Τε. Απρ 24th, 2024

Δημοσκόπηση: Αυτοδυναμία για τη ΝΔ – Στο 14,5% η διαφορά με ΣΥΡΙΖΑ

Με ανοιχτό προβάδισμα 14,5 μονάδων ως προς την εκλογική της επιρροή, στην τηλεφωνική έρευνα πρόθεσης ψήφου, κινείται η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς σύμφωνα με δημοσκόπηση της Public Issue για το πολιτικό σκηνικό μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει σταθεροποιήσει την εκλογική της επιρροή, η οποία καταγράφεται στο 39%.

Σύμφωνα με το πολιτικό βαρόμετρο της εταιρείας, η Ν.Δ συνεχίζει να απορροφά το σημαντικότερο τμήμα της εκλογικής βάσης των τριών νεοπαγών κομμάτων της μνημονιακής περιόδου που αποσυντίθενται (Ποτάμι, ΑΝΕΛ, Ένωση Κεντρώων). Αυτό σημαίνει, ότι η αποδυνάμωση των τριών κομμάτων της 8κομματικής Βουλής του 2015 λειτουργεί, διττά, υπέρ της ΝΔ και εις βάρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Και αυτό γιατί όπως αναφέρεται στην έρευνα, η ΝΔ εισπράττει, στο επίπεδο της εκλογικής βάσης, μεγαλύτερο τμήμα της δυσαρέσκειας από την παρούσα διακυβέρνηση και η συρρίκνωσή τους διευκολύνει την επίτευξη αυτοδυναμίας από το α’ κόμμα, εξαιτίας της λειτουργίας του εκλογικού νόμου. Διεκδικεί, επομένως, βάσιμα την κοινοβουλευτική αυτοδυναμία, επισημαίνει η Public Issue.

Παράλληλα, η Συμφωνία των Πρεσπών το τελευταίο διάστημα λειτούργησε ως παράγοντας πολιτικής απομόνωσης και κοινωνικής περιχαράκωσης για το κυβερνών κόμμα εξαιτίας της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Όσον αφορά το Κίνημα Αλλαγής, παρά την εντατική προσπάθεια διεμβολισμού του, κατορθώνει να διατηρηθεί στην 3η θέση στις προτιμήσεις των εκλογέων. Η εκλογική του επιρροή εκτιμάται σήμερα σε 8,5%