Τρ. Μάι 7th, 2024

Στις 21:00 την Κυριακή θα ξέρουμε τον νικητή των εκλογών

Στις 21:00 της Κυριακής 25 Ιουνίου, μόλις δυο ώρες αφού κλείσουν οι κάλπες θα γνωρίζουμε τα ποσοστά και τις έδρες των κομμάτων, τους βουλευτές που εκλέγονται, καθώς και το μέγεθος της κοινοβουλευτικής αυτοδυναμίας της Ν.Δ.

Τα αποτελέσματα αναμένεται να βγουν νωρίτερα από ότι την 21 Μαΐου, μέσω των συσκευών SRT με τις οποίες είναι εφοδιασμένοι όλοι οι δικαστικοί αντιπρόσωποι.

Η ψηφοφορία θα διαρκέσει 12 ώρες, από τις 7 π.μ ως τις 7 μ.μ, στα ίδια τμήματα που είχαν ψηφίσει οι εκλογείς την 21 η Μαΐου.  Ελάχιστες αλλαγές θα γίνουν σε 30 εκλογικά τμήματα που χρησιμοποιούνται ως εξεταστικά κέντρα στα ειδικά μαθήματα.

Τι αλλάζει

Οι εκλογές της 25 ης Ιουνίου θα διεξαχθούν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής που δίνει στο πρώτο κόμμα μέχρι και 50 έδρες επιπλέον με ποσοστό 40% και άνω, από όσες έδρες θα κέρδιζε με το προηγούμενο σύστημα της απλής αναλογικής.

Ισχύει επίσης το όριο του 3% για την είσοδο ενός κόμματος στην Βουλή, όπως και την προηγούμενη φορά. Σε αυτές τις εκλογές οι ψηφοφόροι δεν χρειάζεται να βάλλουν σταυρό προτίμησης. Η σειρά εκλογής των βουλευτών στα ψηφοδέλτια, έχει καθοριστεί από την ηγεσία κάθε κόμματος. Με αυτή την σειρά καταλαμβάνονται οι έδρες που εκλέγει κάθε κόμμα σε κάθε εκλογική περιφέρεια. Αν κατά λάθος μπει σταυρός, είναι στην κρίση του δικαστικού αντιπροσώπου να το ακυρώσει ή όχι.

Για να αποφευχθούν τυχόν λάθη με την σταυροδότηση δεν θα υπάρχει στυλό μέσα στο παραβάν. Δεν ισχύουν τα ψηφοδέλτια των προηγούμενων εκλογών. Αν βρεθούν στην κάλπη είναι άκυρα. Οι εκλογές της 25ης Ιουνίου θα διεξαχθούν με νέα ψηφοδέλτια που θα τυπωθούν όπως ορίζει ο εκλογικός νόμος.

Την ημέρα της ψηφοφορίας οι εκλογείς πρέπει να προσέλθουν για να ψηφίσουν με την ταυτότητά τους ενώπιον της εφορευτικής επιτροπής, η οποία θα τους δίνει τα ψηφοδέλτια, αφού επιβεβαιώσει τα στοιχεία τους. Αν δεν υπάρχει αστυνομική ταυτότητα, γίνεται δεκτή σχετική προσωρινή βεβαίωση της Αστυνομικής Αρχής, το διαβατήριο, το δίπλωμα οδήγησης ή το ασφαλιστικό βιβλιάριο όλων των Ταμείων. Αποδεκτά είναι ακόμα και «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας.

Ετεροδημότες

Οι ετεροδημότες θα ψηφίσουν με βάση τους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους που ψήφισαν και την 21 η Μαΐου, αυξήθηκαν κατά 30.000 και μπορούν να πληροφορηθούν το εκλογικό τμήμα που ψηφίζουν από την εφαρμογή του ΥΠ.ΕΣ «Μάθε που ψηφίζεις» https://mpp.ypes.gov.gr/#/.

Έλληνες του Εξωτερικού

Το Σάββατο 24 Ιουνίου ψηφίζουν οι 25.610 Έλληνες που κατοικούν μόνιμα ή προσωρινά στο εξωτερικό, σε 102 εκλογικά τμήματα, αριθμός που είναι κατά 3.000 αυξημένος σε σχέση με την εκλογική αναμέτρηση του Μαΐου. Όσοι ψήφισαν στο εξωτερικό την 21 η Μαΐου και δεν έκαναν αναστολή της εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους μέχρις τις 26 Μαΐου, δεν μπορούν να ψηφίσουν στον Δήμο βασικής εγγραφής, αλλά μόνο στο εκλογικό τμήμα του εξωτερικού που είναι εγγεγραμμένοι.

Περικλής Καπετανόπουλος