Τρ. Μάι 7th, 2024

Αύριο στις 21:00 το debate των πολιτικών αρχηγών από την ΕΡΤ

του Περικλή Καπετανόπουλου

Για δεύτερη φορά, σε διάστημα λιγότερο των 40 ημερών, οι πολιτικοί αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων θα συμμετάσχουν σε νέα τηλεοπτική αναμέτρηση Την τηλεμαχία θα μεταδοθεί αύριο στις 21:00 από την ΕΡΤ σε πανελλαδικό δίκτυο.

Δεν θα συμμετάσχει, σε αντίθεση με την προηγούμενη τηλεμαχία της 10ης Μαΐου, ο Γ. Βαρουφάκης διότι το ΜέΡΑ25 δεν μπόρεσε να συγκεντρώσει το 3%των εγκύρων ψηφοδελτίων και να εισέλθει στη Βουλή.

Οι πέντε πολιτικοί αρχηγοί που θα αναμετρηθούν στο debate είναι: ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας και ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος.

Την τηλεμαχία θα συντονίσει, όπως και στις 10 Μαΐου, ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Γιώργος Κουβαράς. Στο πάνελ θα είναι οι δημοσιογράφοι, Μάρα Ζαχαρέα (STAR), Σία Κοσιώνη (ΣΚΑΪ), Γιώργος Παπαδάκης (ΑΝΤ1), Αντώνης Σρόιτερ (ALPHA), Παναγιώτης Στάθης (OPEN) και Ράνια Τζίμα (MEGA).

Οι αλλαγές που θα γίνουν στην τηλεμαχία, σε σχέση με εκείνη της 10ης Μαΐου, είναι δύο, και έγιναν με αίτημα των δημοσιογράφων, που υιοθέτησε η Διακομματική Επιτροπή Εκλογών.

-Επειδή οι δημοσιογράφοι είναι έξη και οι πολιτικοί αρχηγοί πέντε, αποφασίστηκε όποιος δημοσιογράφος δεν κάνει θεματική ερώτηση να απευθύνει ελεύθερο ερώτημα και η σειρά των ερωτώντων θα καθοριστεί κατόπιν κλήρωσης που θα διενεργήσουν οι συμμετέχοντες δημοσιογράφοι.

-Ο ερωτών δημοσιογράφος να μπορεί να θέσει μία επιπλέον διευκρινιστική ερώτηση προς έναν πολιτικό αρχηγό εντός της θεματολογίας που συζητείται κάθε φορά. Η διευκρινιστική ερώτηση θα προηγείται χρονικά της ερώτησης ελεύθερης θεματολογίας.

Υπενθυμίζεται ότι η θεματολογία θα περιλαμβάνει τις ακόλουθες ενότητες:

-1η Θεματική Ενότητα: Οικονομία – Ανάπτυξη – Απασχόληση

-2η Θεματική Ενότητα: Εξωτερική Πολιτική – Αμυνα

-3η Θεματική Ενότητα: Κράτος – Θεσμοί – Διαφάνεια

-4η Θεματική Ενότητα: Υγεία – Παιδεία – Κοινωνικό Κράτος

-5η Θεματική Ενότητα: Περιβάλλον – Ενέργεια

-6η Θεματική Ενότητα: Νέα Γενιά

Μετά την ολοκλήρωση των ερωτήσεων επί των θεματικών ενοτήτων οι αρχηγοί των κομμάτων θα έχουν την δυνατότητα να έχουν μια σύντομη καταληκτική τοποθέτηση.