ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αυτό είναι το ΣΕΦ των επόμενων σαράντα χρόνων

Παρουσιάστηκε, στην 90ή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ο σχεδιασμός για το ΣΕΦ των επόμενων 40 ετών.

Με κεντρικό μήνυμα «7 χρόνια αλλαγών – 40 χρόνια μπροστά», η παρουσίαση συνέδεσε όσα άλλαξαν τα τελευταία επτά χρόνια με όσα σχεδιάζονται για τις επόμενες δεκαετίες. Από τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων και την επανενεργοποίηση του ερασιτεχνικού αθλητισμού μέχρι το νέο Master Plan, τον περιβάλλοντα χώρο και τη σχέση του ΣΕΦ με τη θάλασσα και τον Πειραιά, παρουσιάστηκε η συνολική εικόνα της πορείας και της επόμενης ημέρας του Οργανισμού.

«Το ΣΕΦ αλλάζει» ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΤΑΔΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΙ ΦΙΛΙΑΣ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ 90ης ΔΕΘ. (ΝΑΣΟΣ ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)

7 χρόνια αλλαγών

Η διαδρομή ξεκίνησε το 2019, όταν το #ToSEFallazei τέθηκε ως δέσμευση για την αλλαγή και την εξέλιξη ενός ιστορικού δημόσιου αθλητικού Οργανισμού. Επτά χρόνια μετά, ο απολογισμός αποτυπώνεται σε συγκεκριμένα έργα, παρεμβάσεις και αλλαγές:
• Εκσυγχρονισμός και ενεργειακή αναβάθμιση κρίσιμων υποδομών του Σταδίου.
• Αναβάθμιση του περιβάλλοντος χώρου και του παραλιακού μετώπου, με παρεμβάσεις στην Ακτή Δηλαβέρη, στις πεζογέφυρες και στις εξωτερικές υποδομές.
• Επανενεργοποίηση και αναβάθμιση αθλητικών εγκαταστάσεων, δίνοντας ξανά χώρο στον ερασιτεχνικό και καθημερινό αθλητισμό.
• Αξιοποίηση ανενεργών χώρων και δημόσιας περιουσίας, με στόχο τη βιωσιμότητα και τη διατήρηση του δημόσιου και αθλητικού χαρακτήρα του ΣΕΦ.
• Προσβασιμότητα και κοινωνικές δράσεις, με τον άνθρωπο στο επίκεντρο.
• Εξωστρέφεια, μέσα από αθλητικές, πολιτιστικές, συνεδριακές και κοινωνικές διοργανώσεις και την επανασύνδεση του ΣΕΦ με την πόλη.

Η επταετία ως βάση για την επόμενη ημέρα

Σε ό,τι αφορά το μέλλον, η βασική αντίληψη πάνω στην οποία αναπτύσσεται ο νέος σχεδιασμός είναι η εξής: «Το ΣΕΦ δεν είναι ένα κτίριο». Είναι το κεντρικό Στάδιο, αλλά και οι αθλητικές εγκαταστάσεις που το περιβάλλουν. Είναι ο ερασιτεχνικός αθλητισμός, ο περιβάλλων χώρος, οι υποδομές, η καθημερινή λειτουργία, η σχέση με το παραλιακό μέτωπο, τη θάλασσα και τον Πειραιά. Είναι, πάνω απ’ όλα, ένας ενιαίος δημόσιος αθλητικός Οργανισμός.

Αυτή η αντίληψη βρίσκεται στον πυρήνα του σχεδιασμού για τις επόμενες δεκαετίες: ένα ΣΕΦ που δεν ενεργοποιείται μόνο τις ημέρες των μεγάλων διοργανώσεων, αλλά αποτελεί καθημερινό σημείο αναφοράς για τον αθλητισμό και την κοινωνία, 365 ημέρες τον χρόνο.

40 χρόνια μπροστά

Στη ΔΕΘ παρουσιάστηκε η συνολική κατεύθυνση του Master Plan για το ΣΕΦ της επόμενης εποχής. Ο σχεδιασμός δεν αφορά ένα μεμονωμένο έργο ή μία εγκατάσταση. Αντιμετωπίζει το ΣΕΦ ως ένα ενιαίο σύνολο, συνδέοντας το κεντρικό Στάδιο, τις υφιστάμενες και νέες αθλητικές υποδομές, τον περιβάλλοντα χώρο, τις λειτουργίες του Οργανισμού και τη σχέση του με την ευρύτερη περιοχή.

