ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συναγερμός για την αντιπυρική περίοδο: 182 φωτιές πριν την 1η Μαΐου

Τον κώδωνα του κινδύνου ενόψει της αντιπυρικής περιόδου έκρουσε ο πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος, Κώστας Τσίγκας, μιλώντας στην ERTNews και την εκπομπή «Σαββατοκύριακο από τις 5», επισημαίνοντας την αυξημένη επικινδυνότητα που ήδη καταγράφεται στη χώρα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, από τις 17 Απριλίου έως σήμερα έχουν σημειωθεί 182 αγροτοδασικές πυρκαγιές, παρά το γεγονός ότι η αντιπυρική περίοδος ξεκινά επισήμως την 1η Μαΐου. «Ξεκινήσαμε άσχημα», ανέφερε χαρακτηριστικά, αποδίδοντας τη συντριπτική πλειονότητα των περιστατικών σε ανθρώπινη αμέλεια, κυρίως κατά την καύση γεωργικών υπολειμμάτων και κλαδεμάτων.

Ο ίδιος γνωστοποίησε ότι για τα περιστατικά αυτά έχουν πραγματοποιηθεί 9 συλλήψεις στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, ενώ έχουν επιβληθεί και 26 διοικητικά πρόστιμα για πρόκληση πυρκαγιάς από αμέλεια.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι, αν και η αγροτική δραστηριότητα δεν μπορεί να διακοπεί, απαιτείται αυξημένη προσοχή και υπευθυνότητα, ιδιαίτερα σε συνθήκες ισχυρών ανέμων που ευνοούν την εξάπλωση της φωτιάς.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε και στην ανάγκη άμεσων καθαρισμών οικοπέδων και δασικών εκτάσεων, τόσο από ιδιώτες όσο και από τους αρμόδιους φορείς. Όπως εξήγησε, οι αυξημένες βροχοπτώσεις έχουν οδηγήσει σε έντονη βλάστηση, η οποία, με την άνοδο της θερμοκρασίας, μετατρέπεται σε ιδιαίτερα εύφλεκτη ύλη.

«Πρέπει όλοι μας να κόψουμε τον δρόμο της πυρκαγιάς», σημείωσε, καλώντας τους πολίτες να προχωρήσουν άμεσα σε καθαρισμούς, ιδίως σε περιοχές κοντά σε δασικές εκτάσεις και οικισμούς.

Αναφερόμενος, τέλος, και στο ζήτημα των ακαθάριστων δημοτικών ή εγκαταλελειμμένων οικοπέδων, επανέλαβε ότι η πρόληψη δεν αποτελεί ευθύνη ενός φορέα, αλλά συλλογική υποχρέωση. «Όλοι πρέπει να αναλάβουμε αυτό που μας αναλογεί», τόνισε, απευθύνοντας παράλληλα σαφές μήνυμα προς αγρότες και κτηνοτρόφους για αυξημένη προσοχή, καθώς η φετινή αντιπυρική περίοδος αναμένεται απαιτητική λόγω της εντεινόμενης κλιματικής πίεσης.

Τελευταία άρθρα

Χάος στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηλιούπολης: Πιάστηκαν στα χέρια, μπήκε στη μέση ο Δήμαρχος

Χαοτικές σκηνές εκτυλίχθηκαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Ηλιούπολης, με την κατάσταση να φτάνει…

28 λεπτά ago

Γ. Μαρκόπουλος: Θεσμικές απάντησεις στην Υπόθεση της Πολεοδομίας

«Τα πράγματα στη θέση τους» έβαλε ο Δήμαρχος Γαλατσίου για τις καταγγελίες πως η Γενική…

38 λεπτά ago

Μαλεβίζι: Νέος βρεφικός σταθμός στο Γάζι

Προσφέρει πάνω από 65 νέες θέσεις για τη στήριξη νέων οικογενειών.

5 ώρες ago

Τοποθέτηση συστημάτων πρόσβασης σε παραλίες της Κέας

Η εγκατάστασή τους είναι μη μόνιμη, καθώς τοποθετούνται κατά τη θερινή περίοδο και απομακρύνονται μετά…

5 ώρες ago

Έργο ορόσημο το Αθλητικό Κέντρο Θιναλίων στη Β. Κέρκυρα

Υλοποιείται χάρη στη στενή συνεργασία του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας και της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.

6 ώρες ago

A. Καρδαμπίκης: “Η μετακινούμενη κτηνοτροφία πρέπει να μείνει ζωντανή”

Τη στήριξη της πολιτείας στους μετακινούμενους κτηνοτρόφους ζητά ο Δήμαρχος Αγράφων, Αλέξης Καρδαμπίκης.

6 ώρες ago