ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

O Λ. Κυρίζογλου εγκαινίασε την «InterAigis 2026»

Ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Λάζαρος Κυρίζογλου, εγκαινίασε την 3η Διεθνή Έκθεση Πολιτικής Προστασίας, Ασφάλειας, Πυρασφάλειας και Ειδικού Εξοπλισμού ΟΤΑ, αναδεικνύοντας τον κομβικό ρόλο των Δήμων στην πρόληψη και διαχείριση φυσικών καταστροφών. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο χαιρετισμός του που αφορούσε την “Ενεργή Μάχη: Πολιτική Προστασία και Αυτοδιοίκηση”.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ υπογράμμισε ότι η κλιματική κρίση αποτελεί πλέον μια διαρκή και σύνθετη πραγματικότητα, με ακραία φαινόμενα που δοκιμάζουν τις αντοχές των τοπικών κοινωνιών. Οι Δήμοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή προστασίας των πολιτών, καλούμενοι να ανταποκριθούν σε αυξημένες απαιτήσεις πρόληψης, ετοιμότητας και αποκατάστασης. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην ανάγκη ενίσχυσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με επαρκείς πόρους, ανθρώπινο δυναμικό και τεχνική υποστήριξη, επισημαίνοντας ότι η μεταφορά αρμοδιοτήτων πρέπει να συνοδεύεται από τις αντίστοιχες χρηματοδοτικές και θεσμικές εγγυήσεις.

Αναφερόμενος στο νέο θεσμικό πλαίσιο για την Πολιτική Προστασία, στις διαβουλεύσεις του οποίου η ΚΕΔΕ συμμετείχε ενεργά με τις θέσεις της, σημείωσε ότι η αποτελεσματική εφαρμογή του απαιτεί σαφή κατανομή αρμοδιοτήτων, ενίσχυση των επιχειρησιακών δομών των Δήμων και ανάπτυξη μόνιμων μηχανισμών συνεργασίας.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ ανέδειξε τις βασικές προτεραιότητες της Ένωσης για την ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας σε τοπικό επίπεδο, μεταξύ των οποίων:

– η ουσιαστική στελέχωση των δημοτικών υπηρεσιών Πολιτικής Προστασίας με εξειδικευμένο προσωπικό,
– η διασφάλιση σταθερών και επαρκών χρηματοδοτικών πόρων,
– η ενίσχυση των εργαλείων πρόληψης και ετοιμότητας καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους,
– η αξιοποίηση σύγχρονων τεχνολογιών και ψηφιακών εφαρμογών,
– καθώς και η θεσμοθέτηση συστηματικής εκπαίδευσης και πιστοποίησης των εμπλεκόμενων στελεχών.

Όπως τόνισε, η αξιοποίηση τεχνολογιών όπως τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης, τα γεωγραφικά πληροφοριακά συστήματα και τα ψηφιακά εργαλεία συντονισμού αποτελεί πλέον αναγκαία προϋπόθεση για την αποτελεσματική διαχείριση κρίσεων.

«Η Πολιτική Προστασία δεν αποτελεί συμπληρωματική λειτουργία, αλλά βασική αποστολή των Δήμων. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση αξιοποιεί τη γνώση και την τεχνολογία για να προστατεύει αποτελεσματικά την ανθρώπινη ζωή, το περιβάλλον και την κοινωνική συνοχή», υπογράμμισε ο κ. Κυρίζογλου, τονίζοντας ότι η ΚΕΔΕ θα συνεχίσει να διεκδικεί ένα σαφές θεσμικό πλαίσιο, επαρκή χρηματοδότηση, ισχυρές δομές και κατάλληλα εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό.

Η Έκθεση τελεί υπό την αιγίδα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας και του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Τελευταία άρθρα

2.000 νέα φυτά και 1.100 τ.μ. γκαζόν στην πλατεία Κλαυθμώνος

Πιο πράσινη και φιλική για τους κατοίκους του κέντρου της πόλης είναι η πλατεία Κλαυθμώνος,…

14 λεπτά ago

Στο 6ο Forum of Mayors του ΟΗΕ στη Γενεύη ο Πειραιάς

Στον διεθνή διάλογο για τις βιώσιμες πόλεις, στο πλαίσιο του 6ου Forum of Mayors του…

23 λεπτά ago

Άκαρπη και η νέα συνάντηση ΚΕΔΕ- ΥΠΕΝ για την ενέργεια

Μέτρα για το ενεργειακό κόστος των Δήμων, τη διασφάλιση επαρκούς ενεργειακού χώρου και την χρηματοδότηση…

1 ώρα ago

Σφοδρή κόντρα για τα 9,5 στρέμματα στον Κρόνο της Ελευσίνας

Ακόμη και στον αποκλεισμό όλου του λιμανιού στην Ελευσίνα με οχήματα του δήμου είναι αποφασισμένο…

1 ώρα ago

Ο Δήμος Αιγάλεω τίμησε την Κατερίνα Κοντοχριστοπούλου

Την αθλήτρια ξιφασκίας Κατερίνα Κοντοχριστοπούλου,  με αφορμή την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στους Μεσογειακούς Αγώνες…

2 ώρες ago

Νέα μηχανήματα για την Πολιτική Προστασία του Νοτίου Αιγαίου

Τον εξοπλισμό και την αποτελεσματικότητα του μηχανισμού πολιτικής προστασίας ενισχύει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, η…

2 ώρες ago