ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ

Δημοσκόπηση Prorata: Ανοίγει η ψαλίδα – Στις 13 μονάδες η διαφορά

Ισχυρό προβάδισμα 13 ποσοστιαίων μονάδων στην εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος καταγράφει η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, τέσσερις ημέρες πριν τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, σύμφωνα με τη μεγάλη δημοσκόπηση της Prorata που διενεργήθηκε για το newpost.gr. Η διαφορά διευρύνεται κατά δύο μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας.

Σύμφωνα με την Prorata, η ΝΔ καταγράφει εξαιρετικά μεγάλες πιθανότητες να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία, ενώ την είσοδό τους στη Βουλή δείχνουν να εξασφαλίζουν το ΜΕΡΑ25 και η Ελληνική Λύση.

Συγκεκριμένα, στην εκτίμηση δείχνει να προκύπτει επτακομματική Βουλή και τα κόμματα λαμβάνουν τα εξής ποσοστά: ΝΔ 39,5%, ΣΥΡΙΖΑ 26,5%, ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ 7%, ΚΚΕ 5,5%, Χ.Α. 3,6%, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 3,2%, ΜΕΡΑ25 3,2%, ενώ τα λοιπά κόμματα λαμβάνουν 11,5%.

Επίσης, καταγράφεται οριακή αύξηση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ συγκριτικά με τις ευρωπαϊκές εκλογές και σημαντική μείωση σε σχέση με τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές.

Στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ παίρνει 36% και ο ΣΥΡΙΖΑ 24%. Η διαφορά αυτή, εμφανίζεται διευρυμένη κατά μία ποσοστιαία μονάδα σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση της Prorata, που είχε δημοσιευτεί στις 22 Ιουνίου, όπου η ΝΔ συγκέντρωνε 35% και ο ΣΥΡΙΖΑ 24%.

Τα ποσοστά που συγκεντρώνουν τα κόμματα στην πρόθεση ψήφου έχουν ως εξής: ΝΔ 36%, ΣΥΡΙΖΑ 24%, ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ 6%, ΚΚΕ 5%, Χ.Α. 3,5%, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 3%, ΜΕΡΑ25 3%, ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 1%. Στη συγκεκριμένη μέτρηση τα άλλα κόμματα συγκεντρώνουν 7%, ενώ η αποχή, το άκυρο και το λευκό 3,5%.

Στην ερώτηση αν θα προτιμούσατε να σχηματιστεί αυτοδύναμη ή συμμαχική κυβέρνηση μετά τις εκλογές, το 47% απαντά ότι θα προτιμούσε μια αυτοδύναμη κυβέρνηση, ενώ το 44% είναι υπέρ μιας συμμαχικής κυβέρνησης.

Τελευταία άρθρα

Δήμος Βιάννου: Καλύπτει από το 2027 τα ενοίκια εκπαιδευτικών που επιλέγουν να μείνουν στην περιοχή

Σε μία ουσιαστική παρέμβαση για την αντιμετώπιση του προβλήματος στέγασης εκπαιδευτικών και άλλων δημοσίων υπαλλήλων…

8 ώρες ago

Παρέμβαση Κολιάδη για την παραλία Τσαμπίκα μετά τις καταγγελίες για εργασίες

Άμεση παρέμβαση για την κατάσταση που είχε δημιουργηθεί στην παραλία Τσαμπίκα πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Ρόδου…

8 ώρες ago

Δυτική Μακεδονία: Νέα τουριστική ταυτότητα με ψηφιακή πύλη, AI και στόχο τον τουρισμό τεσσάρων εποχών

Σε μια νέα φάση οργανωμένης τουριστικής προβολής επιχειρεί να περάσει η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, παρουσιάζοντας…

8 ώρες ago

Καλαμάτα: Εγκαινιάστηκε η αναβαθμισμένη κεντρική παιδική χαρά στο αναψυκτήριο

Στην παράδοση μιας ακόμη αναβαθμισμένης υποδομής για παιδιά και οικογένειες προχώρησε ο Δήμος Καλαμάτας, με…

9 ώρες ago

Αγία Παρασκευή: Πλήθος κόσμου στη δεύτερη μέρα της «Πόλης Πολιτισμού 2026» – Αφιέρωμα στον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα

Με μεγάλη συμμετοχή πολιτών συνεχίστηκαν για δεύτερη ημέρα οι εκδηλώσεις της «Πόλης Πολιτισμού 2026» στην…

9 ώρες ago

Καιρός: Αφρικανική σκόνη, θερμοκρασίες έως 37 βαθμούς και «Red Code» για πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς

Ιδιαίτερα επιβαρυμένες καιρικές συνθήκες διαμορφώνονται σήμερα, Κυριακή 30 Αυγούστου 2026, σε αρκετές περιοχές της χώρας,…

10 ώρες ago