Αυτά είναι τα «πρωτάκια» της κυβέρνησης Μητσοτάκη – Σχεδόν το… 50%

Λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας της 7ης Ιουλίου και η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει κιόλας γίνει γνωστή. Στο γεγονός είχε ήδη αναφερθεί ο πρόεδρος του κόμματος μέρες πριν τις εκλογές λέγοντας πως η κυβέρνηση ήταν έτοιμη από τότε.

Αναμενόμενο, αν αναλογιστεί κανείς πως οι τελικές αποφάσεις θα ήταν δύσκολο να επηρεαστούν από το αποτέλεσμα των εκλογών μιας και σχεδόν το 50% της κυβέρνησης είναι νέα στελέχη της πολιτικής…
Συγκεκριμένα από τα 48 μέλη της νέας Κυβέρνησης τα 21 είναι νέα πρόσωπα που ακόμη και αν έχουν ασχοληθεί με τα κοινά, δεν έχουν περάσει ποτέ την πόρτα του Ελληνικού Κοινοβουλίου ή τα υπουργικά γραφεία (τουλάχιστον ως υπουργοί, υφυπουργοί ή αναπληρωτές).
Αναλυτικότερα η νέα κυβέρνηση είναι η εξής:

1. Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης: Παναγιώτης Πικραμμένος

2. Υπουργός Επικρατείας: Γιώργος Γεραπετρίτης
Ο νέος υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης γεννήθηκε στην Κάρπαθο και μεγάλωσε στον Πειραιά. Είναι καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθυντής του Τομέα Δημοσίου Δικαίου. Εχει διατελέσει επισκέπτης καθηγητής στα πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Λονδίνου (London School of Economics και Institute of Advanced Legal Studies). Επίσης υπήρξε υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών, του Βρετανικού Συμβουλίου, του Γαλλικού Συμβουλίου Επικρατείας και του German Marshall Fund των ΗΠΑ.
Παράλληλα με την ακαδημαϊκή του πορεία, έχει αναλάβει σημαντικές θέσεις σε διεθνείς και εθνικούς οργανισμούς, έχει συμμετάσχει και σε μεγάλο αριθμό νομοπαρασκευαστικών. Είναι συγγραφέας 7 επιστημονικών βιβλίων και περίπου 100 συμβολών σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά στα ελληνικά, αγγλικά και γαλλικά, καθώς και συνεκδότης 2 συλλογικών τόμων. Εχει μεγάλο αριθμό ομιλιών σε διεθνή συνέδρια σε Ελλάδα, Ευρώπη και Αμερική και παραστάσεων ως δικηγόρος ιδιωτών, του δημοσίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο ελληνικό Συμβούλιο της Επικρατείας, στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης του Λουξεμβούργου και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του Στρασβούργου.

3. Υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ: Άκης Σκέρτσος

4. Υπουργός Εξωτερικών: Νίκος Δένδιας

5. Αναπληρωτής Υπουργός (Ευρωπαϊκά Θέματα): Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης

6. Υφυπουργός Εξωτερικών (Απόδημος Ελληνισμός): Αντώνης Διαματάρης
Αναλαμβάνει υφυπουργός Εξωτερικών με αρμοδιότητα τα θέματα του Απόδημου Ελληνισμού, είναι ο εκδότης του “Εθνικού Κήρυκα”, μιας από τις μεγαλύτερες και ιστορικότερες εφημερίδες των Ελλήνων της διασποράς.

7. Υφυπουργός Εξωτερικών (Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια): Κώστας Φραγκογιάννης
Αναλαμβάνει υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία και την εξωστρέφεια έχει διατελέσει για πάνω από 30 χρόνια υψηλόβαθμο στέλεχος σε σημαντικές επιχειρήσεις και ομίλους ενώ μέχρι σήμερα ήταν Διευθυντής Ανάπτυξης του Ομίλου Chipita.

