ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Προστασία, αποκατάσταση & ανάδεικη των μνημείων της Αρχαίας Ολυμπίας

Η προστασία, η αποκατάσταση και η ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Ολυμπίας αποτελεί για το Υπουργείο Πολιτισμού ένα πολύ σημαντικό έργο.

Στο πλαίσιο αυτό, προχωρά η αποκατάσταση και η ανάδειξη της «Οικίας του Νέρωνα», η οποία αποτελεί οικοδομική φάση του συγκροτήματος των Νοτιοανατολικών Θερμών. Το έργο περιλαμβάνει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα εργασιών αναστήλωσης και συντήρησης, με στόχο την προστασία και ανάδειξη των σωζόμενων αρχιτεκτονικών και διακοσμητικών στοιχείων του μνημείου και την ασφαλή ένταξή του στην περιήγηση του αρχαιολογικού χώρου.

Σύμφωνα με την Υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, “η Αρχαία Ολυμπία βρίσκεται στο επίκεντρο ενός ολοκληρωμένου και μακρόπνοου σχεδιασμού του Υπουργείου Πολιτισμού για την προστασία, αποκατάσταση και ανάδειξη του μοναδικού μνημειακού της πλούτου. Μετά την ολοκλήρωση και απόδοση στο κοινό τριών αποκατεστημένων μνημείων, της παλαιοχριστιανικής βασιλικής ή εργαστηρίου του Φειδία, του συγκροτήματος των νοτίων θερμών και των θερμών του Λεωνιδαίου, περνάμε σε μια νέα φάση παρεμβάσεων με τρία ακόμη σημαντικά έργα, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 4.000.000 ευρώ, τα οποία βρίσκονται ήδη σε φάση υλοποίησης.

Πρόκειται για την αποκατάσταση και ανάδειξη του ρωμαϊκού Οκταγώνου, της λεγόμενης «Οικίας του Νέρωνα», την γ’ φάση αποκάλυψης και ανάδειξης του Γυμνασίου, καθώς και την προστασία και αποκατάσταση του αναλήμματος των Θησαυρών του Κρονίου Λόφου“.

Τα έργα χρηματοδοτούνται από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Δυτική Ελλάδα 2021-2027” και με εθνικούς πόρους του Υπουργείου Πολιτισμού. 

Τελευταία άρθρα

Εγκαίνια για το Διαδημοτικό Κτηνιατρείο Αμαρουσίου-Κηφισιάς

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2026, στις 18:30, στην οδό Λεωφόρος Κηφισίας…

25 λεπτά ago

Λάρισα: Εγκαίνια για το «ολοκαίνουριο» γήπεδο της Φαλάνης

Γέμισε ξανά με κόσμο, αθλητές, ομάδες και αγωνιστική διάθεση η πλήρως ανακαινισμένη αθλητική εγκατάσταση.

34 λεπτά ago

Συνάντηση Μώραλη με το Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά

Γ. Μώραλης: "Υπάρχουν ζητήματα της καθημερινότητας που απαιτούν ακόμη δουλειά, καλύτερο σχεδιασμό και πιο γρήγορες…

1 ώρα ago

Φιλιάτες: 1,5 εκ. ευρώ για αποκατάσταση ζημιών & εκκλησιαστικών μνημείων

500.000 ευρώ εκταμιεύονται για την αποκατάσταση της Ι. Μ. Αγίου Γεωργίου Καμίτσιανης και του Ι.…

1 ώρα ago

Δύο σημαντικά δημόσια ακίνητα στη χρήση του Δήμου Ζαχάρως

Παραχωρήθηκαν οι Μαθητικές Κατασκηνώσεις Νέας Φιγαλείας και το πρώην Ειρηνοδικείο Ζαχάρως.

2 ώρες ago

Σε τροχιά υλοποίησης το 1ο Φεστιβάλ Αιδηψού

Θέατρο, κινηματογράφος, μουσική, εκθέσεις, χορός, αθλητισμός, γαστρονομία, όλα στην Αιδηψό, από 1 Ιουλίου έως 31…

2 ώρες ago