Πε. Μαρ 28th, 2024

Κοροναϊός: Στους 213 οι νεκροί στη Κίνα – Σχεδόν 10.000 τα κρούσματα

Με τον αριθμό των νεκρών από τον νέο κοροναϊό να αυξάνεται ραγδαία μέρα με την ημέρα, η Κίνα, αλλά και ο υπόλοιπος πλανήτης πλέον, είναι σε κατάσταση συναγερμού.

Μετά την χθεσινή του συνεδρίαση, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, βλέποντας πως τα κρούσματα έχουν φτάσει σχεδόν σε κάθε ήπειρο (σε 18 χώρες ως τώρα), αποφάσισε να κηρύξει τον κοροναϊό ως παγκόσμια απειλή και να σημάνει συναγερμό. Αυτό, προκαλεί αλυσίδα γεγονότων, με το ΔΝΤ να κάνει λόγο μάλιστα για «αρνητικές οικονομικές συνέπειες» στο πρώτο τρίμηνο του 2020, για την παγκόσμια οικονομία.

Αρνητικό το ύποπτο δείγμα κοροναϊού στην Θεσσαλονίκη

Συναγερμός σήμανε χθες και στην Θεσσαλονίκη, όπου ένας 62χρονος Ελληνας, που πρόσφατα είχε ταξιδέψει στην Ουχάν, μεταφέρθηκε στο ΑΧΕΠΑ για τις απαραίτητες εξετάσεις. Ωστόσο, μετά τις εξετάσεις που υποβλήθηκε, σήμανε… λήξη συναγερμού, καθώς δεν υπήρχε κίνδυνος για τον άνδρα. Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, ο άνδρας ήταν για μέρες άρρωστος και ακούγοντας την κατάσταση με τον κοροναϊό, πήγε στο νοσοκομείο προκειμένου να εξεταστεί, όπου τελικά αποδείχθηκε πως δεν είχε μολυνθεί από τον ιό.

Κοροναϊός: Στους 213 τα θύματα, περίπου 9.700 τα κρούσματα

Στην Κίνα, επιμένουν πως μπορούν να θέσουν υπό έλεγχο την κατάσταση, με τον αριθμό των θυμάτων ωστόσο να αυξάνεται ραγδαία. Χθες έχασαν τη ζωή τους άλλοι 43 άνθρωποι, φτάνοντας τον αριθμό των θυμάτων στα 213, ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έφτασαν τα 9.692.

Παράλληλα, τα κρούσματα εκτός Κίνας, συνεχίζουν να αυξάνονται. Ξεπερνούν πλέον τα 100, με τις χώρες όπου έχουν βρεθεί θετικοί ασθενείς στον κοροναϊό, να τους βάζουν σε καραντίνα. Το πρωί αναμένεται να φτάσουν δύο πτήσεις από την Ουχάν σε Αγγλία και Γαλλία, αμφότερες με περίπου 200 επιβάτες, οι οποίοι θα μπουν σε καραντίνα για τις επόμενες δύο εβδομάδες. Την ίδια στιγμή, στην Γερμανία επιβεβαιώθηκε ένα ακόμη κρούσμα, στην ίδια εταιρία όπου βρέθηκαν με τον κοροναϊό, άλλα τέσσερα άτομα. Πρώτα δείγματα επιβεβαιώθηκαν σε Ινδία, Φιλιππίνες, Ιταλία.

Ακυρώνουν πτήσεις στη Κίνα οι Air France, Turkish Airlines και British Airways

Η αεροπορική εταιρία Turkish Airlines αποφάσισε επίσης να αναστείλει, έως τις 9 Φεβρουαρίου, τις πτήσεις της στην Κίνα, λόγω της επιδημίας του κοροναϊού. Την ανακοίνωση έκανε ο ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Μπιλάλ Εκσί. Τόνισε πως για τις επόμενες δέκα ημέρες δεν θα γίνουν οι πτήσεις προς Πεκίνο, Γκουανγκτσόου, Σανγκάη και Σιάν, μετά και την απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, για παγκόσμιο συναγερμό. Το ίδιο αποφάσισαν και οι Βρετανικές αερογραμμές που ακύρωσαν τις πτήσεις για Πεκίνο και Σαγκάη, αλλά και η Air France, ενώ και η πρεσβεία των ΗΠΑ θα αδειάσει λόγω του κοροναϊού. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε και οδηγία στους πολίτες να μην ταξιδεύουν στη Κίνα εξαιτίας του κοροναϊού.