Σοβαρές ελλείψεις προσωπικού καταγράφονται στον τουριστικό τομέα της Χαλκιδικής, παρά την έναρξη της θερινής σεζόν. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, το 38% των τουριστικών επιχειρήσεων εξακολουθεί να αναζητά εργαζόμενους, ενώ επτά στις δέκα δυσκολεύονται σημαντικά να καλύψουν τις υφιστάμενες κενές θέσεις εργασίας.

Οι μεγαλύτερες ελλείψεις στη Χαλκιδική ανά κλάδο

Τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες ελλείψεις, με το 22,3% των επιχειρήσεων να αναζητά κυρίως ρεσεψιονίστ και καμαριέρες.

Στον χώρο της εστίασης, το 18,1% των επιχειρήσεων δηλώνει ελλείψεις σε σεφ και σερβιτόρους, ενώ σοβαρό πρόβλημα παρατηρείται και στις μεταφορές, με το 12,7% να αφορά αναζητήσεις για οδηγούς λεωφορείων και ταξί.

Το φαινόμενο, ωστόσο, δεν περιορίζεται στον τουριστικό κλάδο. Ελλείψεις καταγράφονται και σε άλλους τομείς της τοπικής οικονομίας:

  • Γεωργία και κτηνοτροφία: Έλλειμμα προσωπικού στο 22,3% των επιχειρήσεων.
  • Κατασκευαστικός τομέας: Το 16,4% των επιχειρήσεων αναζητά ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς και κτίστες.

Η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού δημιουργεί σημαντικές πιέσεις στην τοπική αγορά εργασίας και ενδέχεται να επηρεάσει την εύρυθμη λειτουργία της τουριστικής περιόδου στη Χαλκιδική, αλλά και την ευρύτερη αναπτυξιακή πορεία της περιοχής.

Η δίμηνη έρευνα «Βαρόμετρο της Οικονομίας της Χαλκιδικής» διενεργήθηκε από την εταιρεία Interview σε δείγμα 355 επιχειρήσεων. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το 75% των επιχειρηματιών του τουριστικού κλάδου αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες στην εύρεση κατάλληλου προσωπικού για τις τουριστικές επιχειρήσεις τους.

Πέντε στους δέκα επιχειρηματίες της Χαλκιδικής έχουν αναγκαστεί να εκτελέσουν οι ίδιοι εργασίες που προορίζονταν για τους υπαλλήλους τους. Το 20% το κάνει συχνά και το 32% σπάνια, γεγονός που επηρεάζει την ομαλή λειτουργία των επιχειρήσεων.

Προτεινόμενες λύσεις για την έλλειψη προσωπικού

Οι επιχειρηματίες της Χαλκιδικής προτείνουν συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος:

  • Μείωση των εργοδοτικών εισφορών (30,4%)
  • Αύξηση των μισθών (22,2%)
  • Βελτίωση συνθηκών εργασίας και διαμονής (17,8%)
  • Επιδοτούμενη κατάρτιση εργαζομένων (10,1%)
  • Σύνδεση εκπαιδευτικών φορέων με επιχειρήσεις (7,6%)

Οικονομική κατάσταση των τουριστικών επιχειρήσεων

Παρά τις προκλήσεις στην εύρεση προσωπικού, οι τουριστικές επιχειρήσεις της Χαλκιδικής παραμένουν αισιόδοξες. Το 92% των επιχειρηματιών κρίνει την οικονομική κατάσταση της επιχείρησής του ως καλή ή ικανοποιητική. Εννέα στους δέκα αναμένουν σταθερά ή βελτιωμένα οικονομικά αποτελέσματα για το επόμενο διάστημα.

Επτά στις δέκα τουριστικές επιχειρήσεις δηλώνουν αυξημένο ή σταθερό τζίρο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα. Ωστόσο, ο δείκτης οικονομικής συγκυρίας παρουσιάζει μικρή πτώση 0,7 μονάδων σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, γεγονός που αποδίδεται κυρίως στο πρόβλημα έλλειψης προσωπικού.

Η κατάσταση στη Χαλκιδική αντικατοπτρίζει το γενικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο τουριστικός κλάδος στην Ελλάδα. Οι τουριστικές επιχειρήσεις καλούνται να βρουν άμεσες λύσεις για να διασφαλίσουν την ομαλή λειτουργία τους κατά τη διάρκεια της κρίσιμης θερινής περιόδου.