Πε. Μαρ 28th, 2024

«Καίνε» το χαρτί του εκλογικού αιφνιδιασμού οι δημοσκοπικές σφαλιάρες στην κυβέρνηση

Την απόλυτη κατάπτωση της κυβέρνησης καταγράφουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις με τα μηνύματα για την εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ να είναι τραγικά. Η εικόνα αυτή άλλωστε δεν εκπορεύεται μόνο από τους αριθμούς των γκάλοπ, αλλά και από το ποτάμι οργής που ξεσπάει στην κοινωνία, με τους εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ να είναι ανεπιθύμητοι σε κάθε περιοχή που επισκέπτονται.

Η δημοσκοπική κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις που αφορούν τόσο τις αυτοδιοικητικές εκλογές όσο και για τις ευρωεκλογές.

Τα συντριπτικά χαμηλά ποσοστά των κυβερνητικών υποψηφίων δεν δημιουργούν μόνο θέμα για την κυβέρνηση αλλά και στο εσωτερικό του κόμματος για τις επιλογές των προσώπων, με αποτέλεσμα η εσωστρέφεια που επικρατεί στην Κουμουνδούρου να φέρνει ανισορροπίες και στο Μαξίμου.

Όσο το Μαξίμου πίνει το πικρό ποτήρι της αποδοκιμασίας της κυβερνητικής του πολιτικής, τόσο αυξάνεται ο πανικός του κυβερνητικού επιτελείου και ο πανικός δεν είναι μόνο συνέπεια των μετρήσεων, είναι και του αδιεξόδου στο οποίο βρίσκεται η πολιτική του Αλέξη Τσίπρα, καθώς καταρρέει κάθε προσπάθεια ανάκαμψης, αλλά και κάθε επιχείρηση να καλμάρει την οργή της κοινωνίας με μέτρα, παροχές και υποσχέσεις.

Όλα τα επικοινωνιακά τεχνάσματα που επιχείρησε για να αναστρέψει το κλίμα κατέληξαν σε φιάσκο. Η σκανδαλολογία στην οποία τόσα επένδυσε, τα φιλολαϊκά μέτρα, οι παροχές, οι υποσχέσεις για προσλήψεις, αλλά και η σκληρή πόλωση του πολιτικού κλίματος, δεν έφεραν αποτελέσματα και δεν κατάφεραν να αμβλύνουν την κοινωνική δυσαρέσκεια. Όσο οι δημοσκοπήσεις δίνουν αέρα αυτοδυναμίας στη Νέα Δημοκρατία κι όσο η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι δεν μέτρησε και δεν ερμήνευσε σωστά το θυμικό των Ελλήνων με την Συμφωνία των Πρεσπών, στρέφει το ενδιαφέρον σε μια προσπάθεια να χαϊδέψει αυτιά ανακοινώνοντας φιλολαϊκά μέτρα τα οποία όμως δεν φαίνεται να «φτουρούν» και να επενδύσει για άλλη μια φορά στην σκανδαλολογία, προκειμένου να μειώσει την θηριώδη δημοσκοπική ψαλίδα της με την αξιωματική αντιπολίτευση.

Τα μηνύματα ήττας που εισπράττει ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθούν και τους υποψήφιους του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι βλέπουν το εκλογικό στραπάτσο και απλά ελπίζουν στην μικρότερη το δυνατόν ζημιά. Κυρίως οι υποψήφιοι σε  Αθήνα, περιφέρεια Αττικής, Πειραιά και Θεσσαλονίκη, καθώς και σε μεγάλες πόλεις όπως στην Πάτρα ή στην Κρήτη, οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται αντιμέτωποι με δεινή ήττα.

Ακόμη και η προσπάθεια της ευρύτερης συμμαχίας που επιχείρησε ο Τσίπρας και για πολλούς αποτελούσε το μεγάλο κρυφό του χαρτί, οδηγήθηκε σε παταγώδη αποτυχία. Τα πρόσωπα που περισυλλέγησαν  από διάφορα υπό διάλυση όμματα ή από μοναχικές διαδρομές όχι μόνο δεν εφάπτονται της κεντροαριστεράς που οραματίζεται ο Τσίπρας, αλλά πρόκειται για πολιτικές προσωπικότητες που αποτελούν μονάδες και χωρίς καμία άλλη εκπροσώπηση. Η συντριπτική ήττα που ψυχανεμίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ ότι έρχεται στις Ευρωκλογές και στις αυτοδιοικητικές εκλογές, σαφώς θα λειτουργήσει ισοπεδωτικά και στις εθνικές εκλογές.

