Θετικά αποτιμούν οι Έλληνες τις 100 πρώτες μέρες της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Θετικά αποτιμά η κοινή γνώμη την πορεία της κυβέρνησης τις πρώτες εκατό ημέρες από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της εταιρίας Opinion Poll, που παρουσιάζει το protothema.gr, το μεγάλο όπλο για την κυβέρνηση παραμένουν οι κινήσεις της
στον τομέα της οικονομίας, ωστόσο σκεπτικισμός επικρατεί μεταξύ των πολιτών αναφορικά με τους κυβερνητικούς χειρισμούς ως προς το μεταναστευτικό/προσφυγικό, καθώς οι πολίτες κρίνουν πως δεν είχε προϋπάρξει κατάλληλη προετοιμασία για το ενδεχόμενο νέας κορύφωσης των ροών.

Ακριβώς αυτό το θέμα φαίνεται να κοστίζει στην κυβερνητική παράταξη κάποιες απώλειες, σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα στις αρχές Σεπτεμβρίου, όταν η αποδοχή κυμαινόταν γύρω στο 60%.

Πάντως και σε αυτή τη δημοσκόπηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκ επιβεβαιώνει επίσης την κυριαρχία του στο πολιτικό σκηνικό, καθώς η αποδοχή του είναι στο 53%, πάνω μάλιστα από τη θετικές γνώμες για την κυβέρνηση, ενώ υπερτερεί κατά πολύ του Αλέξη Τσίπρα, στη σύγκριση της καταλληλότητας για την πρωθυπουργία: 45% έναντι 21%.


Ο πρωθυπουργός Κυριάκου Μητσοτάκη επιβεβαιώνει επίσης την κυριαρχία του στο πολιτικό σκηνικό, καθώς η αποδοχή του είναι στο 53%, πάνω μάλιστα από τη θετικές γνώμες για την κυβέρνηση, ενώ υπερτερεί κατά πολύ του Αλέξη Τσίπρα, στη σύγκριση της καταλληλότητας για την πρωθυπουργία: 45% έναντι 21%.

Η δημοσκόπηση δεν έχει πρόθεση ψήφου, αλλά μετρά τις δημοτικότητες των υπουργών. Κατά σειρά λοιπόν είναι οι εξής: Νίκος Δένδιας, Χρήστος Σταϊκούρας, Κώστας Χατζηδάκης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και Τάκης Θεοδωρικάκος στην πρώτη πεντάδα. Την δεκάδα συμπληρώνουν οι Βασίλης Κικίλιας, Νίκη Κεραμέως, Άδωνις Γεωργιάδης, Νίκος Παναγιωτόπουλος και Γεώργιος Γεραπετρίτης.

Εντυπωσιακή παραμένει η εικόνα για τις προσπάθειες της κυβέρνησης στην οικονομία. Τις επικροτεί το 63%. Πέραν της ΝΔ, θετικά απαντά το 44% του ΣΥΡΙΖΑ, το 72% του ΚΙΝΑΛ , το 34% του Κ.Κ.Ε, το 61% της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ και το 57% του ΜΕΡΑ 25! Το πεδίο αυτό αναδεικνύεται το ατού της κυβέρνησης.

Μεγάλη αποδοχή υπάρχει και για ορισμένες άλλες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, όπως αυτή για τη διευκόλυνση της ψήφου των αποδήμων.

Το 75,9% τάσσεται υπέρ των ενεργειών που κάνει η κυβέρνηση, ενώ η πρότασή της έχει κερδίσει και τους ψηφοφόρους κομμάτων της αντιπολίτευσης (όπως στο ΚΙΝΑΛ με 86% αποδοχή).

Αλλά και η απόφαση για τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλου βρίσκει σύμφωνο το 62% των ερωτηθέντων, με μόλις 24,8% να λέει το αντίθετο. Στην κοινή γνώμη φαίνεται να πλειοψηφεί με 48% έναντι 25% ή αίσθηση, η άποψη, ότι υπήρξε επί ΣΥΡΙΖΑ συνωμοσία πολιτικών και προσώπων της Δικαιοσύνης για να ενοχοποιηθούν πολιτικοί αντίπαλοι της τότε κυβέρνησης.

Μοιρασμένη είναι η κοινή γνώμη σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας από την κυβέρνηση. Το 45% δηλώνει ικανοποιημένο από τις κινήσεις και τις πρωτοβουλίες της, ενώ ακριβώς το ίδιο ποσοστό (45%) απαντά ότι δεν είναι ικανοποιημένο.

Το «αγκάθι»

Το μεγάλο «αγκάθι» για την κυβέρνηση είναι το μεταναστευτικό-προσφυγικό: Μόλις το 23,4% των ερωτηθέντων δηλώνει ικανοποιημένο. Το 63,2% θεωρεί ότι η κυβέρνηση καθυστέρησε στην αντιμετώπιση του προβλήματος

Είναι αξιοσημείωτο ότι η βάση της ΝΔ στέκεται αρνητικά στη διαχείριση που κάνει η κυβέρνηση: 48% λέει ότι δεν γίνεται σωστή διαχείριση με το 44,5% των γαλάζιων ψηφοφόρων να δηλώνει ικανοποιημένο. Το πρόβλημα στη ΝΔ το φανερώνουν και οι αντιδράσεις στελεχών της σε διάφορες περιοχές της χώρας, με αφορμή την εκεί εγκατάσταση μεταναστών / προσφύγων.

Οι ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ πάντως είναι ικανοποιημένοι σε ποσοστό 58.9%, ενώ το 89.7% του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει μη ικανοποιημένο, προφανώς γιατί ταυτίζει την κυβερνητική ηγεσία με τις αντιδράσεις της βάση της ΝΔ.