Πε. Απρ 25th, 2024

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές: Στον Παυλόπουλο στις 18:30 ο Τσίπρας

Η αντίστροφη μέτρηση για την προκήρυξη εκλογών ξεκίνησε, καθώς ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα μεταβεί, σήμερα 10 Ιουνίου στις 18.30μμ, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με σκοπό την διάλυση της κυβέρνησης.

Στη συνέχεια θα μεταβεί στο Μέγαρο Μουσικής όπου στις 8 το βράδυ θα γίνει η παρουσίαση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει και των πρόωρων εκλογών στις 7 Ιουλίου.

Μετά την πανωλεθρία που υπέστη ο ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές και με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι ανοίγει η ψαλίδα της διαφοράς με την Νέα Δημοκρατία, ο πρωθυπουργός ετοιμάζεται να εξαγγείλει ένα νέο μπαράζ προεκλογικών παροχών και μέτρων με την ελπίδα να αναστρέψει το αρνητικό κλίμα που επικρατεί και να καταφέρει να «γλυκάνει» με μέτρα ελάφρυνσης την μεσαία τάξη.

Ήδη, στην Κουμουνδούρου, όπως και στα άλλα κόµµατα, άρχισε η διαδικασία για τα ψηφοδέλτια, ωστόσο, το πρόβληµα, για το κυβερνών κόµµα είναι πως τουλάχιστον 85 – 95 βουλευτές πιθανότατα να μην πετύχουν την επανεκλογή τους. Την απειλή του κοινοβουλευτικού και κατ’ επέκταση πολιτικού αφανισμού δεν αντιμετωπίζουν μόνο οι βουλευτές της περιφέρειας όπου η Κουμουνδούρου θα περιοριστεί σε μια έδρα – από 2 εως 4 που κατέχει σήμερα – αλλά και προβεβλημένα στελέχη των μεγάλων αστικών κέντρων.

Από την άλλη, τίποτα απ’ όσα έγιναν τις τελευταίες ηµέρες δεν ευνοεί το στόχο και την προσδοκία που θέλει να καλλιεργήσει ο πρωθυπουργός ότι η διαφορά των 9,4 µονάδων από τη Ν.∆. στις ευρωεκλογές µπορεί να ανατραπεί. «Κι όµως, γυρίζει», δήλωσε ο κ. Τσίπρας, επιστρατεύοντας τον… Γαλιλαίο στην επιχείρηση αντεπίθεσης, αλλά οι αλλοπρόσαλλες πολιτικές κινήσεις και, κυρίως, το ρουσφετολογικό αλαλούµ στο Ελληνικό Κοινοβούλιο πλήττουν ευθέως το κυβερνών κόµµα.

Ο Μητσοτάκης ξεκίνησε από τα Δωδεκάνησα την προεκλογική εκστρατεία

Από το Καστελόριζο και την Κάλυμνο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απηύθυνε για μία ακόμη φορά μήνυμα ενότητας και απομόνωσης των άκρων προς όλους τους Έλληνες, δίνοντας τον τόνο στον οποίο θα κινηθεί προεκλογικά.

Επίσης, ο πρόεδρος της ΝΔ έστειλε μήνυμα με αποδέκτη την Άγκυρα: «Το Καστελόριζο έχει όλα τα απαράβατα δικαιώματα που προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο της θάλασσας κι αυτά τα δικαιώματα θα υπερασπιστούμε απόλυτα από κάθε αμφισβήτηση και κάθε πρόκληση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης. Αυτός ήταν, άλλωστε, ο βασικός λόγος για τον οποίο ο πρόεδρος της ΝΔ επέλεξε συνειδητά να ξεκινήσει τις επισκέψεις και περιοδείες του εν όψει των εκλογών από τα Δωδεκάνησα και συγκεκριμένα το ΝΑ Αιγαίο, καθώς στην οδό Πειραιώς υπάρχει ανησυχία για τα εθνικά θέματα.

Εκτός των ελληνοτουρκικών, δηλαδή, η ΝΔ επαναφέρει στο προσκήνιο και τη συμφωνία των Πρεσπών, με αφορμή τη χρήση του ονόματος «Μακεδονία» από επίσημη ιστοσελίδα της κυβέρνησης των Σκοπίων. «Μετά την υποχώρηση της κυβέρνησης Τσίπρα να παραδώσει άνευ όρων στους γείτονες τη δήθεν ‘μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα’, ο όρος ‘Βόρεια’ απλά θα εκφυλιστεί και θα ξεχαστεί», επισημαίνει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση της ΝΔ για το ζήτημα.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, τα ψηφοδέλτια, πρέπει να σημειωθεί ότι σε μεγάλο βαθμό έχουν ήδη κλείσει κι οι τελικές ανακοινώσεις ίσως θα γίνουν και εντός της εβδομάδας. Κατά την προσφιλή τακτική της οδού Πειραιώς, άλλωστε, τα ονόματα των υποψηφίων βουλευτών ήδη ανακοινώνονται σε δόσεις και πολλοί είναι αυτοί που έχουν ήδη ξεκινήσει τον αγώνα τους, ιδιαίτερα στις περιφέρειες της Αττικής.