Τρ. Απρ 16th, 2024

Μεγάλη νίκη της Νέας Δημοκρατίας δείχνουν τρεις νέες δημοσκοπήσεις

Άνετη φαίνεται πως θα είναι η επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας στις επερχόμενες ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου σύμφωνα με τρεις διαφορετικές δημοσκοπήσεις.

Μάλιστα οι συγκεκριμένες δημοσκοπήσεις αποκτούν μεγαλύτερο ενδιαφέρον εάν ληφθεί υπ’ όψιν το γεγονός ότι οι προεκλογικές εξαγγελίες της κυβέρνησης Τσίπρα δεν πείθουν τους πολίτες πως δεν είναι μέτρα που θεσπίστηκαν ενόψει εκλογών αφού η διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ με τη Νέα Δημοκρατία φαίνεται πως διατηρείται σε υψηλά επίπεδα.

Πιο συγκεκριμένα, νίκη της Νέας Δημοκρατίας με διαφορά που μπορεί να φτάσει ακόμα και τις 12 μονάδες «βλέπει» η γνωστή εταιρία Public Issue. Αυτό εκτιμά ο Γιάννης Μαυρής, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας ερευνών και ο Γιώργος Συμεωνίδης, αναλυτής στατιστικών υποδειγμάτων της Public Issue.

Τα βασικά συμπεράσματα της έρευνάς τους όπως τα καταγράφουν σε κοινό τους άρθρο είναι τα εξής:

1) Τα ποσοστά των δύο σημερινών μεγαλύτερων κομμάτων (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ) στις ευρωεκλογές, αναμένεται να είναι αισθητά χαμηλότερα, από τα αντίστοιχα που θα κέρδιζαν, αν διεξάγονταν βουλευτικές εκλογές. Το συμπέρασμα αυτό συνάδει με τα ιστορικά δεδομένα του συνόλου των προηγούμενων ευρωεκλογών. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές του Ιανουαρίου 2015, ο ΣΥΡΙΖΑ αύξησε το εκλογικό του ποσοστό κατά 9,8% και η ΝΔ κατά 5%, σε σχέση με τις ευρωεκλογές του 2014, που είχαν προηγηθεί κατά 8 μήνες.

2) Στις προσεχείς ευρωεκλογές, η ΝΔ είναι αρκετά πιθανό να υπερβεί το 30% και ο ΣΥΡΙΖΑ το 20%, ενώ η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ να προσεγγίσει τα ιστορικά υψηλότερα, μέχρι σήμερα, καταγεγραμμένα επίπεδα της ψαλίδας πρώτου/δεύτερου κόμματος, σε ευρωεκλογές.

3) Η αναμενόμενη ευρωεκλογική διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ υπολείπεται, κατά 2%-5%, της εκτιμώμενης -σήμερα- διαφοράς στη βουλευτική επιρροή τους. Συνεπώς, η διαφορά που θα καταγραφεί στις ευρωεκλογές είναι λάθος να συγκριθεί με τη διαφορά που καταγράφουν δημοσκοπήσεις για τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές.

Σύμφωνα με το Γιάννη Μαυρή και το Γιώργο Συμεωνίδη, το ποσοστό της ΝΔ αναμένεται να κυμανθεί στις ευρωεκλογές, από 30% έως 35% και του ΣΥΡΙΖΑ από 18% έως 24%.

«Αξίζει να σημειωθεί, ότι σε όλες τις προηγούμενες ευρωεκλογές η ΝΔ σημείωσε ποσοστό άνω του 30%, με εξαίρεση την αναμέτρηση του 2014 (Πίνακας 1). Όμως, το πολιτικό κλίμα εκείνης της περιόδου ήταν πολύ διαφορετικό από το σημερινό. Υπενθυμίζεται, ότι η ΝΔ κατάφερε να κερδίσει μόλις το 27,8% του εκλογικού σώματος, στις βουλευτικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν τον Ιανουάριο του 2015, ποσοστό πολύ χαμηλότερο από εκείνο που καταγράφει σήμερα στη διευκρινισμένη ψήφο όλων των άξιων λόγου δημοσκοπήσεων», σημειώνει η ανάλυση των ερευνητών.

Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να αναστρέψει μια τέτοια διαφορά μέχρι τις εθνικές εκλογές; «Σύμφωνα με τα ιστορικά δεδομένα, από τις τέσσερις περιπτώσεις (1984, 1999, 2009, 2014), που οι ευρωεκλογές διεξήχθησαν κατά το αμέσως προηγούμενο –των αντίστοιχων εθνικών αναμετρήσεων– έτος, στις τρεις από αυτές, ο νικητής των ευρωεκλογών κέρδισε και τις μετέπειτα βουλευτικές εκλογές. Μοναδική εξαίρεση αποτελούν οι βουλευτικές του 2000, οι οποίες καθορίσθηκαν, σε μεγάλο βαθμό, από την –μοναδική και ανεπανάληπτη- άνοδο του ελληνικού χρηματιστηρίου», σημειώνουν τα κορυφαία στελέχη της Public Issue.

Η δεύτερη δημοσκόπηση διεξήχθη από την εταιρία MARC και η διαφορά στις ερχόμενες ευρωεκλογές αγγίζει τις 8 μονάδες για τα δυο κόμματα. Και στη δημοσκόπηση της MARC, πάντως οι πολίτες δεν φαίνεται να πείστηκαν από τις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα.

Ειδικότερα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές καταγράφει προβάδισμα 7,6 ποσοστιαίων μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικότερα, η ΝΔ συγκεντρώνει 29,3%, ο ΣΥΡΙΖΑ 21,7%, το Κίνημα Αλλαγής 6,3%, η Χρυσή Αυγή 6%, το ΚΚΕ 5,1%, η Ελληνική Λύση 2,2%, η Ένωση Κεντρώων 2%, η Λαϊκή Ενότητα 1,3%, το ΜεΡΑ 25 και το Ποτάμι από 1,2%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 1,1%, και οι Οικολόγοι Πράσινοι και η Δημιουργία Ξανά από 1%. Άλλο κόμμα επιλέγει το 4,3%, στο 4,3% το άκυρο/λευκό. Στο 12% οι αναποφάσιστοι.

 

Τα ποσοστά των κομμάτων καθορίζονται ως εξής:

 

ΝΔ: 30,6%

ΣΥΡΙΖΑ 22,6%

ΚΙΝΑΛ: 6,6%

Χρυσή Αυγή: 6,2%

ΚΚΕ: 5,3%

Ελληνική Λύση: 2,3%

Ένωση Κεντρώων 2,1%

Λαϊκή Ενότητα: 1,4%

ΜεΡΑ 25: 1,3%

Το Ποτάμι: 1,2%

ΑΝΕΛ: 1,1%

Οικολόγοι Πράσινοι: 1,1%

Δημιουργία Ξανά: 1,1%

Τέλος και η εταιρία Interview που διεξήγαγε δημοσκόπηση για λογαριασμό του Βεργίνα Tv, αποτυπώνει μια διαφορά της τλαξης των 8,8 μονάδων ανάμεσα στα δυο κόμματα.

Στην εκπομπή του Στέργιου Καλόγηρου και της Φένιας Κλιάτση «ΣΧΟΛΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ» στις 15 Μαϊου στις 20.35, για πρώτη φορά αναλύθηκαν οι απαντήσεις των ερωτηθέντων στα κρίσιμα θέματα των προεκλογικών μέτρων της Κυβέρνησης , της πρότασης μομφής που κατατέθηκε από τη ΝΔ κατά του αναπληρωτή Υπουργού Υγείας κ Πολάκη, αλλά και των διακοπών του Πρωθυπουργού με το εφοπλιστικό σκάφος.

Δεν επηρεάζονται από την παροχολογία

Σύμφωνα με τα ευρήματα της πανελλαδικής δημοσκόπησης που πραγματοποιήθηκε από τις 10 έως και τις 14 Μαϊου

• Το 68% των ερωτηθέντων απαντούν πώς «τα μέτρα που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός δεν θα επηρεάσουν την απόφασή τους για το κόμμα που θα ψηφίσουν στις ευρωεκλογές».