζική οικονομία θα είναι μικρής διάρκειας, ενώ δεν θα αλλάξει τα βασικά οικονομικά μεγέθη της κινεζικής οικονομίας.