Πα. Απρ 19th, 2024

Στις κάλπες οι πολίτες για τον β΄ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών

Σε έντονα φορτισμένο πολιτικό κλίμα και με φόντο τις εθνικές εκλογές διεξάγεται σήμερα ο β’ γύρος των Αυτοδιοικητικών εκλογών.

Σήμερα έχουν στηθεί κάλπες για τον δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών σε 7 από τις 13 συνολικά περιφέρειες, και για τις δημοτικές εκλογές σε 229 από τους 332 δήμους της χώρας. Αυτό σημαίνει ότι είναι ανοιχτά 27.659 εκλογικά τμήματα- από 39.063 την περασμένη Κυριακή- δηλαδή το 71% του συνόλου, ενώ οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι σήμερα αντιστοιχούν στο 80% του συνόλου.

Με δεδομένο ότι η διαδικασία στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών είναι πιο εύκολη- επειδή δεν γίνεται σταυροδοσία και υπάρχουν δύο συνδυασμοί- θα υπάρξει πολύ σύντομα ροή των αποτελεσμάτων, αλλά και τα τελικά αποτελέσματα, σημείωσε ακόμη ο κ. Πουλάκης.

Από τις 7 το πρωί μέχρι τις 7 το απόγευμα οι πολίτες θα προσέρχονται στις κάλπες για να εκλέξουν τους εκπροσώπους τους στις τοπικές διοικήσεις.

Οι εκλογείς ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα επιδεικνύοντας την αστυνομική τους ταυτότητα ή το διαβατήριο.

Οι κάλπες θα κλείσουν στις 7 το απόγευμα και αμέσως μετά θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα από το exit poll για την Περιφέρεια Αττικής, τον Δήμο Αθηναίων και τις

Η πρώτη εκτίμηση για τα αποτελέσματα αναμένεται στις 10 το βράδυ.

Πώς ψηφίζουμε

Στα ίδια εκλογικά τμήματα που χρησιμοποιήθηκαν στην πρώτη ψηφοφορία θα διεξαχθούν οι επαναληπτικές εκλογές αυτής της Κυριακής για περιφέρειες και δήμους, όπως προβλέπεται σε εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Εσωτερικών.

Παράλληλα, η σχετική εγκύκλιος αναφέρει ότι η ψηφοφορία θα διεξαχθεί με τις ίδιες εφορευτικές επιτροπές, τους ίδιους δικαστικούς αντιπροσώπους και τους ίδιους εφόρους αντιπροσώπων της δικαστικής αρχής.

Αυτή την Κυριακή η ψηφοφορία αφορά μόνο σε περιφερειάρχες και δημάρχους, με αποτέλεσμα να μην απαιτείται σταυρός προτίμησης σε υποψήφιους συμβούλους, ωστόσο αν βρεθούν εντός της κάλπης ψηφοδέλτια με σταυρούς προτίμησης, αυτά δεν θα προσμετρηθούν ως άκυρα.

Υπενθυμίζεται ότι η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται µόνο ανάµεσα στους υποψηφίους περιφερειάρχες ή τους υποψήφιους δημάρχους των δύο συνδυασμών που συγκέντρωσαν τις περισσότερες ψήφους την περασμένη Κυριακή.

Οι συνδυασµοί που θα συμμετάσχουν στην επαναληπτική ψηφοφορία οφείλουν, µέσω του οικείου αντιπεριφερειάρχη, να παραδώσουν έγκαιρα τον απαραίτητο αριθµό ψηφοδελτίων στον οικείο δήµαρχο.

Όµοιο εκλογικό υλικό µε αυτό που χρησιμοποιήθηκε στην πρώτη ψηφοφορία, θα χρησιμοποιηθεί και στην επαναληπτική, µε εξαίρεση το βιβλίο διαλογής ψήφων προτίμησης υπέρ των υποψηφίων των συνδυασμών, το οποίο δεν χρειάζεται να συμπληρωθεί.