Κατηγορίες: ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σε διαβούλευση ν/σ του ΥΠΕΝ για την παραγωγή ενέργειας

Σε δημόσια διαβούλευση θα βρίσκεται μέχρι και τις 14 Απριλίου το νομοσχέδιο του Υπουργείου περιβάλλοντος και Ενέργειας με τίτλο: «Εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας για τη χρήση και την παραγωγή Ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές – Ενσωμάτωση Οδηγίας (ΕΕ) 2023/2413, Οδηγίας (ΕΕ) 2024/1405 και μερική ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2024/1788 – Ρυθμίσεις για την αγορά ενέργειας – Επείγουσες πολεοδομικές ρυθμίσεις – Διατάξεις περιβαλλοντικής και δασικής προστασίας – Ρυθμίσεις για την οργάνωση και την επαρκή στελέχωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και λοιπών φορέων εποπτείας του».

Το σχέδιο νόμου που αποσκοπεί στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, τη μείωση του ενεργειακού κόστους, και την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας και της προστασίας του περιβάλλοντος, αφορά άμεσα και τους ΟΤΑ και των δύο βαθμών.

Και αυτό, γιατί έρχεται σε συνέχεια της επίσκεψης που πραγματοποίησε στη Δυτική Ελλάδα, ο Υπουργός, Σταύρος Παπασταύρου στις αρχές Φεβρουαρίου, διευθετώντας τα αναγκαία ζητήματα που θα επιτρέψουν την εκκίνηση της υλοποίησης των φωτοβολταϊκών σταθμών των Ενεργειακών Κοινοτήτων της Δυτικής Ελλάδας, στις οποίες συμμετέχουν η Περιφέρεια και οι Δήμοι.

Στόχος της συμμετοχής, τόσο των φορέων της Αυτοδιοίκησης, όσο και των επιχειρήσεων, αλλά και των πολιτών είναι να στηριχτεί η προσπάθεια για την επίτευξη των εθνικών στόχων που έχουν τεθεί στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ).

Σύμφωνα με το υπουργείο, με την ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των καθαρών καυσίμων, περιορίζεται η εξάρτηση από τα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα, γεγονός που θωρακίζει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις από τις διεθνείς ενεργειακές κρίσεις.

Παράλληλα, γίνεται ένα ακόμη ουσιαστικό βήμα προς την ενίσχυση του ρόλου του πολίτη στην αγορά ενέργειας, καθώς τον μετατρέπουν από απλό καταναλωτή σε ενεργό συμμετέχοντα.

Για το λόγο αυτό, το ν/σ ενσωματώνει για πρώτη φορά με σαφή τρόπο τα μικρά και κινητά ηλεκτρικά συστήματα, όπως οικιακές μπαταρίες και ηλεκτρικά οχήματα, στη λειτουργία της αγοράς, επιτρέποντας τη συμμετοχή τους μέσω μηχανισμών όπως η σωρευτική εκπροσώπηση, η απόκριση στη ζήτηση και οι υπηρεσίες ευελιξίας.

Παράλληλα, υποχρεούνται οι διαχειριστές να τα λαμβάνουν υπόψη στον σχεδιασμό και τη λειτουργία των δικτύων.

Επίσης, περιλαμβάνεται σύνολο συμπληρωματικών ενεργειακών ρυθμίσεων που στοχεύουν στον εκσυγχρονισμό της αγοράς ενέργειας, την ενίσχυση της εξοικονόμησης και τη διευκόλυνση της συμμετοχής πολιτών και φορέων στην ενεργειακή μετάβαση, με βασικές παρεμβάσεις όπως:

η δημιουργία και λειτουργία Ηλεκτρονικού Μητρώου Αυτοκαταναλωτών,

η ενίσχυση του ρόλου του ΚΑΠΕ για τεχνική υποστήριξη ενεργειακών κοινοτήτων, ρυθμίσεων για ΥΚΩ, καθώς και

μέτρα για την προώθηση αποθήκευσης ενέργειας και μικρών υδροηλεκτρικών.

Στο πλαίσιο αυτό, επιλύονται ζητήματα αποζημίωσης της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από σταθμούς ΑΠΕ και Σ.Η.Θ.Υ.Α που αφορούν μεταξύ άλλων και κατ’ επάγγελμα αγρότες.

Όσον αφορά και στις Περιφέρειες και τους δήμους, τίθενται σημειακές διορθώσεις με σκοπό την ομαλή υλοποίηση των σταθμών αποθήκευσης, των σταθμών αντλησιοταμίευσης καθώς και των μικρών υδροηλεκτρικών σταθμών, όπως επίσης προωθούνται ρυθμίσεις για την ορθολογική αξιοποίηση των λατομικών ορυκτών και την ανάπτυξη των Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων.

Τέλος, περιλαμβάνονται πολεοδομικές, δασικές και περιβαλλοντικές ρυθμίσεις προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος κοινωφελείς και άλλες χρήσεις, ενόψει της επικαιροποίησης των δασικών χαρτών, για το σύνολο της Επικρατείας.

Share

Τελευταία άρθρα

Δήμος Βιάννου: Καλύπτει από το 2027 τα ενοίκια εκπαιδευτικών που επιλέγουν να μείνουν στην περιοχή

Σε μία ουσιαστική παρέμβαση για την αντιμετώπιση του προβλήματος στέγασης εκπαιδευτικών και άλλων δημοσίων υπαλλήλων…

11 ώρες ago

Παρέμβαση Κολιάδη για την παραλία Τσαμπίκα μετά τις καταγγελίες για εργασίες

Άμεση παρέμβαση για την κατάσταση που είχε δημιουργηθεί στην παραλία Τσαμπίκα πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Ρόδου…

11 ώρες ago

Δυτική Μακεδονία: Νέα τουριστική ταυτότητα με ψηφιακή πύλη, AI και στόχο τον τουρισμό τεσσάρων εποχών

Σε μια νέα φάση οργανωμένης τουριστικής προβολής επιχειρεί να περάσει η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, παρουσιάζοντας…

12 ώρες ago

Καλαμάτα: Εγκαινιάστηκε η αναβαθμισμένη κεντρική παιδική χαρά στο αναψυκτήριο

Στην παράδοση μιας ακόμη αναβαθμισμένης υποδομής για παιδιά και οικογένειες προχώρησε ο Δήμος Καλαμάτας, με…

12 ώρες ago

Αγία Παρασκευή: Πλήθος κόσμου στη δεύτερη μέρα της «Πόλης Πολιτισμού 2026» – Αφιέρωμα στον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα

Με μεγάλη συμμετοχή πολιτών συνεχίστηκαν για δεύτερη ημέρα οι εκδηλώσεις της «Πόλης Πολιτισμού 2026» στην…

12 ώρες ago

Καιρός: Αφρικανική σκόνη, θερμοκρασίες έως 37 βαθμούς και «Red Code» για πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς

Ιδιαίτερα επιβαρυμένες καιρικές συνθήκες διαμορφώνονται σήμερα, Κυριακή 30 Αυγούστου 2026, σε αρκετές περιοχές της χώρας,…

13 ώρες ago