8. Υπουργός Άμυνας: Νίκος Παναγιωτόπουλος

9. Υφυπουργός Άμυνας: Αλκιβιάδης Στεφανής
Ο Αλκιβιάδης Στεφανής που αναλαμβάνει υφυπουργός Άμυνας είναι πρώην αρχηγός ΓΕΣ και απόφοιτος της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, της Ανωτάτης Σχολής Πολέμου και του Πανεπιστήμιο Εθνικής Άμυνας (National Defense University-NDU) στην Ουάσιγκτον των ΗΠΑ όπου απέκτησε MBA σε «Στρατηγικές Ασφαλείας». Μεταξύ άλλων στη σταδιοδρομία του έχει διατελέσει αξιωματικός Επιχειρήσεων της Ελληνικής Στρατιωτικής Αντιπροσωπείας στο Διεθνές Στρατιωτικό Επιτελείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

10. Υπουργός Οικονομικών: Χρήστος Σταϊκούρας

11. Υφυπουργός Οικονομικών (Φορολογική Πολιτική και Δημόσια Περιουσία): Απόστολος Βεσυρόπουλος

12. Υφυπουργός Οικονομικών (Χρηματοπιστωτικό Σύστημα): Γιώργος Ζαβός
Aναλαμβάνει υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για την εποπτεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος, έχει μακρά θητεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και είναι ειδικός σε θέματα που αφορούν τον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα.

13. Υφυπουργός Οικονομικών (Δημοσιονομική Πολιτική): Θεόδωρος Σκυλακάκης
Aναλαμβάνει υφυπουργός οικονομικών αρμόδιος για τη δημοσιονομική πολιτική είναι οικονομολόγος και έχει διατελέσει ευρωβουλευτής από το 2009 έως το 2014 καθώς και αναπληρωτής Δήμαρχος και αντιδήμαρχος Αθηναίων από το 2003 ως το 2006, ενώ από το 2014 είναι Πρόεδρος της Δράσης.

14. Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος: Κωστής Χατζηδάκης

15. Υφυπουργός Ενέργειας (Θέματα Ενέργειας και Φυσικών Πόρων): Γεράσιμος Θωμάς

Ο Γεράσιμος Θωμάς που αναλαμβάνει υφυπουργός Ενέργειας αρμόδιος για θέματα ενέργειας και φυσικών πόρων, είναι αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (EFSI). Σπούδασε οικονομικά, διοίκηση επιχειρήσεων και διεθνείς σχέσεις στην Αθήνα, το Λονδίνο και τις Βρυξέλλες.

16. Υφυπουργός Ενέργειας (Θέματα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος): Δημήτρης Οικονόμου

Ο Δημήτρης Οικονόμου που αναλαμβάνει υφυπουργός αρμόδιος για θέματα χωροταξίας και αστικού περιβάλλοντος είναι Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Διευθυντής του Εργαστηρίου Χωροταξικού και Πολεοδομικού Σχεδιασμού.

17. Υπουργός Επενδύσεων: Άδωνις Γεωργιάδης

18. Υφυπουργός Επενδύσεων (Βιομηχανία και Εμπόριο): Νίκος Παπαθανάσης
Αναλαμβάνει υφυπουργός Ανάπτυξης με αρμοδιότητα τον τομέα της βιομηχανίας και του εμπορίου, είναι από το 2016 γενικός διευθυντής της Νέας Δημοκρατίας. Στα τριάντα πέντε χρόνια εργασιακής εμπειρίας του, πολλά από τα οποία σε ανώτερες και ανώτατες διοικητικές θέσεις του ιδιωτικού τομέα, έχει συμβάλλει καθοριστικά στην αναδιοργάνωση και τον εξορθολογισμό λειτουργίας εταιρειών καθώς και στη σημαντική βελτίωση των οικονομικών τους αποτελεσμάτων.

19. Υφυπουργός Επενδύσεων (Ιδιωτικές Επενδύσεις και ΣΔΙΤ): Γιάννης Τσακίρης
Aναλαμβάνει υφυπουργός Ανάπτυξης αρμόδιος για τις Επενδύσεις και τις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα είναι ένας από τους πλέον ειδικούς στην Ελλάδα σε θέματα επιχειρηματικών συμμετοχών (venture capital), διαθέτει πλούσια πείρα στον ιδιωτικό τομέα ενώ από το 2006 είναι στέλεχος του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων.

