Κατηγορίες: ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ανελκυστήρες: Ενεργοποιήθηκε η πλατφόρμα απογραφής τους – Οδηγίες και προθεσμίες

Από την Παρασκευή 1η Αυγούστου 2025, τέθηκε σε λειτουργία η νέα ψηφιακή πλατφόρμα του Μητρώου Απογραφής Ανελκυστήρων, που έχει αναπτύξει το υπουργείο Ανάπτυξης. Μέσω της ιστοσελίδας elevator.mindev.gov.gr θα καταγράφονται πλήρως όλοι οι ανελκυστήρες που λειτουργούν σε όλη τη χώρα. Σύμφωνα με το υπουργείο, η πλατφόρμα αυτή καλύπτει ένα μακροχρόνιο θεσμικό και τεχνικό κενό και σηματοδοτεί το πρώτο βήμα για την πλήρη συμμόρφωση των ανελκυστήρων στα ευρωπαϊκά πρότυπα και στις απαιτήσεις ασφαλείας.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, «η πιστοποίηση των ανελκυστήρων αφορά την ασφάλεια εκατομμυρίων πολιτών που τα χρησιμοποιούν καθημερινά. Το ελληνικό κράτος αποκτά για πρώτη φορά μια ολοκληρωμένη εικόνα της τεχνικής κατάστασης και ασφάλειας όλων των ανελκυστήρων που λειτουργούν στη χώρα».

Υποχρεωτική η απογραφή για όλους

Η απογραφή γίνεται μέσω της εισόδου στην πλατφόρμα με κωδικούς Taxisnet (ή με τους Κωδικούς Δημόσιας Διοίκησης για τους υπεύθυνους λειτουργίας ενός δημόσιου κτιρίου) και απαιτεί: Στοιχεία ιδιοκτήτη, διαχειριστή ή νόμιμου εκπροσώπου, διεύθυνση του κτιρίου που είναι εγκατεστημένος ο ανελκυστήρας, αριθμός στάσεων, έτος εγκατάστασης, καθώς και στοιχεία του υπεύθυνου συντηρητή.

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας, κάθε ανελκυστήρας αποκτά Μοναδικό Κωδικό Αναγνώρισης (UUID), ο οποίος θα τον συνοδεύει σε κάθε μεταγενέστερη διαδικασία συντήρησης, ελέγχου, ασφάλισης ή μεταβίβασης ακινήτου.

Τελευταία άρθρα

Οριστική λύση για τις Εργατικές Κατοικίες Παλλήνης

Θετική ανταπόκριση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο αίτημα του Δήμου για άρση άδικων προστίμων.

7 λεπτά ago

Περιφέρεια Αττικής: Δύο σημαντικά αντιπλημμυρικά έργα 2,97 εκατ. ευρώ στον Άγιο Δημήτριο

Στην υλοποίηση δύο σημαντικών αντιπλημμυρικών παρεμβάσεων στον Δήμο Αγίου Δημητρίου προχωρά η Περιφέρεια Αττικής, μετά…

42 λεπτά ago

Εγκαίνια για το ανακαινισμένο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Σκύρου

Παρών και ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης.

1 ώρα ago

Ολοκληρώθηκαν οι ψεκασμοί σε 2.200 φρεάτια του Δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης

Ολοκληρώθηκε την Τρίτη 21 Ιουλίου η έκτακτη εφαρμογή προνυμφοκτονίας στο σύνολο των φρεατίων ομβρίων του…

1 ώρα ago

Δυτ. Ελλάδα: 2,37 εκ. ευρώ για την Προσχολική Εκπαίδευση & τα ΚΔΑΠ

Διασφαλίζεται η πρόσβαση οικογενειών της περιοχής σε ποιοτικές δομές φροντίδας και δημιουργικής απασχόλησης.

2 ώρες ago

Για πρώτη φορά δημοτικά πάρκινγκ στον Πύργο

Eπιλέγησαν πέντε χώροι σε κεντρικά σημεία, συνολικής χωρητικότητας 160 αυτοκινήτων.

2 ώρες ago