Τρ. Απρ 23rd, 2024

Μεγάλο προβάδισμα της ΝΔ και αυτοδυναμία δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας στην παρούσα χρονική στιγμή, τουλάχιστον όπως καταγράφεται στις δύο δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας την Πέμπτη. Τόσο η Pulse για τον Σκάι, όσο και η MRB για το Star, δείχνουν ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μπορεί να πετύχει μια μεγάλη νίκη στις 7 Ιουλίου που θα της επιτρέψει να κυβερνήσει χωρίς να έχει την ανάγκη συνεργασιών με άλλα κόμματα.

Είναι κάτι άλλωστε στο οποίο ποντάρει και η αγορά ενώ ρεπορτάζ του Bloomberg μετέφερε ακριβώς αυτό το κλίμα από το εξωτερικό. Οτι δηλαδή οι αγορές περιμένουν μια μεγάλη νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στη δημοσκόπηση της Pulse υπάρχουν δύο σενάρια, με εξακομματική και με επτακομματική Βουλή και με διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ στις 8,5 μονάδες με αναγωγή. Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφο με αναγωγή επί των εγκύρων η διαφορά είναι στις 8,5 μονάδες (34,5% με 26%) με το ΚΙΝΑΛ να πηγαίνει στο 7%, το ΚΚΕ στο 5,5% και την Χρυσή Αυγή στο 5%

1. Σε εξακομματική βουλή με αυτά τα ποσοστά η ΝΔ παίρνει 156 έδρες και καθαρή αυτοδυναμία, ο ΣΥΡΙΖΑ 80 βουλευτές, το ΚΙΝΑΛ 21, το ΚΚΕ, 17, η Χρυσή Αυγή 15 και 11 ο Βαρουφάκης.

2. Στο δεύτερο σενάριο με 7κομματική βουλή η ΝΔ παίρνει 152 έδρες, οριακή πλειοψηφία, ο ΣΥΡΙΖΑ 77 και το ΚΙΝΑΛ 21 έδρες.

Αυτοδυναμία και στην MRB
Η αυτοδυναμία του κόμματος του Κυριάκου Μητσοτάκη παγιώνεται τόσο σε σενάριο με εξακομματική Βουλή όσο και σε σενάριο με επτακομματική Βουλή και στη δημοσκόπηση της MRB για το Star.

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση, στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 31,3% έναντι 23,7% του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή διαφορά 7,6%, Τρίτο κόμμα το ΚΙΝΑΛ με 6,2%. Ακολουθεί το ΚΚΕ με 5,1% και η Χρυσή Αυγή με 4,6%.

Το ΜέΡΑ25 φαίνεται να μπαίνει στη Βουλή με 3,4%, ενώ η Ελληνική Λύση μένει εκτός με 2,5%. Η αδιευκρίνιστη ψήφος φτάνει το 15,3%.

Στο σενάριο της εξακομματικής Βουλής η ΝΔ παίρνει 156 έδρες, έναντι 80 του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο σενάριο της επτακομματικής Βουλής η ΝΔ συγκεντρώνει 152 έδρες, 77 ο ΣΥΡΙΖΑ, 20 το ΚΙΝΑΛ, 17 το ΚΚΕ, 15 η ΧΑ και 11 η ΜέΡΑ25. Σε αυτό το σενάριο, το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου είναι εντός Βουλής με 8 έδρες