20. Υφυπουργός Επενδύσεων (Έρευνα και Τεχνολογία): Χρήστος Δήμας

21. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης: Μάκης Βορίδης

22. Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης (Κοινή Αγροτική Πολιτική): Κώστας Σκρέκας

23. Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης (Αλιευτική Πολιτική): Φωτεινή Αραμπατζή

24. Υπουργός Εσωτερικών: Τάκης Θεοδωρικάκος

25. Υφυπουργός Εσωτερικών (εκλογές – ΟΤΑ): Θοδωρής Λιβάνιος

Ο Θεόδωρος Λιβάνιος που αναλαμβάνει υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα αυτοδιοίκησης και εκλογών και θα αναλάβει τη διαμόρφωση του νέου εκλογικού νόμου, διετέλεσε Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης επί υπουργίας Κυριάκου Μητσοτάκη. Από την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Προεδρία της Νέας Δημοκρατίας μέχρι σήμερα ήταν Διευθυντής Πληροφορικής του κόμματος και επικεφαλής της ψηφιακής καμπάνιας των Ευρωεκλογών του Μαΐου 2019 και των εθνικών εκλογών του Ιουλίου 2019.

26. Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης): Θεόδωρος Καράογλου

27. Υπουργός Δικαιοσύνης: Κώστας Τσιάρας

28. Υφυπουργός Δικαιοσύνης: Δημήτρης Κρανής

Ο Δημήτριος Κράνης που αναλαμβάνει υφυπουργός Δικαιοσύνης υπήρξε ανώτατος δικαστικός λειτουργός, αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου και Γενικός Διευθυντής της Εθνικής Σχολής Δικαστών.

29. Υπουργός Εργασίας: Γιάννης Βρούτσης

30. Υφυπουργός Εργασίας (Κοινωνική Ασφάλιση): Παναγιώτης (Νότης) Μηταράκης

31. Υφυπουργός Εργασίας (Πρόνοια και Κοινωνική Αλληλεγγύη): Δόμνα Μιχαηλίδου

Η Δόμνα Μιχαηλίδου που αναλαμβάνει υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής αλληλεγγύης ήταν η υπεύθυνη οικονομολόγος της ομάδας των κατασκευών για την Τρίτη Εργαλειοθήκη Ανταγωνισμού του ΟΟΣΑ και τα τελευταία χρόνια Σύμβουλος Μεταρρυθμίσεων του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας.

32. Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Μιχάλης Χρυσοχοΐδης

33. Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη (Μεταναστευτική Πολιτική): Γιώργος Κουμουτσάκος

34. Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη (Αντεγκληματική Πολιτική): Λευτέρης Οικονόμου
Αναλαμβάνει υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη αρμόδιος για θέματα αντεγκληματικής Πολιτικής και σωφρονιστικού συστήματος είναι Αντιστράτηγος ε.α. της Ελληνικής Αστυνομίας. Κατά την περίοδο της Αρχηγίας του (2009-2011), εξαρθρώθηκε η τρομοκρατική οργάνωση Επαναστατικός Αγώνας, δημιουργήθηκε η Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος και αναβαθμίστηκε η Άμεση Δράση με την ίδρυση των ομάδων ΔΙΑΣ.

