ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλλάζουν οι αμοιβές στα ΝΠΔΔ των ΟΤΑ

Ανάλογα των εσόδων των Νομικών Προδώπων των δήμων θα είναι και τα ανώτατα όρια των εξόδων παραστάσεως των μελών των ΔΣ τους, σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση για την εφαρμογή των ρυθμίσεων του νέου Κώδικα Αυτοδιοίκησης.

Συγκεκριμένα, με την συγκεκριμένη ΚΥΑ, που αλλάζει το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, καθορίζονται τα ποσά που μπορούν να καταβάλλονται στους προέδρους και αντιπροέδρους των διοικητικών συμβουλίων των νομικών προσώπων των ΟΤΑ.

Σύμφωνα με την απόφαση, το ύχος των καταβαλόμενων ποσών θα είναι αντίστοιχο με τον ετήσιο οικονομικό απολογισμό τους και θα καθρορίζεται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, εντός σαφούς πλαισίου.

Ειδικότερα, η κλίμακα ξεκινά με τα ΝΠΔΔ, τα συνολικά ετήσια έσοδα των οποίων ξεκινούν από 300.000 και φτάνουν ως το ένα εκατομμύριο ευρώ, όπου ο πρόεδρος λαμβάνει 700 ευρώ και ο αντιπρόεδρος, 350, ενώ στην κορυφή βρίσκονται τα Νομικά πρόσωπα με έσοδα άνω των 20 εκατομμυρίων ευρώ όπου οι απολαβές φτάνουν τα 1.800 και 900 ευρώ αντίστοιχα.

Όσον αφορά στους υπόλοιπους φορείς, η ΚΥΑ καθορίζει ειδικούς κανόνες, όπως για:

  • Κοινωφελείς δημοτικές επιχειρήσεις, στις οποίες τα έξοδα παράστασης του προέδρου αποφασίζονται από το διοικητικό συμβούλιο, λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική κατάσταση της επιχείρησης.

Σε αυτήν την περίπτωση, ανώτατο όριο αποτελεί το ποσό που λαμβάνει ο πρόεδρος του οικείου δημοτικού συμβουλίου, ενώ ο αντιπρόεδρος μπορεί να λαμβάνει έως το 50% του ποσού αυτού.

  • Δημοτικά και Περιφερειακά Θέατρα, όπου εφαρμόζεται το ίδιο καθεστώς που ισχύει για τις κοινωφελείς επιχειρήσεις.
  • Αναπτυξιακοί Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με το ανώτατο όριο για τον πρόεδρο ανέρχεται στο 70% της αντιμισθίας του δημάρχου ή του περιφερειάρχη του μεγαλύτερου σε πληθυσμό ΟΤΑ που συμμετέχει στον οργανισμό, ενώ ο αντιπρόεδρος μπορεί να λαμβάνει έως το 50% του ποσού αυτού και τέλος,
  • Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης  και Δημοτικές Επιχειρήσεις Τηλεθέρμανσης, στις οποίες ως ανώτατο όριο ορίζεται το ποσό των εξόδων παράστασης του προέδρου του οικείου δημοτικού συμβουλίου.

Η ισχύς της νέας απόφασης άρχισε από τη διενέργεια της εκλογής των νέων διοικητικών συμβουλίων των νομικών προσώπων στις 7 Ιουλίου.

Share

Τελευταία άρθρα

Υπηρεσίες άμεσης επέμβασης και φροντίδας στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου

Στα πρώτα θετικά απότελέσματα από την εφαρμογή του νέου συστήματος εποπτείας, επιτήρησης και φροντίδας στην…

1 ώρα ago

Στις εορταστικές εκδηλώσεις του Δήμου Ελαφονήσου ο Πειραιάς

Στις επετειακές εκδηλώσεις του Δήμου Ελαφονήσου, συμμετείχε ο δήμος Πειραιά, συμβάλοντας στον εορτασμό της διπλής…

1 ώρα ago

Στο μέτωπο κατά της ενδοοικογενειακής βίας το Ηράκλειο Κρήτης

Τη διεύρυνση των δράσεων για την προστασία και στήριξη των κακοποιημένων γυναικών, καθώς και την…

2 ώρες ago

Νέο Γυμνάσιο και Λύκειο στην Πύλο από την Περ. Πελοποννήσου

Στην απαίτηση των κατοίκων και της δημοτικής Αρχής της Πύλου για την ανέγερση νέου σχολείου…

2 ώρες ago

Καλοκαιρινές εργασίες αναβάθμισης στα σχολεία του Βύρωνα

Εντατικά και εντός των προβλεπομένων χρονοδιαγραμμάτων, προκειμένου να είναι έτοιμα την ημέρα έναρξης του σχολικού…

3 ώρες ago

Σύσκεψη για τη νομιμότητα και την ασφάλεια στον Πειραιά

Σημαντικά θέματα που αφορούν στη βελτίωση της καθημερινότητας, την ασφάλεια και την κοινωνική συνοχή, συζητήθηκαν…

4 ώρες ago