ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Opinion Poll για Θεσσαλονίκη: Πρώτη η ΝΔ – Ακολουθούν Τσίπρας, Καρυστιανού, ΠΑΣΟΚ

Στην έρευνα που πραγματοποίησε η OPINION POLL για το iefimerida στη Θεσσαλονίκη, η ΝΔ παραμένει σταθερά πρώτο κόμμα, με την ΕΛΑΣ του Αλέξη Τσίπρα να είναι δεύτερη. Ακολουθεί η Μαρία Καρυστιανού, ενώ 4ο είναι το ΠΑΣΟΚ. Σε ό,τι αφορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο δήμαρχος, Στέλιος Αγγελούδης, εμφανίζεται να συγκεντρώνει μεγάλη συναίνεση για το έργο του.

Οι πολιτικοί συσχετισμοί στη Θεσσαλονίκη
Στο νέο πολιτικό σκηνικό, μετά την ίδρυση των δύο νέων κομμάτων από τον Αλέξη Τσίπρα και τη Μαρία Καρυστιανού, φαίνεται να τροφοδοτούνται νέοι συσχετισμοί. Σημαντικό χαρακτηριστικό ότι, παρά και την εμφάνιση των νέων κομμάτων, οι αναποφάσιστοι στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων φτάνουν το 18,9%, ενώ το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στην τέταρτη θέση.

Τα ποσοστά των κομμάτων στην εκτίμηση ψήφου

Στην εκτίμηση ψήφου με αναλογική κατανομή των αναποφάσιστων, οι επιδόσεις είναι:

ΝΔ: 29,6%,
ΕΛΑΣ: 13,3%
ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: 9,6%
ΠΑΣΟΚ: 9,3%
ΚΚΕ: 7,2%
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 7,1%
ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ: 6,6%
ΣΥΡΙΖΑ: 3%
ΦΩΝΗ ΛΟΓΙΚΗΣ: 2,8%
ΜέΡΑ25: 2,5%
ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ: 0,8%
ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ: 0,8%
ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ: 0,6%
ΑΛΛΟ ΚΟΜΜΑ 5,3%

Οι επιδόσεις των κομμάτων στην πρόθεση ψήφου

ΝΔ: 24%
ΕΛΑΣ: 10,8%
ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ – ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΥΣΤΙΑΝΟΥ: 7,8%
ΠΑΣΟΚ: 7,5%
ΚΚΕ: 5,9%
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ: 5,8%
ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ: 5,3%
ΣΥΡΙΖΑ: 2,4%
ΦΩΝΗ ΛΟΓΙΚΗΣ: 2,3%
ΜέΡΑ25: 2%
ΝΙΚΗ: 1,2%
ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ: 0,6%
ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ: 0,6%
ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ: 0,5%
ΑΛΛΟ ΚΟΜΜΑ: 4,3%

Θετικές οι απόψεις για τον δήμαρχο της πόλης Στέλιο Αγγελούδη

Το 55% εμφανίζεται πολύ και αρκετά ικανοποιημένο από το μέχρι σήμερα έργο του δημάρχου, το 33,3% λίγο και το 8,7% καθόλου.
Υψηλή είναι και η ικανοποίηση από τις παρεμβάσεις και το έργο του δημάρχου της πόλης αν το δούμε ανά τομέα δημοτικής δραστηριότητας. Ειδικότερα, πολύ και αρκετά ικανοποιημένοι είναι το 48,6% από την καθαριότητα, το 42,4% από τις πλατείες και τους κοινόχρηστους χώρους, το 40,3% από τη συντήρηση και ανάπτυξη πρασίνου, το 42,5% από τον Αθλητισμό/Πολιτισμό, το 37,9% από την ασφάλεια στην πόλη, το 30,4% από το κυκλοφοριακό, το 33,7% από την κοινωνική πολιτική και το 25,9% από τις υποδομές φροντίδας σκύλων. Σημειώνεται ότι πολύ και αρκετά ικανοποιημένοι από το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τα προβλήματα της πόλης δηλώνει το 26,7%, λίγο το 29,4% και καθόλου το 40%. Αντίστοιχα, πολύ και αρκετά ικανοποιημένοι από τις πρωτοβουλίες της Περιφέρειας για την πόλη δηλώνει το 29,1%, λίγο το 36,4% και καθόλου το 21,4%.

Ο δήμαρχος εμφανίζεται με πολύ υψηλή δημοφιλία, της τάξης του 67,3%, η οποία βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση από τη δημοφιλία όλων των άλλων επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης. Ακολουθούν οι: Κώστας Ζέρβας με 22,3%, Σπύρος Πέγκας με 21%, Τσαβλής Δρόσος με 15,7%, Νίκος Νικήσιανης («Η πόλη ανάποδα») με 15,2%, Στέργιος Καλόγηρος με 14% και Βασίλης Τομπουλίδης με 13,5%. Επίσης, θεωρείται γνώστης των προβλημάτων της πόλης από το 76,5%, ότι έχει συγκροτημένη άποψη για τις ανάγκες της πόλης από το 63,3%, προσιτός και φιλικός στους δημότες από το 64,2%, δραστήριος/αποφασιστικός από το 63,5%, μεθοδικός / αποτελεσματικός από το 59,5%, με εμπειρία και γνώση διοίκησης από το 58,9% και διεκδικητικός από το 52,2%.