Η προσπάθεια να ξανασυζητηθεί το θέμα της ημερομηνίας των εθνικών εκλογών πέφτει ωστόσο και πάλι στο κενό, καθώς η δημοσκοπική κατάρρευση δεν αφήνει κανένα περιθώριο στον Τσίπρα να σκεφτεί πρόωρες κάλπες. Οι δημοσκοπήσεις αφαιρούν και το προνόμιο του αιφνιδιασμού για την εκλογική αναμέτρηση σε εθνικό επίπεδο, στο οποίο για αρκετό διάστημα… πόνταρε το Μαξίμου. Ωστόσο, δεν λείπουν και εισηγήσεις προς τον πρωθυπουργό που επιμένουν ότι οι κάλπες τον Ιούνιο θα μπορούσαν να μειώσουν το πλήγμα τια το κυβερνών κόμμα. Είναι φανερό ότι το επιτελεί του Μαξίμου στρέφει την προσπάθειά του τώρα, όχι στην ανατροπή του πολιτικού σκηνικού, αλλά και στην ανάγκη μιας διαχειρίσιμης ήττας, η οποία δεν θα «έθαβε» και την προοπτική επιστροφής του Αλέξη Τσίπρα στην πολιτική ως πρωταγωνιστής.

Ευρωεκλογές  
Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις και εκτιμήσεις η Νέα Δημοκρατία καλπάζει προς την αυτοδυναμία, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ κουρνιάζει δεύτερος με μεγάλη διαφορά. Ενδεικτικά αναφέρουμε δύο από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις: Σαφές προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας σε ευρωεκλογές και εθνικές εκλογές και μάλιστα με αυτοδυναμία, δίνει η τελευταία  δημοσκόπηση της Metron Analysis που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha.

Οπως προκύπτει από την μέτρηση η ΝΔ προηγείται στις ευρωεκλογές με διαφορά 7,3% συγκεντρώνοντας 25,2% έναντι 19,9% του ΣΥΡΙΖΑ. Κοντά στις δέκα ποσοστιαίες μονάδες παραμένει η διαφορά μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας, που προηγείται σταθερά και του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με δημοσκόπηση  της RASS για το in.gr.

Στην πρόθεση ψήφου της δημοσκόπησης, η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται στο 30,8% ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφεται στο 21,7%. Στην τρίτη θέση, βρίσκεται το Κίνημα Αλλαγής με 9,2%. Ακολουθούν δίνοντας μάχη για την 4η θέση το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας με 7,3% και η Χρυσή Αυγή με 7,1%.

Ευρωκοινοβούλιο
Τις εκτιμήσεις τους για το πώς θα κατανεμηθούν οι 21 έδρες της Ελλάδας στο Ευρωκοινοβούλιο μετά τις Ευρωεκλογές του Μαΐου εκφράζουν οι Financial Times, με βάση τέσσερις δημοσκοπήσεις που δόθηκαν στη δημοσιότητα τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο. Στις δημοσκοπήσεις αυτές, η Νέα Δημοκρατία προβλέπεται να συγκεντρώνει ποσοστό από 32,9% έως 39%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ από 24,2% έως 25,5%.

Ο μέσος όρος των τεσσάρων δημοσκοπήσεων δίνει ποσοστό 35,6% στη Νέα Δημοκρατία, έναντι 25% του ΣΥΡΙΖΑ (διαφορά 10,6 μονάδων), και ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 8,3%, το Κίνημα Αλλαγής με 7%, το ΚΚΕ με 6,3%, η Ένωση Κεντρώων με 2,7%, η Ελληνική Λύση με 2,6%, η Λαϊκή Ενότητα με 1,9%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 1,5%, το Ποτάμι με 1,4% και η Πλεύση Ελευθερίας με 1,3%. Με βάση τα ποσοστά αυτά, στο Ευρωκοινοβούλιο η Νέα Δημοκρατία αποσπά 10 έδρες, έναντι 7 του ΣΥΡΙΖΑ. 2 έδρες αποσπά η Χρυσή Αυγή και από μία το Κίνημα Αλλαγής και το ΚΚΕ.

Αυτοδιοικητικές
Κατά κράτος χάνει ο ΣΥΡΙΖΑ και στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Ενδεικτική η δημοσκόπηση για την Περιφέρει Αττικής, Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά το Δήμο Θεσσαλονίκης.

Περιφέρεια Αττικής
Ξεκάθαρο προβάδισμα του Γιώργου Πατούλη δείχνει νέα δημοσκόπηση της Innovation Metrisis Poll για την Περιφέρεια Αττικής. Με κούρσα για δύο, αλλά µε ισχυρό φαβορί, µοιάζει στην παρούσα χρονική συγκυρία η εκλογική αναµέτρηση στην Περιφέρεια Αττικής, συνοψίζοντας τα συµπεράσµατα της έρευνας της Innovation Metrisis, που πραγµατοποιήθηκε για λογαριασµό των «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ»» από 28 µέχρι 30/01/19.

Η υποψηφιότητα του κ. Γιώργου Πατούλη φαίνεται να καταγράφει αξιοσηµείωτη δυναµική, την ίδια ώρα που η νυν περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα ∆ούρου, φαίνεται να κερδίζει τη µάχη της δεύτερη θέσης και να έχει προβάδισµα για την είσοδο στον β’ γύρο, έναντι του πρώην περιφερειάρχη Γιάννη Σγουρού.