35. Υπουργός Αθλητισμού: Λευτέρης Αυγενάκης

36. Υπουργός Ναυτιλίας: Γιάννης Πλακιωτάκης

37. Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής: Κυριάκος Πιερρακάκης
Ο νέος Υπουργός Επικρατείας – Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης θα αναλάβει τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Κράτους με στόχο την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη. Ο κ. Πιερρακάκης είναι απόφοιτος του ΜΙΤ, του Χάρβαρντ και του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, με αντικείμενο σπουδών την τεχνολογική πολιτική, την πληροφορική και τη δημόσια διοίκηση. Mέχρι πρόσφατα ήταν Διευθυντής Ερευνών του οργανισμού έρευνας και ανάλυσης «διαΝΕΟσις» μέσω του οποίου εκπόνησε και δημοσιοποίησε μιας σειρά μελετών με έμφαση στην ανάπτυξη και στην ανασυγκρότηση της χώρας.
Είναι ένας από τους στενότερους συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη από την πρώτη στιγμή ανάληψης της προεδρίας της Νέας Δημοκρατίας, έχοντας στενή συνεργασία με όλο το επιτελείο του νέου Πρωθυπουργού. Αν και η πολιτική σταδιοδρομία του κ. Πιερρακάκη ξεκίνησε από την κεντροαριστερά, διαθέτει ισχυρή αποδοχή και στον κεντροδεξιό χώρο. Επί κυβερνήσεως Σαμαρά-Βενιζέλου εκπροσώπησε την ελληνική κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, ως επιλογή του Ευάγγελου Βενιζέλου ενώ έχει διατελέσει και πρόεδρος του Ινστιτούτου Νεολαίας επί Υπουργού Παιδείας Άννας Διαμαντοπούλου.
Ο κ. Πιερρακάκης αναλαμβάνει το ένα χαρτοφυλάκιο που αποτελεί το θεμέλιο λίθο της νέας κυβέρνησης, όπως καθ’ εξακολούθηση έχει δηλώσει ο Πρωθυπουργός. Είναι ειδικός σε θέματα ψηφιακού μετασχηματισμού. Ο κ. Πιερρακάκης συμφώνα με στενούς του συνεργάτες έχει ήδη αναπτύξει ένα πλήρες σχέδιο για την ψηφιακή αναβάθμιση της χώρας, έχοντας στελεχώσει το επιτελείο του με μια υπερκομματική ομάδα ειδικών από την Ελλάδα και το εξωτερικό ένα σχέδιο που έχει παρουσιάσει και έχει εγκριθεί από τον Πρωθυπουργό.

38. Υπουργός Υποδομών: Κώστας Αχ. Καραμανλής

39. Υφυπουργός Υποδομών: Γιάννης Κεφαλογιάννης

40. Υπουργός Παιδείας: Νίκη Κεραμέως

41. Υφυπουργός Παιδείας (Ανώτατη Εκπαίδευση): Βασίλης Διγαλάκης

42. Υφυπουργός Παιδείας (α’ βάθμια και β’ βάθμια Εκπαίδευση): Σοφία Ζαχαράκη
Η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Σοφία Ζαχαράκη που αναλαμβάνει υφυπουργός Παιδείας, αρμόδια για θέματα Α βάθμιας, Β βάθμιας εκπαίδευσης και ειδικής αγωγής, είναι απόφοιτη του τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στη Συγκριτική Παιδαγωγική και Διοίκηση Ευρωπαϊκών Εκπαιδευτικών Οργανισμών.

43. Υπουργός Υγείας: Βασίλης Κικίλιας

44. Υφυπουργός Υγείας: Βασίλης Κοντοζαμάνης
Ο Βασίλης Κοντοζαμάνης που αναλαμβάνει υφυπουργός Υγείας, έχει διατελέσει πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) και Γενικός Γραμματέας Υγείας.

45. Υπουργός Πολιτισμού: Λίνα Μενδώνη
Η νέα υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη δεν χρειάζεται πολλές συστάσεις για το χαρτοφυλάκιο που αναλαμβάνει, καθώς από το 1999 έως το 2004 κατείχε τη θέση της Γενικής Γραμματέως του Υπουργείου Πολιτισμού.
Είναι Δρ. Αρχαιολογίας και εργάζεται από το 1988 στο Κέντρο Ελληνικής και Ρωμαϊκής Αρχαιότητας του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, ενώ μεγάλος αριθμός άρθρων της έχει δημοσιευθεί σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους.

46. Υπουργός Τουρισμού: Χάρης Θεοχάρης

47. Υφυπουργός Τουρισμού: Μάνος Κόνσολας

48. Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Στέλιος Πέτσας
Τέλος ο Στέλιος Πέτσας που αναλαμβάνει υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για θέματα επικοινωνίας και ενημέρωσης και Κυβερνητικός εκπρόσωπος, την περίοδο 2012-2014 ήταν από τους βασικούς διαπραγματευτές της ελληνικής πλευράς με τους εταίρους μας της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ για τα θέματα δημοσιονομικής πολιτικής. Από τον Απρίλιο του 2018 ανέλαβε Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας.