Πε. Απρ 18th, 2024

Αυτοδιοικητικές εκλογές 2019: Η «γαλάζια» διάσπαση στη Χαλκίδα και ο ρόλος του Θανάση Ζεμπίλη

Μπορεί ο Θανάσης Ζεµπίλης να πήρε την απόφαση να µη συµµετάσχει στις επικείµενες δηµοτικές εκλογές, ωστόσο αποτελεί τον αφανή πρωταγωνιστή της προεκλογικής κούρσας για τον ∆ήµο Χαλκιδέων.

Ο λόγος; Ολα δείχνουν ότι στον δήµο οδεύουµε σε µια «µονοµαχία γαλάζιων» και αναµένεται η τοποθέτηση του πρώην δηµάρχου, ο οποίος στις προηγούµενες δηµοτικές εκλογές είχε υποστηριχθεί από το κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης.

Από το «γαλάζιο» στρατόπεδο έχουν προκύψει οι υποψηφιότητες της δικηγόρου και δηµοτικής συµβούλου Ελενας Βάκα και του πρώην αντιδηµάρχου Βασίλη Καθαροσπόρη, οι οποίοι φαίνονται ως το επικρατέστερο δίδυµο για τον δεύτερο γύρο. Μολονότι η κεντρική απόφαση της Πειραιώς είναι να µη δοθεί επίσηµο χρίσµα σε κάποιον υποψήφιο δήµαρχο, η ΝΟ∆Ε Εύβοιας έχει εκφράσει διά στόµατος του προέδρου της στήριξη στην υποψηφιότητα Βάκα, στην οποία εναποθέτει τις ελπίδες της για ανάκτηση του δήµου.

Βέβαια, η εν λόγω ανακοίνωση προκάλεσε «εµφύλιο πόλεµο» στη «γαλάζια» Νοµαρχιακή, καθώς µια µερίδα στελεχών έχει ταχθεί από νωρίς στο πλευρό του Βασίλη Καθαροσπόρη. Ετσι, µεγάλο ζήτηµα στον ∆ήµο Χαλκιδέων αποτελεί η οµάδα του Θανάση Ζεµπίλη, για την οποία έγινε «σφαγή» ανάµεσα στους υποψήφιους δηµάρχους καθ’ όλη την προεκλογική περίοδο.

Νικήτρια από αυτή τη µάχη βγήκε η Ελενα Βάκα, η οποία κατάφερε να συσπειρώσει γύρω της µεγάλο µέρος της δηµοτικής παράταξης του πρώην δηµάρχου. Από την άλλη πλευρά, ο προερχόµενος από το ΚΙΝ.ΑΛ. δήµαρχος Χρήστος Παγώνης διεκδικεί την επανεκλογή του έχοντας υποστεί αναπόφευκτη φθορά από τη δηµαρχιακή πενταετία και έχοντας χάσει µεγάλο µέρος της δυναµικής του συγκριτικά µε τις δηµοτικές εκλογές του 2014.

Παράλληλα, η συµπόρευση µε τον «γαλάζιο» Γιάννη Μπάκα όχι µόνο δεν του βγήκε, αλλά προκάλεσε δυσαρέσκεια και αποχωρήσεις εκ των κορυφαίων της παράταξής του. Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει την αµιγώς κοµµατική υποψηφιότητα του πολιτικού µηχανικού Τάσου Καλαθέρη, ενώ το ΚΚΕ κατεβάζει τον 42χρονο Γιάννη Τζαβάρα, που ανήκει στη νέα γενιά του Περισσού. Υποψήφια είναι επίσης η µαχητική Ελένη Μιτζιφίρη