Το ΣΕΦ των επόμενων δεκαετιών σχεδιάζεται:
• πιο πράσινο και πιο βιώσιμο,
• με περισσότερο αθλητισμό και περισσότερες δυνατότητες καθημερινής άθλησης,
• πιο προσβάσιμο, με τον άνθρωπο στο κέντρο,
• πιο εξωστρεφές,
• ανοιχτό στη θάλασσα και περισσότερο συνδεδεμένο με τον Πειραιά,
• με σύγχρονες αθλητικές και λειτουργικές υποδομές,
• ζωντανό 365 ημέρες τον χρόνο.

Η συνολική εικόνα σήμερα – τα επιμέρους έργα στη συνέχεια

Τα επιμέρους έργα και οι θεματικές του σχεδιασμού θα παρουσιαστούν αναλυτικά και ξεχωριστά το επόμενο διάστημα.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται:
• το Master Plan και η συνολική εικόνα του περιβάλλοντος χώρου,
• η Agora SEF και η σύνδεση με τη θάλασσα,
• ο Νέος Πολυλειτουργικός Χώρος ΣΕΦ,
• το Κέντρο Υδάτινου Αθλητισμού και Πολιτισμού (ΚΥΔΑΠ),
• η περαιτέρω ανάπτυξη του αθλητικού οικοσυστήματος του περιβάλλοντος χώρου,
• η σύνδεση του ΣΕΦ με το Φαληρικό μέτωπο, την Καστέλλα, το Μικρολίμανο και τον Πειραιά,
• οι νέες δυνατότητες για επιχειρηματικότητα, καινοτομία και νεοφυείς επιχειρήσεις,
• η προσβασιμότητα και η συμπερίληψη,
• καθώς και η θεσμική και λειτουργική βιωσιμότητα του Οργανισμού.

Κάθε έργο και κάθε θεματική αποτελούν μέρος μιας μεγαλύτερης εικόνας: το ΣΕΦ ως ενιαίος δημόσιος αθλητικός Οργανισμός, με τον αθλητισμό, την κοινωνία και τον άνθρωπο στο κέντρο.

Όπως ανέφερε η Πρόεδρος του ΣΕΦ, Χριστίνα Τσιλιγκίρη: “Η κατεύθυνση είναι ένα ΣΕΦ πιο πράσινο, πιο βιώσιμο, πιο εξωστρεφές, πιο προσβάσιμο, ανοιχτό στη θάλασσα, συνδεδεμένο με τον Πειραιά, με περισσότερο αθλητισμό, περισσότερο δημόσιο χώρο, περισσότερες δυνατότητες για την κοινωνία και με τους ανθρώπους του στο κέντρο”.

Τελευταία άρθρα

Ξεκινούν οι εγγραφές στο Εικαστικό Εργαστήρι του Δήμου Σερρών

Την Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2026 ξεκινούν οι εγγραφές στο Εικαστικό Εργαστήρι «ΑΡΤΙΟ» του Δήμου Σερρών.…

25 λεπτά ago

Επίσημη έναρξη της Δημοτικής Συγκοινωνίας στον Δήμο Κύμης – Αλιβερίου

Στο πρώτο δοκιμαστικό δρομολόγιο ο Δήμαρχος, Νίκος Μπαράκος.

34 λεπτά ago

Περιφέρεια Πελοποννήσου: Σχεδιασμός για σύγχρονα δίκτυα ύδρευσης σε Άργος – Μυκήνες και Ναύπλιο

Στην προετοιμασία ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την αναβάθμιση των υποδομών ύδρευσης στους Δήμους Άργους –…

40 λεπτά ago

Εγκαίνια για το Μουσείο «Γεώργιος Ν. Παπανικολάου» στην Κύμη

Θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου, στις 12.00 μ.μ., από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

48 λεπτά ago

Ρόδος: Δρομολογείται η συντήρηση και λειτουργική αναβάθμιση του Δικαστικού Μεγάρου

Στην τελική ευθεία εισέρχεται μια σημαντική παρέμβαση για τη συντήρηση και τη λειτουργική αναβάθμιση του…

1 ώρα ago

Το έργο της επεξεργασίας λυμάτων του Δήμου Ηρακλείου ως μοχλός βιώσιμης ανάπτυξης

Η βιώσιμη ανάπτυξη δεν είναι μόνο θέμα μεγάλων σχεδίων και μακρινών στρατηγικών στόχων. Κρίνεται και…

1 ώρα ago