Ενισχύονται οι άγονες ακτοπλοϊκές γραμμές

Σε μια νησιωτική χώρα, όπως η Ελλάδα, η ενίσχυση της ακτοπλοΐας αποτελεί αδιαπραγμάτευτη συνθήκη για την εξυπηρέτηση των πολιτών, την τόνωση των νησιωτικών οικονομίων και τη βελτίωση της συνδεσιμότητας της χώρας. Σε αυτό το πλαίσιο, το Υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής επιχορηγεί την ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα δια μέσου των γνωστών και ως άγονων γραμμών.
Στις άγονες γραμμές προστέθηκε κατά τις αρχές Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Βασίλη Κικίλια, και η εμπορική ακτοπλοϊκή γραμμή Αλεξανδρούπολη – Σίγρι Λέσβου – Μεστά Χίου – Πειραιάς, με κρατική επιδότηση ύψους 12,5 εκατ. ευρώ. Η νέα γραμμή θα είναι καθαρά εμπορική και κύριος στόχος της θα είναι η μεταφορά αγροτικών προϊόντων, πρώτων υλών και εμπορευμάτων.
Πρόκειται για μια στοχευμένη πρωτοβουλία, που αποσκοπεί όχι μόνο στη διευκόλυνση των εμπορικών μεταφορών, αλλά και στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας του Έβρου, ο οποίος έχει πληγεί σοβαρά από τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2023.
Το Ναυτικό Επιμελητήριο της Ελλάδος χαιρετίζει την είδηση επισημαίνοντας πως η ακτοπλοΐα αποτελεί θεμελιώδη παράγοντα για την ανάπτυξη, τη συνοχή και την ευημερία των νησιωτικών και παράκτιων περιοχών της χώρας.