Τα στοιχεία αυτά οδηγούν το 71,9% να συμπεραίνουν ότι θα έχει πολύ καλύτερα αποτελέσματα κατά τη θητεία του από τον προηγούμενο δήμαρχο Κώστα Ζέρβα, με το 19,6% να έχει αντίθετη άποψη. Επίσης, το 50,2% τάσσεται υπέρ της επανεκλογής του Στέλιου Αγγελούδη αν είχαμε δημοτικές εκλογές, με το 28,3% να δηλώνει ότι θα ήθελε την εκλογή κάποιου άλλου, και το 21,5% να μην παίρνει θέση.

Για τα προβλήματα της πόλης και η τοποθέτηση για σημαντικές παρεμβάσεις στην πόλη
Τα προβλήματα που ιεραρχούνται ως πιο σοβαρά για την πόλη, σε ανοικτή ερώτηση με δυνατότητα μέχρι τρεις απαντήσεις είναι: καθαριότητα 49,2%, κυκλοφοριακό/στάθμευση/πάρκινγκ 43%, κατάσταση οδικού δικτύου 19,7%. Συντήρηση και ανάπτυξη πρασίνου 11,7%, συγκοινωνίες 8,3%, Ανάπτυξη 8,3%, Οικονομικά 8,2%, Εγκληματικότητα / παραβατικότητα 6,5% κ.λπ.
Η λειτουργία του μετρό θεωρείται πολύ σημαντική για τη ζωή στην πόλη. Το 87% κρίνει (ΝΑΙ και ΜΑΛΛΟΝ ΝΑΙ) ότι διευκόλυνε τη μετακίνηση των πολιτών και ανακούφισε το κυκλοφοριακό πρόβλημα, ενώ το 85,1% θεωρεί ότι αναβάθμισε την ποιότητα ζωής στην πόλη.

Μεγάλη θετική υποδοχή έχει η ανάπλαση της Διεθνούς Έκθεσης με τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεών της και τη μετατροπή έκτασης στον υπάρχοντα χώρο. Το 71,6% θεωρεί ότι αυτή η παρέμβαση θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής και το περιβάλλον στην πόλη. Αντίθετη άποψη έχει το 22,9%.

Το 73,2% θεωρεί πως ο Flyover είναι χρήσιμο έργο, αφού με την ολοκλήρωσή του θα βοηθήσει την πόλη και θα ελαφρύνει περαιτέρω το κυκλοφοριακό πρόβλημα. Αντίθετη άποψη έχει το 17,9%.

Το σύνολο των παρεμβάσεων αυτών, σε συνδυασμό με τις προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής, δημιουργούν κλίμα αισιοδοξίας για την πορεία της πόλης και της ζωής σε αυτήν. Πολύ και αρκετά αισιόδοξοι δηλώνουν το 56%, λίγο το 33,7% και καθόλου το 6,8%.

Τελευταία άρθρα

Αυτοψία Αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου σε έργα καθαρισμών ρεμάτων

Με τον κίνδυνο εκδήλωσης πλημμυρικών φαινομένων να είναι ιδιαίτερα υψηλός και φέτος, λόγω και της…

26 λεπτά ago

Δράσεις κοινωνικοοικονομικής ένταξης των Ρομά της Θεσσαλίας

Την χρηματοδότηση έξι δήμων, για την κοινωνική ένταξη των τσιγγάνων, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Σχεδίου…

36 λεπτά ago

Σε κατάσταση συναγερμού λόγω κινδύνου φωτιάς η μισή Ελλάδα

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται και σήμερα πολλές περιοχές της χώρας, όπου, σύμφωνα με τον χάρτη…

1 ώρα ago

Συνεχίζονται οι εργασίες στο νέο Ειδικό Σχολείο Γλυφάδας

Μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους αναμένεται να είναι έτοιμο το νέο, πρότυπο Ειδικό Σχολείο…

1 ώρα ago

Ακύρωσε το πρόγραμμά του στη ΔΕΘ ο Νίκος Χαρδαλιάς μετά την τραγωδία στην Τανάγρα

Ο Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος έχει διατελέσει υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, ήταν εμφανώς συγκινημένος από την…

22 ώρες ago

Συνάντηση Κουρέτα- Σακκά για έργα αθλητικής υποδομής των Τρικάλων

Δ. Κουρέτας: «Η Περιφέρεια δηλώνει έτοιμη να χρηματοδοτήσει και να προχωρήσει άμεσα τα έργα, αρκεί…

1 ημέρα ago