Την ανάγκη ενίσχυσης της αστυνομικής παρουσίας, και των μέτρων για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της εγκληματίας, που συνεχίζει να μαστίζει την περιοχή, επιβεβαιώνουν τα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας για το οργανωμένο έγκλημα στη Δυτική Αττική, με πρωταγωνιστές τις συμμορίες των ρομά.
Αν και οι δημοτικές Αρχές, κυρίως σε Ασπρόπυργο, Μάνδρα και Ελευσίνα, έχουν κρούσει κατ’ επανάληψη τον κώδωνα του κινδύνου για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας και κυρίως των τσιγγάνων που διαβιούν και λυμαίνονται την περιοχή, οι δείκτες της εγκληματικότητας παραμένουν ιδιαίτερα υψηλοί.
Στην, έκτασης ογδόντα και πλέον σελίδων, έκθεση για το έγκλημα στη Δυτική Αττική, το 2024, τα στοιχεία φανερώνουν τη διάσταση, τα χαρακτηριστικά και την ανθρωπογεωγραφία του εγκλήματος που αποτελεί καθημερινότητα για τις συγκεκριμένες περιοχές.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία για τις «Εγκληματικές Ομάδες Κλοπών-Διαρρήξεων», οι εγχώριες ομάδες έχουν τον απόλυτο έλεγχο, διαπράττοντας το 76,26% των εγκλημάτων, ενώ το γεγονός ότι στις Ελληνικές ομάδες κυριαρχούν τα μέλη που προέρχονται, κατά, από ομάδες Ρομά, σε ποσοστό 76,69%, δείχνει το πρόβλημα.
Όσον αφορά τις αλλοδαπές εγκληματικές ομάδες, δηλαδή το υπόλοιπο 18,71% του συνόλου, κυριαρχούν οι αλβανικές συμμορίες, με ποσοστό 48,15% και ακολουθούν οι γεωργιανές με 22,22%.
Ιδιαίτερη σημασία έχει η συχνότητα επιδρομών σε βιομηχανικές μονάδες, όπου στόχος των συμμοριών είναι η αρπαγή μετάλλων.
Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., το 2024 εξαρθρώθηκαν έξι μεγάλες εγκληματικές οργανώσεις που άρπαζαν μετασχηματιστές και πηνία από το δίκτυο ηλεκτροδότησης, καλώδια από φωτοβολταϊκά πάρκα, και μέταλλα από εταιρείες και σπίτια.
Όπως επισημαίνεται, εκτός της τεράστιας οικονομικής ζημιάς που προκαλείται, η δράση των κακοποιών έχει αποτέλεσμα διακοπές ρεύματος σε ολόκληρες περιοχές.
Η δράση των συμμοριών, όμως έχουν και περιβαλλοντικές επιπτώσεις, όπως στη Νέα Ζωή Ασπροπύργου όπου οι δράστες, προκειμένου να πάρουν το χαλκό, ή άλλα μέταλλα βάζουν εκατοντάδες φωτιές κάθε χρόνο που δημιουργούν τοξικά νέφη πάνω από τη Δυτική Αττική.
Τέλος, οι διαστάσεις της εγκληματικότητας στην περιοχή, φαίνεται και από το κέρδος που αποκομίζουν οι συμμορίες, το οποίο εκτιμάται, για το 2024 στα 18 εκατομμυρίων ευρώ.
Ιδιαίτερο συμβολισμό και έντονο ιστορικό φορτίο είχε η προσκυνηματική αποστολή στον Πόντο, στην οποία συμμετείχαν…
Στην ενίσχυση της εξωστρέφειας και της διεθνούς ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων της Αττικής στρέφει το ενδιαφέρον…
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες καθαρισμού των φρεατίων στους κεντρικούς οδικούς άξονες αρμοδιότητας της…
Ένα πολύ σοβαρό περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας σημειώθηκε τις τελευταίες ώρες και μάλιστα αφορά ένα πολύ γνωστό πρόσωπο…
Σε ακόμη μία παρέμβαση για την αναβάθμιση των σχολικών υποδομών προχώρησε ο Δήμος Περιστερίου, με…
Τη σημασία που έχει για το Παλαιό Φάληρο η δρομολόγηση του Μητροπολιτικού Πάρκου «ΑΕΝΑΟΝ» στον…