Ιδιαίτερα σηµαντικό για τον κ. Πατούλη είναι ότι εµφανίζεται να έχει διείσδυση και σε χώρους εκτός της Νέας ∆ηµοκρατίας, καθώς και σε συνοικίες µε πιο «λαϊκά» χαρακτηριστικά, τα οποία παραδοσιακά αποτελούν το αδύναµο σηµείο του κόµµατος της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, ενώ ως ισχυρό του σηµείο καταγράφεται η «υπερκινητικότητα» που εκπέµπει η παρουσία του. Η κ. ∆ούρου, παρά τον χαµηλό βαθµό ικανοποίησης από το έργο της, φαίνεται να ευνοείται από τη συσπείρωση των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ προς το πρόσωπό της, αλλά και από µια εικόνα «σοβαρότητας» που έχει οικοδοµήσει.

Περιφέρει Κεντρικής Μακεδονίας
Δημοσκόπηση της  Innovation Metrisis Poll για το ένθετο της εφημερίδας ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, Κάλπη19, δίνει προβάδισμα στον Κώστα  Τζιτζικώστα για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Ειδικότερα:

Σε παράσταση για έναν ρόλο φαίνεται να εξελίσσεται η κούρσα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Ο νυν περιφερειάρχης, Απόστολος Τζιτζικώστας, καταγράφει ιδιαίτερα θετικές απόψεις τόσο για το έργο του όσο -ακόµα περισσότερο- και για το πρόσωπό του. Το 53,5% των πολιτών εκφράζεται θετικά για το έργο του κ. Τζιτζικώστα, έναντι 30,9% που εκφράζεται αρνητικά, ενώ το 72,9% έχει θετική γνώµη και µόλις το 18,3% αρνητική γνώµη για το πρόσωπό του.

Ο κ. Τζιτζικώστας καταγράφει 90,1% θετικές γνώµες στους ψηφοφόρους της Νέας ∆ηµοκρατίας, µε µόλις 5,8% αρνητικές, ενώ έχει και ιδιαίτερα θετικό ισοζύγιο στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, µε 56,6% θετικές γνώµες, έναντι µόλις 30,3%. Από την άλλη πλευρά, οι δύο βασικοί αντίπαλοί του, ο Χρήστος Γιαννούλης, που υποστηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, και ο υποψήφιος του ΚΙΝ.ΑΛ. Χρήστος Παπαστεργίου, αντιµετωπίζουν ακόµη σοβαρό πρόβληµα αναγνωρισιµότητας, καθώς οι 6 στους 10 (62,7%) δεν γνωρίζουν τον κ. Γιαννούλη και οι 8 στους 10 (80,4%) τον κ. Παπαστεργίου.

Με αυτά τα δεδοµένα και καθώς το 55,3% των πολιτών δηλώνουν ότι «σίγουρα» και «µάλλον» επιθυµούν την επανεκλογή του κ. Τζιτζικώστα, έναντι 25,4% που «σίγουρα» και «µάλλον» δηλώνουν την προτίµησή τους στην εκλογή κάποιου άλλου, δεν προκαλεί έκπληξη ότι το 61,6% δηλώνει ότι «σίγουρα» και «µάλλον» θα ψηφίσει τον κ. Τζιτζικώστα, έναντι µόλις 25,9% που «σίγουρα» και «µάλλον» δεν θα τον ψηφίσουν. Αντίστοιχα, το 15,4% δηλώνει ότι «σίγουρα» και «µάλλον» θα ψηφίσει τον κ. Γιαννούλη, έναντι 48,5% που «σίγουρα» και «µάλλον» δεν θα τον ψηφίσει, ενώ το 8,5% θα µπορούσε να ψηφίσει τον κ. Παπαστεργίου. Ετσι, στην πρόθεση ψήφου ο νυν περιφερειάρχης λαµβάνει το 46,1%, έναντι 12,4% του κ. Γιαννούλη και 6,4% του κ. Παπαστεργίου.

Έκτη η Νοτοπούλου
Την έκτη θέση βρίσκεται στις προτιμήσεις των δημοτών της Θεσσαλονίκης η Κατερίνα Νοτοπούλου, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Opinion Poll.  Σύμφωνα με την έρευνα, ελαφρύ προβάδισμα εμφανίζεται να έχει ο Νίκος Ταχιάος με 15,7% και ακολουθεί με μια βραχεία διαφορά ο Γιώργος Ορφανός με 12,3% , ενώ μάχη για την τρίτη θέση δίνουν πια ο Κώστας Ζέρβας και ο Σπύρος Βούγιας με 9,8% και 9,7% αντίστοιχα. Ακολουθούν ο Παναγιώτης Ψωμιάδης με 6,9%, η Κατερίνα  Νοτοπούλου με 6,5% και ο Πέτρος Λεκάκης με 5%.

*Της Στέλλας Νοβάκη