Πα. Απρ 19th, 2024

Διευκρινίσεις ΕΣΡ για την προβολή των υποψηφίων εν όψει επαναληπτικών εκλογών

ε το βλέμμα στραμμένο στις κάλπες των επαναληπτικών εκλογών για την Αυτοδιοίκηση βρίσκονται 7 ζευγάρια «μονομάχων» στις Περιφέρειες και 228 ζευγάρια στους Δήμους της χώρας. Η μάχη προμηνύεται σκληρή για το ποιος θα καθίσει στο τιμόνι των ΟΤΑ με τους υποψηφίους να εντείνουν τις προεκλογικές εμφανίσεις τους.

Τι ισχύει όμως για τις εμφανίσεις τους στους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς μέχρι τις επαναληπτικές εκλογές;

Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης φρόντισε να απαντήσει λεπτομερώς στα ερωτήματα που έχουν θέσει οι ίδιοι οι υποψήφιοι.

«Το Βήμα» παρουσιάζει τις ερωτήσεις που σχετίζονται με την προβολή τους στο διάστημα πριν από τις επαναληπτικές εκλογές.

Στην περίπτωση διεξαγωγής επαναληπτικών εκλογών, κατά την εβδομάδα που μεσολαβεί μεταξύ των δύο εκλογών, πέρα από τις οργανωμένες συζητήσεις, χωρίς περιορισμό αριθμού εμφανίσεων, στις οποίες θα καλούνται και οι δύο επικεφαλής των συνδυασμών που συμμετέχουν, επιτρέπεται απεριόριστος αριθμός μεμονωμένων εμφανίσεων των επικεφαλής των δύο συνδυασμών που μετέχουν στις επαναληπτικές εκλογές, υπό την προϋπόθεση ότι η παρουσίαση των υποψηφίων είναι ισότιμη και ο διατιθέμενος χρόνος είναι ίσος για τους δύο επικρατέστερους υποψήφιους συνδυασμούς;

Σύμφωνα με το άρθρο 6 παρ. 2 β, περ. v. εδ. γ του Ν. 3870/2010, σχετικά με τη συμμετοχή των επικεφαλής συνδυασμών σε οργανωμένες συζητήσεις χωρίς περιορισμό εμφανίσεων ισχύει ότι: «Σε περίπτωση επαναληπτικής εκλογής καλούνται υποχρεωτικά οι επικεφαλής των συνδυασμών που συμμετέχουν». Πέραν τούτου, δεν γίνεται στον νόμο κάποια άλλη αναφορά ειδικά για τις επαναληπτικές εκλογές, για αυτό και θεωρούμε ότι ισχύουν οι ίδιες ρυθμίσεις ως προς τον αριθμό εμφανίσεων των επικεφαλής των συνδυασμών και τις λοιπές ρυθμίσεις της πιο πάνω διάταξης. Επισημαίνεται, προσθέτως, ότι στο πλαίσιο τήρησης της αρχής της αναλογικής ισότητας η παρουσίαση των υποψηφίων και ο διατιθέμενος σε αυτούς χρόνος θα πρέπει να είναι ισότιμοι.

Παρακαλώ ενημερώστε μας άμεσα τι ισχύει με τις εμφανίσεις των υποψήφιων δημάρχων και περιφερειαρχών εν όψει του δεύτερου γύρου των εκλογών. Σήμερα Δευτέρα (27.05.2019) μπορούμε να προβάλουμε τις χθεσινές τους δηλώσεις – πανηγυρισμούς από τα εκλογικά;

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, ως εμφανίσεις θεωρούνται «οι προσωπικές συνεντεύξεις των ανωτέρω υποψηφίων, η συμμετοχή τους σε οργανωμένες συζητήσεις, περιλαμβανομένων και αυτών που εντάσσονται στα δελτία ειδήσεων, καθώς και η κάλυψη, κατόπιν αιτήματός τους της προεκλογικής τους δραστηριότητας». Ο Νόμος 3870/2010 δεν προβλέπει ειδική ρύθμιση ως προς τις εμφανίσεις των υποψηφίων για το χρονικό διάστημα μέχρι τη διεξαγωγή του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών. Γι’ αυτό και θεωρούμε ότι ισχύουν οι ρυθμίσεις του άρθρου 6 παρ. 2 β του Ν. 3870/2010. Επομένως, η συμμετοχή των υποψηφίων σε οργανωμένες συζητήσεις κατά το χρονικό διάστημα μέχρι την επαναληπτική εκλογή τους είναι απεριόριστη. Αντίθετα, οι προσωπικές συνεντεύξεις των ανωτέρω υποψηφίων, καθώς και η κάλυψη, κατόπιν αιτήματός τους της προεκλογικής τους δραστηριότητας, υπόκεινται στους περιορισμούς που αφορούν την προεκλογική περίοδο και άρα ισχύουν τα εξής: i Σε κάθε ραδιοφωνικό ή τηλεοπτικό σταθμό εθνικής εμβέλειας επιτρέπεται η εμφάνιση 2 φορές. ii. Σε κάθε ραδιοφωνικό ή τηλεοπτικό σταθμό τοπικής ή περιφερειακής εμβέλειας, επιτρέπεται η εμφάνιση 1 φορά. Φρονούμε ότι μετά την ημέρα των εκλογών είναι δυνατή η μετάδοση των δηλώσεων και πανηγυρισμών τής 26.5.2019 των υποψηφίων (χωρίς να θεωρούνται εμφανίσεις), αρκεί να μη γίνεται σε καταστρατήγηση των σχετικών ρυθμίσεων.

Την εβδομάδα που διανύουμε έως την Παρασκευή 30 Μαΐου για ποιους ισχύουν οι περιορισμοί εμφανίσεων; Συγκεκριμένα: υποψήφιους περιφερειάρχες και δημάρχους που συμμετέχουν στις επαναληπτικές. Περιφερειακούς και δημοτικούς συμβούλους που ανήκουν στις παρατάξεις που πάνε στον δεύτερο γύρο είτε εκλέγονται βάσει σταυροδοσίας, είτε όχι. Υποψήφιοι περιφερειάρχες/δήμαρχοι και σύμβουλοι παρατάξεων που δεν συνεχίζουν στον δεύτερο γύρο.

Οι περιορισμοί εμφανίσεων ισχύουν για τους υποψήφιους δημάρχους και περιφερειάρχες που συμμετέχουν στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, αλλά και για όσα από τα πρόσωπα που αναφέρονται στην ερώτηση ενεργούν υπέρ ή για λογαριασμό των υποψηφίων του δεύτερου γύρου.