Δήμος Αθηναίων

Επιστροφή πινακίδων από τον Δήμο Αθηναίων: Πώς και με ποια δικαιολογητικά θα τις παραλάβετε

Από σήμερα, Μεγάλη Τετάρτη, οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων και μοτοσικλετών μπορούν να παραλάβουν τις πινακίδες κυκλοφορίας που είχαν αφαιρεθεί από τη Δημοτική Αστυνομία της Αθήνας. Η απόφαση αυτή, που ελήφθη από τον Δήμο Αθηναίων, αποσκοπεί στη διευκόλυνση των μετακινήσεων ενόψει του Πάσχα, δίνοντας στους πολίτες τη δυνατότητα να ταξιδέψουν για τις γιορτινές τους διακοπές.

Τα δικαιολογητικά

Η επιστροφή των πινακίδων θα πραγματοποιείται μόνο μετά την καταβολή του αντίστοιχου προστίμου. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την παραλαβή τους, τα οποία περιλαμβάνουν:

  • Άδεια κυκλοφορίας του οχήματος.
  • Ισχύον ασφαλιστήριο συμβόλαιο.
  • Αστυνομική ταυτότητα του ιδιοκτήτη ή θεωρημένη εξουσιοδότηση σε περίπτωση παραλαβής από τρίτο πρόσωπο.

Οι πολίτες που επιθυμούν να παραλάβουν τις πινακίδες των οχημάτων τους ενόψει Πάσχα μπορούν να επισκεφθούν τα γραφεία της Δημοτικής Αστυνομίας του Δήμου Αθηναίων, που βρίσκονται στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου 14, στον 1ο όροφο. Το ωράριο λειτουργίας είναι από τις 9:00 το πρωί έως τις 15:00 το μεσημέρι. Στον ίδιο χώρο μπορούν να καταθέσουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και να εξοφλήσουν τα πρόστιμα που τους έχουν επιβληθεί.

Ποιοι εξαιρούνται

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν θα επιστραφούν πινακίδες και άδειες οδήγησης στις περιπτώσεις που η Δημοτική Αστυνομία τις είχε αφαιρέσει για παραβάσεις αντικοινωνικής στάθμευσης. Συγκεκριμένα, εξαιρούνται οι περιπτώσεις στάθμευσης σε ράμπες ΑμεΑ και σε θέσεις που φέρουν τις σημάνσεις Ρ-71 και Ρ-72. Επίσης, δεν θα επιστραφούν πινακίδες για τις οποίες έχουν εκδοθεί σχετικές αποφάσεις από δικαστικές αρχές.

Τι αλλάζει με τον νέο ΚΟΚ για τις πινακίδες οχημάτων

Στον νέο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ) έχουν εισαχθεί σημαντικές αλλαγές σχετικά με τις ποινές που επιβάλλονται στους παραβάτες. Η πιο αξιοσημείωτη αλλαγή είναι η κατάργηση του μέτρου της αφαίρεσης των πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας του οχήματος.

Αυτή η τροποποίηση εντάσσεται στη νέα φιλοσοφία του ΚΟΚ, σύμφωνα με την οποία δεν τιμωρείται πλέον το όχημα με ακινητοποίηση, αλλά ο παραβάτης οδηγός. Με αυτόν τον τρόπο, το αυτοκίνητο ή το δίκυκλο μπορεί να συνεχίσει να κυκλοφορεί με άλλον οδηγό, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό για οικογένειες που διαθέτουν μόνο ένα όχημα και χρειάζονται τη δυνατότητα μετακίνησης, ειδικά κατά την περίοδο των εορτών του Πάσχα.

Τελευταία άρθρα

Νέο, μοναδικό απόκτημα ο “Μετρονόμος” στα Ιωάννινα

Αποτελεί δράση συνολικού προϋπολογισμού 1 εκατ. ευρώ, η οποία υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του NetZeroCities και…

55 λεπτά ago

Δ. Αθηναίων: Νέα σεζόν, νέες ιδέες στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης

Θέατρο, μουσική, δημιουργική γραφή, κέντημα, ξυλουργική, αρχιτεκτονική, φυτά και συναντήσεις με ανθρώπους του πολιτισμού συνθέτουν…

2 ώρες ago

Ηλιούπολη: Σε δημόσια διαβούλευση η υιοθεσία χώρων πρασίνου

Στόχος είναι η βιώσιμη ανάπτυξη και αειφορία.

2 ώρες ago

Έμπρακτη στήριξη Κωνσταντέλλου στο σχολείο της Ψερίμου

Η άμεση ανταπόκριση του δημάρχου Βάρης–Βούλας–Βουλιαγμένης σε ένα ουσιαστικό αίτημα της σχολικής κοινότητας – Οι…

3 ώρες ago

Αυτοψία Μενδώνη στον αρχαιολογικό χώρο της Τούμπας

Συνοδευόταν από τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Στέλιο Αγγελούδη.

3 ώρες ago

Στο 62% η πρόοδος κατασκευής του Flyover στη Θεσσαλονίκη

Το έργο θα παραδοθεί το πρώτο εξάμηνο του 2027.

3 ώρες ago