Πα. Απρ 19th, 2024

Ζωντανεύει ο εφιάλτης των σκουπιδιών

Οι δήμοι παραμένουν χωρίς αποκομιδή απορριμμάτων από την Τρίτη 22 Οκτωβρίου έως και την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου λόγω απεργίας των εργαζομένων.

Οι Δήμαρχοι της χώρας απευθύνουν εκκλήσεις στους δημότες τους να μην κατεβάζουν σκουπίδια τις ημέρες της απεργίας. Φανερά αναστατωμένοι οι Δήμαρχοι κοινοποιούν ανακοινώσεις στις ιστοσελίδες των Δήμων και στις σελίδες τους στα κοινωνικά δίκτυα, προκειμένου να ζητήσουν από τους πολίτες να κρατήσουν αυτές τις ημέρες – κατά το δυνατόν – τα σκουπίδια σε σακούλες στο σπίτι, μέχρι να τελειώσει η απεργία των εργαζομένων.

Δεδομένων των συνθηκών που δημιουργεί η απεργία, τα σκουπίδια στους δρόμους, δεν θα προκαλούν μόνο δυσοσμία, αλλά ενέχουν κινδύνους για τη δημόσια υγεία.

Τα απορριματοφόρα δεν βγαίνουν στους δρόμους, ενώ τα πρώτα «βουνά» από σκουπίδια άρχισαν ήδη να σχηματίζονται στους δήμους της Αττικής, αλλά και σε πολλές άλλες πόλεις της Ελλάδας.

Οι κάτοικοι αυτές τις μέρες ζουν με τον εφιάλτη παλαιότερων εποχών, με αναμνήσεις από τόνους σκουπιδιών στους δρόμους και με τον φόβο για επανάληψη του φαινομένου.

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη κάνει συντονισμένες προσπάθειες ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα άμεσα. «Καμία απόλυση εργαζομένου στην τοπική αυτοδιοίκηση» ξεκαθάρισε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Με βασικό αίτημα «την άμεση απόσυρση συνολικά του αναπτυξιακού νομοσχεδίου και ιδιαίτερα του άρθρου 179 », όπως αναφέρουν οι εκπρόσωποι του κλάδου, κορυφώνονται οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στις Υπηρεσίες Καθαριότητας στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Τι ζητούν οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα:

  • Άμεση απόσυρση συνολικά του αναπτυξιακού νομοσχεδίου και ιδιαίτερα του άρθρου 179
  • Άμεσες προσλήψεις προσωπικού προκειμένου να καλυφθούν τα κενά σε προσωπικό, ιδιαίτερα στις ανταποδοτικές και κοινωνικές υπηρεσίες των ΟΤΑ
  • Μονιμοποίηση εργαζομένων που εργάζονται για πολλά χρόνια στους Δήμους.
  • Εκσυγχρονισμός του μηχανολογικού εξοπλισμού και προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένω
  • Διασφάλιση της καταβολής του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας